Megnyitott a világ legnagyobb vízalatti étterme

Az Under nevű étterem Norvégia legdélibb csücskében, Båly településen található - írja az Index.

A Snohetta nevű építésziroda tervezte a 40 méteres, betoncsőre hasonlító épületet, amely félig a vízben áll. Hat hónapon keresztül épült és nemrégiben nyitott meg. A legnagyobb kihívást a víz nyomása jelentette, de az egy méter vastag falak ellenállóak ennek, valamint a hullámoknak és a szélnek is. Rune Grasdal építész szerint a legizgalmasabb éppen az lesz, ha a cudar időjárási körülmények között keresik fel az éttermet, hiszen bentről, biztonságban lehet abban gyönyörködni, ahogy megtörnek a hullámok és zuhog az eső.

„Itt víz és föld között találhatod magad. Ez új perspektívákat nyújt arra, hogyan lássuk a világot” – mondta egy másik építész, Kjetil Trædal Thorsen. A 495 négyzetméteres, háromszintes épület bejárata még a szárazföldön található, itt van a ruhatár is. Innen egy pezsgőbárba lehet jutni, ami átmenet a tenger és a part között. A legalsó szinten van az étkező terület, ahol 35-40 vendég fér el. A dizájn egyszerű, letisztult, a lényeg nem ebben, hanem a környezetben rejlik. A világítás tompított, épp annyira lehet látni, hogy tudják, mi van a tányéron. És miközben vacsoráznak, egy 12x4 méteres üvegablakon keresztül csodálhatják a tengeri élővilágot.

A menüben főleg helyi forrásból származó tengeri ételek, találhatók, halak, homár, kagylók és egy ízében a szarvasgombára hasonlító hínár is rendelhető. A főszakács a dán Nicolai Ellitsgaard. Az Under nemcsak étterem, hanem egy kutatócentrum is, ahol tengerbiológusok dolgozhatnak.

Forrás: Index


Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen

Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen 

A jövő nem fenyegetés, hanem lehetőség: felhívás az aktív alakításra.
Spanyolországot brutális hőség éri el

Spanyolországot brutális hőség éri el 

A nyár közepét idéző időjárás várhatóan e hét csütörtöktől vasárnapig tart majd.
Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária

Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária 

Feljebb ugrott a Kiwi.com foglalási listáján Portugália és Málta is.
Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére

Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére 

Jelenleg a bánya egyik legújabb részét, a Telegdy-szárnyat próbálják megmenteni két szigetelőgát kialakításával.
Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet

Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet 

A hétfő éjszakai és keddi esőzések nyomán a Korond-patak vízhozama másodpercenként 50 köbméterre nőtt.
Turisztikai fejlesztés Afrikában

Turisztikai fejlesztés Afrikában 

A győri székhelyű, nemzetközi médiavállalat, a Flying Media Hungary tovább erősítette pozícióját a globális turizmus- és légiközlekedési szakmában.
Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban?  – itt a toplista

Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban? – itt a toplista 

A nyaralók többsége saját autóval kel útra, és a klasszikus, 7 éjszakás vakáció a legjellemzőbb, csaknem minden harmadik foglalás esetén.
Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.