Pasztell házak, citromünnep és csíkos templom az olasz faluban

Az olasz Riviéra világörökségi területén jártunk, ahol a Ligur tenger partján öt, egymáshoz közeli apró falu rejtőzik varázslatos szépségével.

Pasztellszínekben pompázó házak, leanderekkel és pálmafákkal díszített tengerparti sétányok tükrözik itt a mediterrán hangulatot. Nem beszélve a rengeteg turistáról, akik a világ különböző részeiből érkeztek pihenésre az itteni enyhe őszben. Cinque Terre, így nevezik összefoglaló néven az említett öt, romantikus falut.

Panoráma a kikötőre

Közülük a legnagyobb Monterosso Al Mare, ahol a tenger öbölszerű, karéjos partján találtuk az elnyúló, homokos strandot. Mint megtudtuk, a falu neve onnan származik, hogy az egykori uralkodó családjának tagjai vörösre festették a hajukat. A Monte dei rossi azt jelenti, hogy a vörös hajúak hegye.

Sokszínű kempingágyak és napernyők közül választhattunk, hogy kinyújtózhassunk, mert a hőmérséklet kedvezett egy néhányórás napfürdőre. A part menti homokból feljárón lehet eljutni a sétányhoz, ahol szívesen időztek a turisták, gyönyörködve a vidék, a tenger szépségében. A sétány mentén elegáns szállodák, vendégházak várják az érkezőket. A part közelében látni azt a fennmaradt őrtornyot – ahogy nevezik az Aurórát –, amely a modern épületek mellett a múltat idézi.

A vendégekkel gyakran zsúfolt vasútállomástól nem messze folytatódó sétány végén, alagúton gyalogolva értük el Monterosso kapuját, ahová hosszú lépcsősoron jutottunk. Ez köti össze a tengerpartot a falu központjával. Szép innen a panoráma, rálátni a kikötőre, ahol a csónakokon kívül turistahajók is közlekednek.

A hordók a falu jelképei

A település központja előtt emelkednek a falut egykor körülölelt fal maradványai és a valamikori gótikus őrtorony, amely ma harangtoronyként szolgál. A közelében szökőkút és terjedelmes park díszíti a település kapuja előtti teret, amely tele van örökzöld, mediterrán növénnyel. Innen nyílnak a hangulatos, szűk utcák és sikátorok, amelyekben szebbnél szebb, színesre festett régi házak sorakoznak. Sok itt az étterem, a söröző, a borbár, és vannak kisebb-nagyobb hotelek is. Akad olyan étterem, ahol a konyhába is belátni, így bármely turista meggyőződhet arról, hogy az ügyes szakácsok miként készítik például a pizzát.

Monterosso Al Mare felett, a tengerre néző hegy oldalában szépen sorjázó szőlőültetvények és olajfaligetek díszlenek. Ilyenkor ősszel a szüret itt igazi népünnepély. Összefognak a falu lakói, és a családok egymásnak segítve szedik a szőlőt, majd a présházakba szállítják a termést, melyből kiváló borokat érlelnek. A hordók egyébként a falu jelképei is, miután több étterem előtt díszítő eszközökként láthatók.

A település építészeti emlékekben is gazdag. Sokan látogatják a barokk stílusú Keresztelő Szent János templomot, amelyet kívül és belül fehér, illetve fekete márványelemek díszítenek. Emellett értékes szobrok és festmények is láthatók a templomban.

Citromünnep és virágfesztivál

A helybeliek a séták mellett gyalogos túrákat is ajánlanak a vendégeknek. Az öt már említett, szalagszerűen egymáshoz közeli Cinque Terre-i települést turistaút köti össze egymással, amelyet a hegyoldalon alakítottak ki. Akik ezt végigjárják, parádés látványban részesülnek. A természet nyújtotta szépségekben, az egzotikus növényekben és a tenger kékjében gyönyörködhetnek. De élő közelségben tárulnak eléjük a teraszokon futó szőlősorok, illetve az olajfakertek. Mindezeket a nemzeti park varázslatos környezetében találják.

A falu lakói ugyanakkor szívesen várják a vendégeket a különböző fesztiválokra is, Monterosso Al Mare ugyanis ezekről is nevezetes. Így például májusban rendezték citromünnepet, amikor a turisták örömére nyilvánosan készítettek különböző italokat a kedvelt mediterrán gyümölcsből. Júniusban pedig a virágok fesztiválját tartották, amelyen különlegességekkel vonultak fel a résztvevők, elkápráztatva a közönséget. Akik ide látogatnak, a helybeli keramikusok portékáiból is vásárolhatnak.


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.