Megnyitott a világ legnagyobb vízalatti étterme

Az Under nevű étterem Norvégia legdélibb csücskében, Båly településen található - írja az Index.

A Snohetta nevű építésziroda tervezte a 40 méteres, betoncsőre hasonlító épületet, amely félig a vízben áll. Hat hónapon keresztül épült és nemrégiben nyitott meg. A legnagyobb kihívást a víz nyomása jelentette, de az egy méter vastag falak ellenállóak ennek, valamint a hullámoknak és a szélnek is. Rune Grasdal építész szerint a legizgalmasabb éppen az lesz, ha a cudar időjárási körülmények között keresik fel az éttermet, hiszen bentről, biztonságban lehet abban gyönyörködni, ahogy megtörnek a hullámok és zuhog az eső.

„Itt víz és föld között találhatod magad. Ez új perspektívákat nyújt arra, hogyan lássuk a világot” – mondta egy másik építész, Kjetil Trædal Thorsen. A 495 négyzetméteres, háromszintes épület bejárata még a szárazföldön található, itt van a ruhatár is. Innen egy pezsgőbárba lehet jutni, ami átmenet a tenger és a part között. A legalsó szinten van az étkező terület, ahol 35-40 vendég fér el. A dizájn egyszerű, letisztult, a lényeg nem ebben, hanem a környezetben rejlik. A világítás tompított, épp annyira lehet látni, hogy tudják, mi van a tányéron. És miközben vacsoráznak, egy 12x4 méteres üvegablakon keresztül csodálhatják a tengeri élővilágot.

A menüben főleg helyi forrásból származó tengeri ételek, találhatók, halak, homár, kagylók és egy ízében a szarvasgombára hasonlító hínár is rendelhető. A főszakács a dán Nicolai Ellitsgaard. Az Under nemcsak étterem, hanem egy kutatócentrum is, ahol tengerbiológusok dolgozhatnak.

Forrás: Index


Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták

Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták 

Észak-Korea bejelentette, hogy Raszon, az orosz és kínai határ közelében fekvő város, újra megnyílik a külföldi turisták előtt.
Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben

Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben 

A Rász el-Haima Turisztikai Hivatal (RAKTDA) friss adatai szerint a vendégéjszakák száma rekordszintet ért a tavalyi évben.
Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben

Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben  

Nagyobb sportesemények, menő zenei programok, inspiráló lassú utak, alternatív úti célok.
Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál

Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál  

Velence idén még a szokásosnál is különlegesebb karnevált rendez: 18 napos ünnep február 14-től március 4 -ig tart a város csatornáin, hídjain és terein.
Merre indulnak idén az amerikai turisták?

Merre indulnak idén az amerikai turisták? 

Ha ma Amerika szóba kerül, a Los Angeles-i szörnyű tűzvész vagy Trump beiktatása a fő téma.
Újra népszerűek az utazási irodák?

Újra népszerűek az utazási irodák?  

A Z generáció tagjainak 38 százaléka nem online foglal.
Indul a bécsi báli szezon –  fokozott rendőri biztonsági intézkedések

Indul a bécsi báli szezon – fokozott rendőri biztonsági intézkedések 

Az osztrák rendőrség tagjai több mint egy hónapon át fokozottan védik a parketten keringőzőket. A báli szezon csúcseseményét, a bécsi operabált idén február 27-én tartják.
Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB

Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB 

Az esemény idén is különleges élményt kínál a „világ körüli utazás négy nap alatt” mottó jegyében.
Horvátországi adatok  magyar vendégérkezésekről

Horvátországi adatok magyar vendégérkezésekről 

 Az adatokból az is kiderült, hogy nemcsak a nyári hónapokban választják úti célul az országot.
Megvan a földkerülő verseny győztese

Megvan a földkerülő verseny győztese 

A francia Charlie Dalin nyerte meg a tizedik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.