A homár sikolya

Az Újvilág legrégebbi városában sok magyarral találkozhatunk. Ráadásul itt van a világ két legjobb egyeteme, valamint Boston az amerikai kontinens legeurópaibb városa. Ismerkedés a Charles folyótól elhódított területekre felépített településsel..

T izenötödikévzárójukattartották június hetedikén a Boskolában: a bostoni magyarok hétvégi iskolájába százötvennél is több gyerek jár.

NEM ÁMERIKÁS MAGYAROK...

Bostoni honfitársaink nem olyanok, ami- lyennek az amerikai magyarokat elképzel- jük: nem egy elöregedett, múltba révedő társaság, hanem jó fej fiatalok és laza kö- zépkorúak közössége. Egyetemi kutatók, tudósok, diákok és persze mindenféle más munkavállalók: mivel többtucatnyi egye- tem működik a négyszáznegyvenezres lakosságú városban, sokan megélnek a diákokból és a tanáraikból.

OBAMA IS, ZUCKERBERG IS

A városban található a világ két leghíresebb és legjobbnak tartott felsőoktatási intéz- ménye: a tavalyi listán a világelső az MIT(Massachusetts Institute of Technology) lett, letaszítva trónjáról a Harvardot, amely Amerika legrégebbi egyeteme a maga há- romszázhatvannyolc esztendejével. Im- pozáns az öregdiáklistájuk: hetvennégy későbbi Nobel-díjas végzett náluk, négy amerikai elnök, köztük Obama is. Így aztán a jelenlegi elnökről kijelenthető, hogy jól tud úszni, ugyanis a Titanic egyik áldoza- tának, egy harvardi diáknak az anyja hatal- mas összeget adott egy könyvtár létreho- zására, de volt egy feltétele: minden diákot meg kell tanítaniuk úszni. Azt is kevesen tudják, hogy a Facebookot is Bostonban találta ki Mark Zuckerberg boldog puliku- tya-tulajdonos, egykori harvardi diák.

BOSTON, TE DRÁGA!

Massachusetts állam fővárosa nem ol- csó hely: kétszáz dollár alatt gyakorlatilag nincs szállodai szoba. Ha az ember azonban hajlandó a városon kívülre menni (ehhez persze nem árt, ha van bérautója), akkor már lehet olcsóbban is találni kiadó szobát. Én a 95-ös főút mellett, Lexington városkánál száznegyvenért találtam egy egészen jót. Igaz, a takarítónő túl jól vé- gezte a dolgát, így az operatőr kollégánál valószínűleg felporszívózta a magyar SIM- kártyát... Szükségünk volt ugyanis helyi telefonra, ezért vettünk amerikai kártyát, az asztalra helyezett magyarnak pedig a takarítás után nyoma veszett.

HÍRES MAGYAROK MÁRPEDIG MINDENÜTT VANNAK

Lexington azért is jó választás, mert tőle néhány mérföldre van az ország egyik leg- híresebb magánháza. Nem azért tudnak róla az egész világon, mert valami celeb lak- na benne (ma már amúgyis múzeumként funkcionál), hanem mert a Bauhaus-iskola világhírű alapítója, Walter Gropius építette magának a harmincas évek végén. Nem olcsó különben meglátogatni a világhírű építész épületét: fejenként tizenöt dollárba kerül, igaz, ezért egyórás túravezetés is jár,viszont nem szabad a házban fényképezni. Pedig volna mit, mert például a bútorok döntő többségét neves honfitársunk, Breuer Marcell tervezte, a falakat pedig Miró és Moholy-Nagy képei díszítik. Mindketten családi barátok voltak, az idegenvezető őszinte beleéléssel mutatja, hogy a neves magyarok anno melyik ágyon aludtak.

MIÉRT SIKÍT A HOMÁR?

Élő világhírű magyarok ma is vannak Bos- tonban. Mi például azért utaztunk oda, hogy a hálózatkutató Barabási Albert- Lászlóról készítsünk dokumentumfil- met. A szimpatikus tudós segítségével belemerülhetünk a homárfogás és -evés rejtelmeibe is, ugyanis tengerparti háza előtt rakják le a halászok a csapdáikat, és a vendéglőkben igencsak borsos áron mért állatot néhány dollárért meg lehet venni náluk. Igaz, főzés közben meg kell hallgatni a sikoltását... Éppen ráérő tudó- sok megállapították, hogy ilyenkor nem a homár sikítozik (fejletlen az idegrend- szere, így nem érzi a forróságot), hanem a páncél alatt lévő vízgőz süvít a szabadba.

