Tíz százalékkal csökkent a foglalások száma Horvátországban

Tíz százalékkal csökkent a foglalások száma Horvátországban a tavalyi év azonos időszakához képet, ennek ellenére hasonló turisztikai forgalomra számítanak a szakemberek, mint 2018-ban - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap szerdán.

A kisebb érdeklődést azzal magyarázták, hogy Németországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában lassult a gazdaság, és ezen országok polgárai adják a Horvátországban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák egyharmadát. A kereslet apadása más mediterrán térségeket is érint, kivéve Törökországot - írta a lap, amely szerint a foglalások elmaradása csak egy része annak a problémának, amely a horvát idegenforgalmi szektort sújtja - írja az MTI.

Az újság az ország idegenforgalmi bevételéből 40 százalékkal részesedő cégek között végzett legújabb felmérésre hivatkozva állapította meg, a működésüket tovább nehezíti a munkaerőhiány és a kedvezőtlen üzleti klíma. A tanulmány szerint, bár a vállalatok a tavalyihoz hasonló forgalmat várnak, akár 7 százalékkal magasabb bevétellel, a költségek 8,6 százalékkal nőnek, ezért idén 20 százalékkal kevesebb beruházásra lehet számítani, főleg a szállodaiparban.

Veljko Ostojic, a horvát idegenforgalmi egyesületek (HUT) elnöke szerint a szállodaipar azzal szembesült, hogy nő a munkaerőköltség, ezért csökken a nyereség. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szakácsok, felszolgálók, recepciósok és takarítók nettó bére továbbra is 30 százalékkal nagyobb Szlovéniában és 97 százalékkal Ausztriában. Úgy vélte: a beruházás és a minőség a kulcsválasz minden piaci változásra. Horvátországot tavaly rekordszámú, 19,4 millió turista látgatta meg, 6,5 százalékkal több, mint 2017-ben. Összehasonlításképp Görögországra 33, Törökországra közel 40 millióan voltak kíváncsiak.

Forrás: MTI


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.