Szlovénia egy olyan vidék, amelynek minden szegletében ott van a lélek. Az ország kevésbé ismert régióit bejárva egyszerre elevenedik fel előttünk történelem, és miközben felfedezzük a látnivalókat, egyszerre magával ragadó emberi és családi történetek is kibontakoznak.
Történetek a Muravidékről
Muraszombaton néhány évvel ezelőtt épült fel egy turisztikai központ, amely hosszú utat járt be, mire végleges lakóhelyére került. Kalandjainkat érdemes itt kezdeni.
Az Expano napjainkban egy különleges regionális turisztikai központ, amelyet eredetileg a 2015-ös milánói világkiállításra építettek, majd ahelyett, hogy a szemétdombra került volna, a fenntarthatóság jegyében újrahasznosították: a fából készült épületet szétszerelés után Muraszombat mellé szállították, ahol egy hangulatos tó partján talált új otthonra.
Új szerepkörében bemutatja a régió kulturális és természeti örökségét, valamint a helyi termékeket, de van itt egy remek interaktív kiállítás is.
Mivel több programötletet is kínál, akár bármiféle tervek nélkül is érkezhetünk, mert itt rövid idő alatt egészen biztosan kitaláljuk, merre induljunk és mivel töltsük az előttünk álló néhány napot.
De azért egy kicsit mi is segítünk… A régió dombvidékei seregnyi jó ötletet kínálnak, amelyeket akár az itt is egyre népszerűbb elektromos kerékpárokkal is felfedezhetünk. Eltekerhetünk az alig valamivel több, mint húsz kilométerre található Goricko Natúrparkba, amelynek kellős közepén bújik a Grad-kastély, amely Szlovénia egyik legnagyobb ilyen építménye, és igazán lenyűgöző történelemmel rendelkezik. A kastély falai és kiállításai között nemcsak a környék, vagyis a natúrpark élővilágát ismerhetjük meg, de többszázéves időutazásra is indulhatunk, amelyből még a magyar történelem is itt-ott előtűnik. Az eredetileg a XII. században épített vár árkádos folyosóiról szobák is nyílnak, így akár éjszakára is megszállhatunk, hogy aztán másnap még hitelesebb történelmi élményekkel folytassuk utunkat, mondjuk egy igazán édes hely felé…
A Tešanovciban található Passero csokoládéüzem története az 1940-es években, egy családi farmon kezdődött, majd 2009-ben egy romantikus gesztus következtében indult el a csokoládékészítés. Történt ugyanis, hogy a farm tulajdonosa egy saját kezűleg készített csokoládéval lepte meg feleségét, és az ajándékozás olyan jól sikerült, hogy azóta is megállás nélkül gyártják díjnyertes csokoládéikat.
A gyártás azóta is a hagyományos, kézműves módszerekkel történik, és olyan különleges ízekben, hogy még Gombóc Artúr is napokig kóstolgatná.
Van itt tökmagos, gyógynövényes, szilvás, körtés csokoládé, és persze az egyedülálló termék, a „Ruby” csokoládé, amely a kakaóbab egy speciális fajtájából készül, és természetes rózsaszínes árnyalatával és enyhén gyümölcsös ízével csábít el… örökre.
Szlovén történeteink az egykori Pannon-tenger területén folytatódnak, ahol amerre csak a szem ellát, ma a Marof borpince szőlőültevényei sorakoznak. Annak ellenére, hogy Goričko vidéke hosszú és változatos szőlőművelési múlttal rendelkezik, a történelmi körülményeknek és a távoli fekvésnek köszönhetően sokáig mégis érintetlen maradt. Még az 1960-as években is csak egy egészen kicsi részt fedtek le a szőlőültetvények, és csupán a kilencvenes években kezdték el kiaknázni a környék adta lehetőségeket – ekkor alapította ugyanis Stanko Polanič a Marof pincészetet. Az első palack borok óta már évente 70.000 palack bor készül itt, főleg kékfrankos, sauvignon blanc és chardonnay szőlőkből.
Történetek a konyhából: a krškopoljec, a gibenica és az ajda
A helyi kínálatot figyelembevéve kizárt, hogy bárki éhesen maradjon. A régió – bármelyik irányba is induljunk – telis-tele van jobbnál jobb éttermekkel, ahol bőségesen jóllakathatjuk magunkat. A Jeruzálemben található Sibón étterem konyhájában az ízek és illatanyagok sokfélesége vár – és egy fenséges, ajda, azaz hajdina rizottó, de a helyi termelők friss alapanyagaiból sok más ízletes fogás születik itt. Kiderült, hogy a hajdina kiemelt szerepet játszik a hagyományos szlovén konyhában, különösen az északi és keleti régiókban, ahol a hegyvidéki területeken évtizedek óta termesztik.
Mivel könnyen megterem a hűvösebb, hegyvidéki klímán, az idők során számos helyi étel fontos részévé vált, és szerencsénkre több étteremben is megkóstolhatjuk. A Muraszombat mellett található Kodila Étteremben viszont ehetünk egy másik egészséges és fenséges finomságot, amit legjobban úgy lehet leírni, hogy óriási céklás nokedli, amelyet petrezselyemmártással és még ezernyi ízes részlettel gazdagított a szakács. De mivel a hely egy igazi szlovén gasztróparadicsom, különösen ajánlott betérni azoknak, akik odavannak a sunkáért, akarom mondani a sonkáért és a különféle kolbászokért, mert itt végig kóstolhatják a régió legjobbjait, amelyek a magyar mangalicának megfelelő sertésből, vagyis Krškopoljecből készülnek. A lakmározás végén pedig nagyon ajánlott megkóstolni a magyar flódnihoz hasonló prekmurska gibenicát, amely diós, mákos, almás ízével egyszerre szólítja meg minden érzékünket.
