Ramadán Dubajban: amit a Szent Hónapról tudni kell

Ramadán szent hava az egyik legkülönlegesebb időszak, amikor még inkább érdemes Dubajba látogatni – a hangsúly ilyenkor a hagyományokon, a helyi kulturális rendezvényeken van, melyben kiemelt szerepe van a látványos és gazdag “Iftar” lakomáknak. Idén május 27-e körül kezdődik a Ramadán.

A Ramadán az év legszentebb időszaka minden muszlim vallású ember számára. Ideje az iszlám naptár szerinti kilencedik hónap – a hagyomány szerint a Szent Korán első verse is ebben az időszakban született. Dubajban idén a május 27. és június 24. közötti időszakra esik. Az ünnep időpontja egyébként – a mi Gergely naptárunkban – mindig más időpontra esik, mert az ünnep pontos ideje az iszlám Hold- naptáron alapul. A Szent Hónap és egyben a böjti időszak végét az Eid Al Fitr fesztivál jelzi.

Az Emirátusokban és az egész iszlám világban ebben a hónapban teljesedik ki az iszlám kultúra, az évszázados hagyományok és a híres vendégszeretet ünneplése – így hát ebben az időszakban Dubajba látogatni valóban különleges élmény.

Spirituális élmény

A napfelkeltétől napnyugtáig tartó böjt a Ramadán egyik legfontosabb eleme. Az alázat, a türelem és a spiritualitás gyakorlásával a hívők tartózkodnak az étel- és italfogyasztástól, dohányzástól, szexuális együttléttől és a tisztátalan gondolatoktól.

A böjt lényege, hogy általa a hívők még közelebb kerüljenek Istenhez, és emlékeztesse őket a kevésbé szerencsések szenvedéseire – ez az ideje a világi hívságok helyett a belső én előtérbe helyezésének.

A Ramadán időszaka ugyanakkor a megbocsájtásról, irgalomról is szól; a jó cselekedetek, a nemes szándék gyakorlása Istennek tetsző és kedves, s mely jó szándék „megtérül” a következő évben. Ezért is végeznek a hívők ilyenkor jótékonysági munkát, gyakorolják a lelki megtisztulást és még jobban elmélyülnek a Korán verseiben, értelmezésében.

Az iszlám öt pillére közül az egyik a Zakat, mely a kötelező jótékonykodást, adományt, segítséget jelenti a szegények és szükségben lévők számára. Étellel-itallal látják el a szegényeket, segítik az özvegyeket, árvákat. A Korán iránymutatása szerint más kisebb, jó cselekedeteket is folytathatnak a hívők, és nem csak muszlim, de akár más vallásúak javára is.

Hatása a közösségre

Az iszlámban tilos a hazugság, csalás, veszekedés, rágalmazás és a pletyka – és ezek a tilalmak különösen felerősödnek Ramadán idején. Ez a hónap a közösség erősítésnek ideje; a cél, hogy egymáshoz közelebb kerüljenek és jobb emberré váljanak.

A spiritualitás erősítése érdekében az üzleti élet ilyenkor lelassul, és a család, az emberi kapcsolatok kerülnek fókuszba. Az Iftar ideje a böjt időszakának végét jelzi, ilyenkor a családok összejönnek egy nagy közös lakomára és együtt ünnepelnek. Sokszor előfordul, hogy a muszlim vallásúak kiterjesztik az Iftar-meghívást más vallású barátaikra, ismerőseikre is – ez a legjobb alkalom a más vallásúak számára, hogy jobban megismerhessék az iszlám hagyományokat, szokásokat, alapelveket, mint a tolerancia, könyörület, hála és jótékonyság.

Böjt, hogy ünnepelj – étel, hogy emlékezz

Ironikus, hogy a Szent Hónap nemcsak a böjt, hanem az ünnepi lakoma szinonimájává is vált. Ez az időszak a legalkalmasabb megtapasztalni az autentikus arab ételeket, melyet szigorúan napnyugta után szolgálnak fel. Minden városbéli étterem – a kis sarki étkezdétől egészen a leghíresebb éttermekig – a legjobb arab és nemzetközi ételeket kínálja ilyenkor, jellegzetes Emirátus-beli ízekkel, fűszerezéssel.

