Télbúcsúztató ünnep a francia Riviérán

A világ egyik leghíresebb télbúcsúztató karneváljának, a nizzainak a virága hivatalosan a szegfű. A tél persze errefelé relatív fogalom. Ezerszámra díszítik ilyenkor a várost, és főleg annak főterét a verbénák, liliomok, gerberák is. Laptársunk, Privátbankár.hu Világjáró rovatának tudósítója arra járt.

Ha szerencsénk van, és éppen az Angol sétányon járunk az eszelős élményt nyújtó virágcsata (Bataille de Fleurs) idején, amikor beterítenek mindent a szépséges, részben talán még üvegházi csodák, akár egy hatalmas csokornyit is hazavihetünk emlékbe, ha persze felengedik a repülő fedélzetére.Igen, itt februárban – idén február 17-től március 3-ig – rendezik a virágparádét, nem úgy, mint nálunk augusztusban, Debrecenben.

Virágkarnevál Nizzában / Forrás: Depositphotos
Virágkarnevál Nizzában / Forrás: Depositphotos

Érdemes tehát nemcsak nyáron, hanem ilyenkor is célba venni a Riviérát és Franciaország ötödik legnagyobb városát. A Carnaval de Nice a világ egyik legnagyobb télbúcsúztató eseménye a brazil és a velencei karnevál, valamint a New Orleans-i Mardi Gras mellett.Ez az az időszak, amikor álarc mögé bújva mindenki átalakulhat, és kibújhat a társadalmi szabályok alól.A két hétig tartó, programokban gazdag, minden évben más időpontban megrendezett farsangbúcsúztató egyúttal humoros képet ad a társadalomról és hírességekről, valamint kapcsolódik az aktuális eseményekhez.Korábbi feljegyzések 1294-hez kötik létezését, amikor Provence grófja, Charles Anjou egy iratban azt írta, hogy túljutott már "a karnevál örömteli napjain”.

A krónikák szerint ugyanakkor a karneváli fenség először 1873. február 23-án érkezett a városba, és ekkor született meg a mai karnevál.

Ekkor már bizottságot is létrehoztak a megrendezésére Alexis Mossa helyi születésű művész vezetésével, akinek később a fia is beszállt a szervezésbe.A teljes írást laptársunk, Privátbankár.hu Világjáró rovatában olvashatják.


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.