Ha a fárasztó nap után egy igazán jót szeretnénk aludni (a világ egyik legkényelmesebb ágyában), akkor a nem messze található Hotel Posestvo Podlipje kifejezetten javasolt, már csak azért is, mert egy különleges család történetét meséli, akik a hosszú évek alatt lépésről-lépésre bővítették a mára hatalmassá vált birtokukat, ahol szarvasmarhák és vaddisznók éldegélnek, ahol reggel a madarak csiripelése, a fák susogása és a közeli patak zúgó vízesésének koncertje üti meg a fülünket.
Az ókor, a titokzatos középkor és a modern idők története
Amikor a szlovén autópályán haladunk, Celje neve rendre ott virít az egymást követő zöld táblákon, és ha egyszer letérünk itt a Ljubljanába vezető útról, hamar kiderül, hogy a város tele van meglepetésekkel. A celjei vár meglátogatása abszolút kötelező több program, az idegenvezetés során gyorsan fény derül a közös magyar-szlovén történelemre is. A legnagyobb szlovén középkori várban megismerhetjük a Cillei grófok életét, megtudhatjuk hogyan vallottak szerelmet a trubadúrok és néhány várbéli titok is lelepleződik főleg, ami a vitézi öltözet különlegességeit és a középkori kínzóeszközök kegyetlenségét illeti.
A város talán legkülönlegesebb múzeuma vitán felül a Pelikan Fotómúzeum, amelynek története 1899-ben kezdődött – nem meglepő módon – egy híres fotógráfussal, Josip Pelikánnal.
A hely a közelmúltban történt teljes körű felújítás eredményeként most újra megnyitotta kapuit, és a szlovén fotótörténet egyedülálló darabját kelti életre.
Különlegessége, hogy ez az egyetlen fennmaradt üvegtetős fotóstúdió Szlovéniában, ahol még mindig lehet portrékat készíteni természetes fényben. A múzeumban nemcsak a régi stúdiót tekinthetjük meg, hanem a fotográfus otthonát is, amely betekintést enged a századforduló polgári életébe.
Celjében rejtőzik az ókori Római Birodalom egy darabja is. A város helyén egykoron római település volt, itt állt Celeia városa, amelyet valamikor a második Trójának is nevezték. Az erről tanúskodó ókori városmaradványok, az egykori Celeia épületeienk falai a Celjei Regionális Múzeum pincéjében (egyfajta múzeum a múzeumnban) várnak. A közel kétezer éves egykori házak falai között kedvünkre sétálhatunk, miközben megismerjük az ókori város gazdag történelmét is, hogy aztán gyomrunk korgását a Hotel Evropa kulináris különlegességeivel csillapítsuk.
Történetek Szlovénia egyik titkos zúgából
A hegyek között fekvő és gyógyforrásairól híres Rogaška Slatina története több évtizedre nyúlik vissza. Már akkor az orvosi turizmus és a luxus, ma pedig még a wellness központok egyik fellegvára is, amellett, hogy egy gyógyító vizet is kóstolhatunk itt:
a magnéziumban gazdag Donatért sokszáz kilométerről zarándokolnak ide az emberek, hogy részesülhessenek a gyógyvíz áldásos hatásaiban.
A város ezen túl a gyógyulni és szépülni vágyók központja. Számos modern kezelést kínálnak az ötcsillagos Atlantida Boutique Hotelben is a kitűnő wellness szolgáltatások mellett, amelyek gyógyírként hatnak egy kirándulással vagy síeléssel töltött fárasztó nap után.
A környék nem csak gyógyvízben gazdag, hanem rengeteg kilátóhely és túraútvonal is található itt. A Janina kilátóhoz például, ami körülbelül 20-30 perc sétára van a hoteltől, egy viszonylag rövid túra vezet, ahol cserébe gyönyörű panoráma vár ránk – főleg reggel, napfelkeltekor, amikor a hegyek még ködpaplanba burkolóznak és csúcsuk éppen, hogy csak kilátszik.
A közeli Pomona Farm nem csak egy hely, hanem egy életérzés, ahová megérkezve egy különleges világba csöppenünk.
Már az első pillanatban érezhető, hogy itt valami különleges vár ránk főleg, amikor Janko, a farm tulajdonosa – miután beinvitált minket a hangulatos parasztházban lévő fogadóba – egy frissítő pohár házi itallal és az itt készült finomságokkal kínál minket. Miközben elmeséli, hogyan született meg a farm ötlete, minden szava tele van lelkesedéssel, mintha maga is épp most fedezte volna fel ezt a természeti csodát. A farm egyébként a római mitológia egyik istennőjéről, Pomonáról kapta a nevét, meséli vendéglátónk, aki a gyümölcsök és a kert védelmezője volt.
A névválasztás tökéletesen illik a hely szelleméhez, hiszen itt mindent áthat a természet, a bőség és a kertek gazdag hangulata. A tulajdonos az itt található vendégházak szobáit is a gyümölcsökről nevezte el, mert mint mondta, a farmon minden a természettel összhangban működik, éppen úgy, ahogyan Pomona istennő azt megálmodta volna. Egy igazán különleges lombkoronaösvény is kanyarog a birtokon, magasan a fák között, a végén pedig ott található a kilátó – mintegy megkoronázva az egész helyet – amelynek tetején a birtokon megszállók akár piknikezhetnek is.
Szlovénia kincsei és minden szeglete arra hív, hogy lassítsunk és figyeljünk egy kicsit a részletekre, hogy aztán az itt eltöltött napok végén ráeszméljünk arra, hogy mennyi érték és nagyszerű ember van körülöttünk.