Az Iftar alkonyatkor kezdődik, de egészen a hajnali órákig folytatódik. Hajnalban, még napfelkelte előtt az ún. Suhoor büfék bőséges kínálata segíti a felkészülést az előttük álló napra. Ilyenkor hagyományos, ezüst kávéscsészékben felszolgált arab kávéval, hűtött labannal (joghurt), friss datolyával várják a vendégeket az aranyszínű lámpákkal díszített sátrakban, ahonnan az oud (húros hangszer) kellemes, lágy hangja hallatszik.

Hogyan vehetünk részt az ünnepen?

A Ramadán igazi szellemisége alapján bárki részt vehet az ünnepen, hiszen a befelé fordulás, az önismeret és a jótékonyság gyakorlása vallástól független. A külföldi turisták számára pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerhessék a Szent Hónap igazi jelentőségét, a szokásokat és talán a muszlim vallással kapcsolatos tévhitektől is megszabadulhatnak.

A részvétel legegyszerűbb módja a Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU) központ felkeresése (a központ Dubaj történelmi Al Fahidi kerületében található). Ez a létesítmény kimondottan a külföldi látogatók, turisták számára jött létre. Itt megismertetik a látogatót az Emirátusok kultúrájával – követve a „nyitott ajtó – nyitott elme” elvét –, és ahol az érdeklődő bátran kérdezhet is minden, a Ramadánnal kapcsolatos témában.

A számos esemény egyike tehát az esti Iftar. A hagyomány szerint este, a böjt végén datolyával kezdik az esti étkezést, mely egyébként is szerves része a jellegzetes öböl menti arab ételsoroknak. A látogatók számára a jellegzetes emirátusi ételeket a központ kertjében lévő tradicionális házban szolgálják fel, melyet párnázott padlón, hagyományosan, ülve fogyasztanak.


DZT: íme, az innovatív MI-influenszer

DZT: íme, az innovatív MI-influenszer 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) elindítja első MI-influenszer projektjét és ezáltal egy további szinten is felhasználja a mesterséges intelligenciát az úticél Németország nemzetközi marketingjében.
Mozart egykori otthona moziteremmé alakult

Mozart egykori otthona moziteremmé alakult 

A KINOLINO elnevezésű gyermek filmfesztiválnak először ad otthont moziként a híres bécsi zeneszerző egykori otthona.
Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében

Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében 

A rendezvényen közel harminc portugál turisztikai szolgáltató mutatta be legújabb ajánlatait, a résztvevők megismerkedhettek a portugál kulturális örökséggel, gasztronómiával, valamint a különböző régiók által kínált élményekkel, helyszínekkel, hotelekkel.
Megjelent Ausztria síkalauza

Megjelent Ausztria síkalauza 

Több mint 200 síterülettel, aktuális árakkal és tippekkel.
Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve

Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve 

Novemberben egy kísérleti jellegű adással jelentkezett a népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast.
Föld alatti bunkervilág,  kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia

Föld alatti bunkervilág, kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia 

íme, mindezeket rejti az egykori kommunista ország fővárosa, Tirana.
Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből

Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből 

Narancshét vs. Black Friday – ez Bécs fenntartható válasza a vásárlási lázra.
 Firenze betiltja a kulcsdobozokat és  az idegenvezetők hangszóróit

Firenze betiltja a kulcsdobozokat és az idegenvezetők hangszóróit  

Firenze is lépéseket tesz a túlturizmus visszaszorítására, és olyan intézkedéseket vezet be, mint például a rövid távú bérbeadók által használt kulcsdobozok és az idegenvezetők hangszóróinak betiltása.
Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt

Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt 

A magyar versenyzőnek sikerült megjavítania sérült vitorláját, és folytatja a földkerülő vitorlásversenyt.
Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja

Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja 

Közép-Európa legszebb adventi vásárai idén is megnyitják kapuikat, hogy ízekkel, illatokkal, zenével és különleges programokkal varázsolják el az oda látogatókat.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.