Ösztönzik a bécsi fiákereseket, hogy műanyag patkóra váltsanak

Évente nagyjából 800 ezer eurónyi kár keletkezik a fiákerek miatt az osztrák főváros – elsősorban a belváros – útjain. A város áprilistól támogatást ad a fiákereseknek, ha műanyag patkóra váltanak -  ami állatorvosok szerint ráadásul a lovaknak is jót tesz.

A fiákerek Bécs városképének elengedhetetlen részei, a lovak patkói azonban fokozott igénybevételt jelentenek a különböző útburkolatoknak.

A fiákerek kedvelt útvonalain nemcsak az aszfaltot, hanem a térkövet is sokkal gyakrabban kell javítani, mint a város más részein. Ez évente mintegy 800 ezer euró pluszkiadást jelent a város számára.

Fiáker Bécs belvárosában © WH International Services / Regina Hügli
Fiáker Bécs belvárosában © WH International Services / Regina Hügli

A problémára jó megoldást jelenthet a műanyag patkó, amely nem teszi tönkre az útburkolatot és a lovaknak is jót tesz. Megfigyelték ugyanis, hogy műanyag patkóval az állatok hosszabbakat lépnek, mint hagyományos fémpatkóval.

A műanyag „lábbelinek” tompító hatása van, ez pedig kíméli az állatok izületeit és a csatornafedeleken sem csúszik meg. Igaz, műanyag patkóban a fiákerek olyanok, mint az elektromos autók: túl csendesek, így nehezebb meghallani őket.

Számos előnye miatt Bécs városa a műanyag patkók használatát szorgalmazza a fiákerek számára – annyira, hogy 1,9 millió eurós támogatási keretet különített el a számukra.

A támogatásra idén áprilistól öt éven át pályázhatnak a Bécsi Gazdasági Kamaránál és az összeget nemcsak a műanyag patkók – amelyek nagyjából dupla annyiba kerülnek, mint a hagyományosak -, de a patkolás és az állatorvosi szakvélemény árának fedezésére is fel lehet használni. Amelyik ló pedig nem bírja megszokni az új típusú patkót, az nyugodtan visszatérhet a fémváltozathoz.

 

 

 

 


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.