Minden, amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes

Az újturizmus világával, a jövő turizmusával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast 34. adása a globális-, regionális- és nemzeti szintű turisztikai szabványok és védjegyek rendszerével foglalkozik behatóan. Az adás szerkesztői, - Kovács Balázs nemzetközi turisztikai tanácsdó és Nagy-Szász István szállodás szakember - hiánypótló jelleggel gyűjtötték össze egy helyre azon információkat, amelyek a fenntarthatósági védjegyekről, tanúsítási eljárásokról és a szabványok rendszeréről tudni érdemes.

Az adás bevezetőjében a műsorvezetők kitérnek az első hazai turisztikai „Fenntarthatósági-díj” pályázatával, zsűrizésével kapcsolatos tudnivalókra, illetve bemutatják a shortlistára került nyerteseket. Ezt követően az adás hallgatói megismerkednek a Fenttartható Turisztikai Világtanács, a GSTC munkájával, a szabványügyi szervezet küldetésével, valamint eligazítást kapnak a fenntarthatósági turisztikai szabványok szintjeiről, funkcióiról és kategóriáiról. Az aktuális epizódból kiderül továbbá a minősítésekét végző tanúsító testületek működési mechanizmusa, nevesítésre kerülnek olyan zöld turisztikai védjegyek, mint a Green Key, a Good Travel Seal, vagy éppen a TourCert. A gyakorlati példákkal gazdagon illusztrált műsorból érdekes összefüggéseket is megismernek az adás hallgatói, osztrák és svájci jó gyakorlatok mellett szlovén és dán példákat is hallhatunk.

A regionális védjegyek közül az EU Ecolabel kerül bemutatásra, míg a nemzeti védjegyek közül a legjobb osztrák gyakorlatnak számító Österreichisches Umweltzeichen keletkezéstörténetét és napi gyakorlati hasznát is megérthetjük. Az adás rávilágit arra, hogy nemcsak szállodákat, éttermeket, térségeket, hanem rendezvényeket és múzeumokat, illetve termékeket is el lehet környezeti fenntarthatósági védjeggyel látni. Bécs vonatkozásában a fenntartható turisztikai városkártya koncepciója és a visitor economy (látogató-gazdaság) stratégia környezeti célkitűzései is feltárásra kerülnek. A rengeteg szakmai adatot és dokumentumot felsorakoztató adás aktuális, témába vágó utazási tippekkel és ajánlásokkal is segíti a hallgatók minél intenzívebb ráhangolódását és bevonódását a témára. Megtudhatjuk azt is, hogy miért érdemes megszerezni a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Zöld Szálloda minősítését, illetve mi hiányzik ahhoz, hogy ez a védjegy is megkaphassa a GSTC akkreditációt?

Az adás második felében a szerkesztők kronológiai és logikai összefüggésekben mutatják be a környezeti fenntarthatósági szabványok mögött meghúzódó hajtóerőket. Az ENSZ fenntarthatósági célkitűzései mellet az EU Green Deal célrendszere, valamint a fenntarthatósági jelentéseket kikényszerítő CSRD EU-s irányelv és az azon nyugvó magyar „ESG-törvény” részletei és a turisztikai szektorra való kihatása is alaposan feltárásra kerül. Ausztria turisztikai védjegy-stratégiájának példája kapcsán képet kapunk arról arról is, hogy miért fontos versenyképességi kérdés a megfelelő tanúsítványok melletti elköteleződés. Szokás szerint a podcast mostani adásából sem hiányoznak a színes történetek a történelmi összefüggéseket felvillantó érdekes sztorik. További részletek, ahonnan az adás is letölthető ITT.


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.