Megnyitott a világ legnagyobb vízalatti étterme

Az Under nevű étterem Norvégia legdélibb csücskében, Båly településen található - írja az Index.

A Snohetta nevű építésziroda tervezte a 40 méteres, betoncsőre hasonlító épületet, amely félig a vízben áll. Hat hónapon keresztül épült és nemrégiben nyitott meg. A legnagyobb kihívást a víz nyomása jelentette, de az egy méter vastag falak ellenállóak ennek, valamint a hullámoknak és a szélnek is. Rune Grasdal építész szerint a legizgalmasabb éppen az lesz, ha a cudar időjárási körülmények között keresik fel az éttermet, hiszen bentről, biztonságban lehet abban gyönyörködni, ahogy megtörnek a hullámok és zuhog az eső.

„Itt víz és föld között találhatod magad. Ez új perspektívákat nyújt arra, hogyan lássuk a világot” – mondta egy másik építész, Kjetil Trædal Thorsen. A 495 négyzetméteres, háromszintes épület bejárata még a szárazföldön található, itt van a ruhatár is. Innen egy pezsgőbárba lehet jutni, ami átmenet a tenger és a part között. A legalsó szinten van az étkező terület, ahol 35-40 vendég fér el. A dizájn egyszerű, letisztult, a lényeg nem ebben, hanem a környezetben rejlik. A világítás tompított, épp annyira lehet látni, hogy tudják, mi van a tányéron. És miközben vacsoráznak, egy 12x4 méteres üvegablakon keresztül csodálhatják a tengeri élővilágot.

A menüben főleg helyi forrásból származó tengeri ételek, találhatók, halak, homár, kagylók és egy ízében a szarvasgombára hasonlító hínár is rendelhető. A főszakács a dán Nicolai Ellitsgaard. Az Under nemcsak étterem, hanem egy kutatócentrum is, ahol tengerbiológusok dolgozhatnak.

Forrás: Index


A Maldív-szigeteken nem várják tárt karokkal az izraeli turistákat

A Maldív-szigeteken nem várják tárt karokkal az izraeli turistákat 

Április közepétől hivatalosan megtiltották az izraeli útlevéllel rendelkezők beutazását „válaszul az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett folyamatos atrocitásokra és népirtásra”, közölte a kormány.
Vár Temesvár – bemutatkozott Budapesten a Visit Timișoara

Vár Temesvár – bemutatkozott Budapesten a Visit Timișoara 

Mindössze három óra autópályán, és máris egy másik világ várja az utazót.
Horvátország könnyít a határátlépésen

Horvátország könnyít a határátlépésen 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Zagorje – Horvátország zöld szíve

Zagorje – Horvátország zöld szíve 

Természeti szépségek, történelmi látnivalók és gasztronómiai élvezetek karnyújtásnyira.
Török öröm: ütős vendégszámokkal indította 2025-öt a mediterrán ország

Török öröm: ütős vendégszámokkal indította 2025-öt a mediterrán ország 

Eddig soha nem látott eredményekkel indították az idei turisztikai szezont.
Jelentősen szigorítják a határellenőrzést a németek

Jelentősen szigorítják a határellenőrzést a németek 

Ezúttal nem a száj- és körömfájásjárvány terjedésének megfékezése az ok – másról van szó.
Elege van a turistákból sok helybélinek a Kanári-szigeteken

Elege van a turistákból sok helybélinek a Kanári-szigeteken  

A helyi hatóságok adatai szerint az idén rekordszámú látogató árasztotta el a Kanári-szigeteket.
Szlovák határellenőrzés: továbbra is érvényben a szigorítás

Szlovák határellenőrzés: továbbra is érvényben a szigorítás 

Még egy hónapig azok a szabályok érvényesek, amelyek április 7-én kerültek bevezetésre.
Interaktív kalandtúrák indulnak Bécsben

Interaktív kalandtúrák indulnak Bécsben 

A fiatalokat megcélzó túra fő célja, hogy a résztvevők jobban megismerjék az osztrák fővárost.
Görögország: szigorúbb szabályok a lakóautósoknak

Görögország: szigorúbb szabályok a lakóautósoknak 

Görögország szigorította a lakóautókra vonatkozó szabályozásokat, ami felháborodást váltott ki a lakóautós közösség körében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.