Tunézia három arca

1. rész Mahdia Felfedeztük Tunézia három különböző vidékét, megismerhettük lakóit, látnivalóit, szépségeit, kóstolhattuk a helyi ízeket, ételeit, italait.  

A Budapest-Monasztír charter járaton az odaút alatt végig gondolom azokat a jó tanácsokat, amiket meghívónktól, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletén kaptam: útlevél rendben, utasbiztosítás megkötve, EU-s oltási igazolás kinyomtatva, tunéziai dínárt majd a tuniszi reptéren váltok, ahogy ott veszek tunéziai sim-kártyát is, hiszen nem EU-s országba érkezem, a gatyám rámenne a telefonálgatásra, sms-ezésre az egy hét alatt. Csapvizet alap, hogy nem iszom, fogat is palackos vízzel mosok, így nagy bajom nem eshet. Különben is, úgy emlékszem, amikor utoljára ebben az észak-afrikai országban jártam – jazzkoncerteken, a híres tabarkai jazzfesztiválon, volt annak már vagy tizenvalahányéve – példás tisztaság fogadott mindenütt. 

Rózsa a kézben, cigi a szájban

Annyira örülnek vendégfogadóink a magyarok landolásának – persze nem csupán a mi szerény négy fős újságírói különítményünknek, hanem főként a Kartago Tours szervezésében érkező chartergép nyaralóutasainak -, hogy kedves gesztusként minden hölgyet szál rózsával fogadnak az útlevélellenőrző ablaknál. 

Aztán nem tétlenkedünk, a virágot szagolgatva máris indulunk első úti célunk, Mahdia felé. Azért különösen érdekes ez a hely, amit kezdetként meglátogatunk, mert Mahdia az útikönyvek szerint pont nem az a kisváros, ami kizárólag nyaralóturistáknak való célpont, hanem megőrizte azon jellegét is, ami még az idegenforgalom előtt valójában volt: egy tengerparti tunéziai kisváros, annak minden szépségével és bájával együtt. Sajnos azonban jó adottságai egyben a vesztét is jelentették, hiszen egy tengerbe nyúló kis földnyelvről beszélünk, aminek jelentőségét már a főníciaiak is felismerték, és el is foglalták ezért a félszigetet, majd idővel folyton kalózok is ellepték, és fosztották ki a helyi lakosságot, mielőtt tovább indultak tengeri kalandjaikra. Az 1500-as években a spanyolok szintén szétlőtték, ha már arra jártak, városfalait ripityomra ágyúzták.

Már a reptéren észrevettem, ami első szálláshelyünkön, egy ötcsillagos, magánkézben lévő hotelben, a Mahdia Palace-ban is szembetűnő: a helyiek és a turisták felhőtlenül rágyújtanak a közös terekben, fújják a füstöt, beszélgetnek, jól érzik magukat közben. 

Irigylésre méltó személyzeti bőség

És amiről még szólnom kell, ha már a szállásról beszélünk: különlegesen jó animátor csapatot verbuválnak össze a világ minden pontjáról. Kedvesek, előzékenyek, végtelen türelemmel megáldott fiatalok, pedig lehetne min görcsölniük. Például amit vízilabdameccsnek neveznek a 70 pluszos korosztályt képviselő vendégek, az több, mint érdekes. Derékig érő vízben dobálgatják egymásnak a labdát, ha pedig véletlenül valamelyikük betalál a kapuba, annak legjobban az animátor örül, lelkesen éljenezve.

Velünk, azaz a magyar helyzettel ellentétben itt munkaerőben sincs hiány: van mindenütt bőséggel felszolgáló, szakács, konyhalány, takarítószemélyzet. Csak kicsit másképp állnak a munkához, mint amit európai mércével megszoktunk. A takarítók például egész nap vagy seprik, vagy felmossák a padlót – ami a mi szállodánkban márványutánzatú kő – így vendég legyen a talpán, amikor ép bőrrel átevickél a folyton vizes burkolaton. A felszolgálókkal pedig érdemes résen lenni, mert ha nem vigyázunk, akkor is elviszik a tányérunk, amikor még ennénk tovább, csak éppen egy új fogásért ugrunk el egy percre a svédasztalhoz. 

Úgy tűnik, a szállodában különben a felszolgáló személyzet vagy ismeri a vendégkört régről (a belépő német idős házaspárokat kitörő örömmel fogadják, egymás hátát lapogatják), vagy szívesen odajönnek barátságosan hozzánk is, újakhoz, és elbeszélgetnek bármiről.

Itt azon sem kell fennakadni, hogy a takarító simán betolja a vendégek mellé porszívót a liftbe, pedig biztos van személyzeti lift is egy ilyen nagy házban, csak minek odáig elmenni, ha a közelben is van egy felvonó.

