Megnyitott a világ legnagyobb vízalatti étterme

Az Under nevű étterem Norvégia legdélibb csücskében, Båly településen található - írja az Index.

A Snohetta nevű építésziroda tervezte a 40 méteres, betoncsőre hasonlító épületet, amely félig a vízben áll. Hat hónapon keresztül épült és nemrégiben nyitott meg. A legnagyobb kihívást a víz nyomása jelentette, de az egy méter vastag falak ellenállóak ennek, valamint a hullámoknak és a szélnek is. Rune Grasdal építész szerint a legizgalmasabb éppen az lesz, ha a cudar időjárási körülmények között keresik fel az éttermet, hiszen bentről, biztonságban lehet abban gyönyörködni, ahogy megtörnek a hullámok és zuhog az eső.

„Itt víz és föld között találhatod magad. Ez új perspektívákat nyújt arra, hogyan lássuk a világot” – mondta egy másik építész, Kjetil Trædal Thorsen. A 495 négyzetméteres, háromszintes épület bejárata még a szárazföldön található, itt van a ruhatár is. Innen egy pezsgőbárba lehet jutni, ami átmenet a tenger és a part között. A legalsó szinten van az étkező terület, ahol 35-40 vendég fér el. A dizájn egyszerű, letisztult, a lényeg nem ebben, hanem a környezetben rejlik. A világítás tompított, épp annyira lehet látni, hogy tudják, mi van a tányéron. És miközben vacsoráznak, egy 12x4 méteres üvegablakon keresztül csodálhatják a tengeri élővilágot.

A menüben főleg helyi forrásból származó tengeri ételek, találhatók, halak, homár, kagylók és egy ízében a szarvasgombára hasonlító hínár is rendelhető. A főszakács a dán Nicolai Ellitsgaard. Az Under nemcsak étterem, hanem egy kutatócentrum is, ahol tengerbiológusok dolgozhatnak.

Forrás: Index


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.