A Snohetta nevű építésziroda tervezte a 40 méteres, betoncsőre hasonlító épületet, amely félig a vízben áll. Hat hónapon keresztül épült és nemrégiben nyitott meg. A legnagyobb kihívást a víz nyomása jelentette, de az egy méter vastag falak ellenállóak ennek, valamint a hullámoknak és a szélnek is. Rune Grasdal építész szerint a legizgalmasabb éppen az lesz, ha a cudar időjárási körülmények között keresik fel az éttermet, hiszen bentről, biztonságban lehet abban gyönyörködni, ahogy megtörnek a hullámok és zuhog az eső.
„Itt víz és föld között találhatod magad. Ez új perspektívákat nyújt arra, hogyan lássuk a világot” – mondta egy másik építész, Kjetil Trædal Thorsen. A 495 négyzetméteres, háromszintes épület bejárata még a szárazföldön található, itt van a ruhatár is. Innen egy pezsgőbárba lehet jutni, ami átmenet a tenger és a part között. A legalsó szinten van az étkező terület, ahol 35-40 vendég fér el. A dizájn egyszerű, letisztult, a lényeg nem ebben, hanem a környezetben rejlik. A világítás tompított, épp annyira lehet látni, hogy tudják, mi van a tányéron. És miközben vacsoráznak, egy 12x4 méteres üvegablakon keresztül csodálhatják a tengeri élővilágot.
A menüben főleg helyi forrásból származó tengeri ételek, találhatók, halak, homár, kagylók és egy ízében a szarvasgombára hasonlító hínár is rendelhető. A főszakács a dán Nicolai Ellitsgaard. Az Under nemcsak étterem, hanem egy kutatócentrum is, ahol tengerbiológusok dolgozhatnak.
Forrás: Index