Minősítették Horvátország part menti vizeit

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az ország Európa legtisztább fürdővizei közé tartozik. Horvátországban a part menti vizek 99,1%-át minősítették kiválónak, ami a 894 fürdőhelyből 886-ra vonatkozik, így Horvátország büszkélkedhet a világ leglenyűgözőbb természetes öbleivel és legtisztább vizével.

Horvátország szárazföld partvonala 1778 km hosszú, a szigeteké további 4057 km egészen Isztriától Dalmáciáig. A horvát tengerpart 1244 szigetből, kisszigetből és zátonyból áll, azonban sajátosságuk nem a számukból ered, hanem abból, hogy számtalan öblöt, kisöblöt, strandot, barlangot, sziklát, szakadékot rejtegetnek, a csodaszép érintetlen természet mellett pedig ott vannak a lenyügöző tengerparti városok is.

Horvátországban nem a tenger szépsége az egyetlen érték. Az Európai Unió tisztviselői szerint a part menti fürdővizek is tiszták.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség az Európai Bizottsággal együttműködve minden évben alaposan megvizsgálja az EU-n belüli fürdővizek minőségét, hogy felmérje, fennáll-e a veszélye annak, hogy a fürdőzők vírusok vagy baktériumok, például Escherichia coli baktériumok jelenléte miatt megbetegedhetnek. Munkájuk tehát nem kizárólag az általános vízminőségre összpontosít.

A jelentés 22 081 helyszínre terjed ki az EU-ban, Svájcban és Albániában. Ide tartoznak például a Genfi-tó és a finnországi tavak, valamint a koppenhágai (Dánia) kikötő és a marseille-i Calanques (Franciaország) vizei.

Horvátországban a part menti vizek 99,1%-át minősítették kiválónak, ami a 894 fürdőhelyből 886-ra vonatkozik.

Horvátország 68 Kék Zászló minősítésű stranddal, 33 Kék Zászlós kikötővel és 101 kitüntetett tengerparti hellyel rendelkezik, amelyek garantálják a kiváló vízminőséget és a környezettudatos strandkezelést. A Kék Zászló minősítés olyan kritériumok alapján kerül kiosztásra, mint a víz tisztasága, a biztonság, a szolgáltatások és a környezetvédelem.


Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.
A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme

A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme 

Tenger, hegyek, napsugarak - e három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert. És a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet.
Velence megduplázná a városi belépődíj árát

Velence megduplázná a városi belépődíj árát 

2025-től az egynapos utazásra szóló jegy 10 euróra emelkedik a legforgalmasabb napokon.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.