Mahdia, El-Jem szépségei

Az érkezés napján – hiszen alig két és fél órás a repülőút, így marad időnk bőven a várossal való ismerkedésre is -, felkapaszkodunk a Skifa el-Kahla, azaz a város fekete bejárata felől a Borj el-Kebír erődhöz, ahonnan pazar kilátás nyílik a tenger szinte minden pontjára. Nem csoda, hogy előszeretettel támadta az ellenség a városnak pont ezt az építményét, mert aki ezt a célpontot bevette, az szinte mindenhonnan védve volt.

Másnap a közeli El-Jembe látogatunk, egy álmos szépségű kisvárosba. Útban odafelé falvakon át vezet az utunk, és belelátunk a mai Tunézia valós világába. A covid két bezárt éve, akárcsak az egész világot, Tunéziát sem kímélte, csapást mért egyik fontos ágazatukra, a turizmusra is. Teáik, kávéjuk mellett ülnek a férfiak a falvakban, sokszor a boltjaik előtt. Néhol bárányok, birkák álldogálnak egy-egy ház közti szabad térségen, minden faluban sok macska jön-megy a házak között.

 

El-Jem különben inkább a római időkről ismert, mintsem az itt élő helybéliekről. Thysdrus néven írta be magát a történelembe, és a homok alatt rejtve várja a város még újrafelfedezését. Először egyetlen, szinte teljes szépségében megmaradt amfiteátrumába látogatunk el, amely nemcsak Tunézia, hanem egész Észak-Afrika legteljesebb pompájában megmaradt ilyen, szórakoztató jellegű, római kori épületegyüttese. Bolyongunk föld alatti világában, ahonnét egykor a vadállatokat engedték fel a középen lévő arénába, látjuk, honnan indultak a rabszolgák reménytelen harcukat megvívni a fenevadakkal, hol foglaltak helyet a római hatalmasságok, és hol a pórnép. Az amfiteátrum előtt egy végtelen nyugalmú tevével is fényképezkedünk: vigyázat, ez viszont sehol nincs ingyen, tevefotóért fizetni kell.

 

Az egykori amfiteátrummal szemközt már kiástak a régészek a homokból egy egykori római pazar villát, Villa Africa a neve, ami tulajdonképpen egy hihetetlen értékekkel teli mozaikmúzeum.

 

Elképedünk azon, ahogy idegenvezetőnk háborítatlanul végigsimítja az időszámításunk utáni 2. században (!) készült alkotásokat, így mutatva meg a Bacchus, a szőlő és a bor motívumokat, a falak mentén sétáló őr nem szól semmit, a mozaikpadlót meg a helyi személyzet épp bő vízzel mossa föl. A fülembe súgja kollégám: "ha kibírt ez a mozaik sokszáz évet épségben, ez a kis takarítás már nyilván meg sem kottyan neki".

 

Thysdrus-nak még csak egy kis részét tárták fel a régészek, hatalmas munka áll még előttük. De az nyilvánvaló, ha kiássák a homok alatt rejtőzködő római kori várost, az majd szinte Pompej szépségével és gazdagságával vetekszik, páratlan élményt nyújtva az idelátogatónak.

(folytatjuk)

 

 

  

 

 

Forrás: Turizmus Online


Mercedes-múzeum és igazi sváb konyha - felfedeztük Németország egyik legélhetőbb nagyvárosát

Mercedes-múzeum és igazi sváb konyha - felfedeztük Németország egyik legélhetőbb nagyvárosát 

Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros, Stuttgart.
Nagy siker volt ez a kiállítás a római Falconieri-palotában

Nagy siker volt ez a kiállítás a római Falconieri-palotában 

Molnár Vera az egyik úttörője volt a számítógépes művészetnek, amellyel az 1960-as években kezdett el foglalkozni.
Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások

Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások 

A Magyarországon hetedik éve működő kiutaztató iroda rendkívül erős hónapot zárt 2024 januárjában.
"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"

"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"  

A turizmus komoly gazdasági jelentőséggel bír Ausztriában is, de gyakran terhet jelent a lakosság számára. 
Személyi változás az Österreich Werbungnál

Személyi változás az Österreich Werbungnál 

Kaufmann Ildikó február végén távozik az Österreich Werbungtól, feladatait március 11-től Borsi Valéria veszi át.
Huszonöt  osztrák város korlátozná az autósforgalmat

Huszonöt osztrák város korlátozná az autósforgalmat 

Ehhez azonban az osztrák KRESZ, az StVA módosítására van szükség.
Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére

Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére 

A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetnek meg. 
Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében

Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében 

 Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét.
Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron 

Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is - mutatjuk.
Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern

Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern 

Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, amelynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.