TÜCSÖK ÉS BOGÁR

Boston kis túlzással sétálva is bejárható város, nagyon is európai jegyekkel. Sok történelmi emléke van (gondoljunk csak a bostoni teázásra), a Fabeuil Hall tornyán pedig kereszt helyett aranytücsköt talá- lunk. A függetlenségi harcok idején komoly szerepe volt ennek: a városba érkező angol kémek és felforgató elemek nem tudták megtippelni, mi van a templom tornyán, hiába hordtak össze tücsköt-bogarat. Ha valaki elég alaposan nézelődik séta köz- ben, még felfedezheti azokat a köveket is, amelyek az ide érkező angol hajók ne- hezékei voltak. Akkoriban itt dobálták ki, mert visszafelé nem volt szükség rájuk: rogyásig rakták a hajó gyomrát a gazdag gyarmat kincseivel. Hiszen a függetlenség kivívásáig ez a város volt az észak-ameri- kai gyarmatok legnagyobb, leggazdagabb és legbefolyásosabb települése.

A KUTYA SE NÉZ DOGTOWNRA

A település különben meglepően élhető, alig látni autót a központban. Ennek szó szerint mély oka van: a Big Dig, vagyis nagy ásás idején (amely több milliárd dollárba került) a nagy forgalmú utakat a föld alá vitték. Szaladó ember annál több van, bár a világhírű bostoni maraton ta- valy kapott egy mélyütést: egy csecsen testvérpár kettős bombamerényletének következtében hárman meghaltak a futók közül, és csaknem százötvenen megsé-ültek. A sors iróniája, hogy ezzel a fu- tóversennyel az amerikai függetlenségi háború első csatáira emlékeznek... Hogy valóban régóta lakott a környék, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vannak már elhagyott települései is. A Cape Ann fél- szigeten például mindenki előszeretet- tel mesél hátborzongató történeteket egy bizonyos Dogtownról (Kutyaváros), ahol érdekes dolgok történtek. Amikor ven- déglátóinknál rákérdeztünk, hogy jártak-e már a házuktól alig néhány kilométerre lévő egykori településen, mindannyian megrázták a fejüket. Dogtownba menjen, aki akar, egy igaz helybeli feléje se néz. Évi tizenkétmillió turista amúgy nem té- vedhet: Boston élhető hely annak is, aki csak pár napra választja otthonául. A ki- kötőben barangolás, a szépen gondozott parkok, a belváros közepén lévő, leginkább a mi Vásárcsarnokunkra emlékeztető be- vásárló- és gasztrócentrum nagyon átírja bennünk azt a kicsit „lesajnáló képet”, amit eddig Amerikáról magunkban őriztünk.


Felújítások a Danubius-láncnál: Pesten, Füreden és Bükön

Felújítások a Danubius-láncnál: Pesten, Füreden és Bükön 

2024 tavaszán három szállodájukban is átadják azokat a megújult vendégtereket és szobákat, ahol a munkálatokat 2023 őszén kezdték el.
Márkaváltás Budapesten: Hard Rock Hotel volt, Pullman lett

Márkaváltás Budapesten: Hard Rock Hotel volt, Pullman lett 

A tulajdonosi kör azonos maradt, a brand azonban változott.
Egy 12. századi kolostor, mely szállodaként született újjá

Egy 12. századi kolostor, mely szállodaként született újjá 

A tervezők célja az volt, hogy a felújítás során megőrizzék a hely "rusztikus egyszerűségét".
Csődbe ment a magyar származású nagyvállalkozó - eladják bécsi luxusszállodáját

Csődbe ment a magyar származású nagyvállalkozó - eladják bécsi luxusszállodáját 

Meghirdetik eladásra Bécs egyik legimpozánsabb luxusszállodáját, a számos magyar vonatkozással rendelkező Park Hyatt Vienna hotelt.
Megnyílt Sárváron Magyarország legújabb ötcsillagos szállodája

Megnyílt Sárváron Magyarország legújabb ötcsillagos szállodája 

A Melea - The Health Concept az ország legújabb egyedi, holisztikus, egészségfókuszú koncepciójú szállodája.
Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető 

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.
Szállodai nagyláncok előrejelzése: a csúcsévre még várni kell

Szállodai nagyláncok előrejelzése: a csúcsévre még várni kell 

A turizmusban érdekelt nagyvállalatok szerint 2024 nem a csúcsév lesz a szegmensben, az utazási láz Amerikában a pandémia előtti szinten tetőzött, és innen már csak szűk ösvény vezet felfelé.
Accor-jelentés 2023-ról: növekedés nemzetközi szinten, a magyar piacot is beleértve

Accor-jelentés 2023-ról: növekedés nemzetközi szinten, a magyar piacot is beleértve 

A világ vezető szállodaipari csoportja közzétette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit.
Budapesti kiállításon debütál a hazai sztárdesigner új kollekciója

Budapesti kiállításon debütál a hazai sztárdesigner új kollekciója 

Budapesten, a Bútor, Lámpa, Lakástextil kiállításon állítják ki Varró Zoltán comói palotába tervezett tapétáit.
Itt épülnek jelenleg az ország legdrágább szállodái

Itt épülnek jelenleg az ország legdrágább szállodái 

A fővárosban járva egyre több helyen tűnnek fel az utóbbi években szállodafejlesztések, melyek között meglehetősen sok a látványos, felsőkategóriás hotel.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.