Megszokni a kaviárt

Százhúsz, jellemzően ötcsillagos munkaadó, a másik oldalon pedig állást vagy szakmai gyakorlatot kereső diákok összesen nyolcvan országból – a világ vezető hoteliskolájának állásbörzéjén jártunk a svájci Montreuxban.

A Swiss Eduaction Group Svájc legnagyobb, angol nyelven oktató hotelipari intézménye: nem túlzás azt mondani, hogy a világ vezető szálloda- és vendéglátóipari, valamint idegenforgalmi szakemberképző központja. Ötezerörszáz diák tanul náluk (áprilistól a tankönyvek helyett Ipad-ből), ők nyolcvan országból érkeztek, és 103 ezer eurót fizetnek a három éves képzésért. (Emellett van PhD és Masters képzés is.)

Négy intézmény tartozik hozzájuk, mindegyiknek megvan a maga specialitása: a César Ritz a gasztronómiában erős (a séfeket is itt képzik), a Hotel Institute Montreux a pénzügyi területre állt rá, az ITTI-ben van desing szak is, az SHMS pedig (a Swiss Hotel Management School a legnagyobb mind közül) gyakorlatilag a vendéglátás teljes területét lefedi a rendezvényszervezéstől a welnessrészlegig.

A képzés erősen gyakorlat-orientált, a diákok a tanév felében szakmai gyakorlatot végeznek valós körülmények között. Megtanítják őket az elegáns megjelenéstől kezdve a globális menedzsmenten át sok mindere, és arra is van alkalmuk, hogy - mint ahogyan az egyik dékán fogalmazott – a képzési idő alatt “megszokják a kaviárt”. A két napig tartó rendezvényre az ipar fontos szereplői jöttek el – itt az állást kereső diákoknak nem az asszisztens aszisztensével találkoztak, hanem magával a döntéshozóval.

 

A mostani börzére – mely az ötödik a sorban – négy vezérigazgató, tíz regionális vezető és hatvan HR-igazgató jött el a világ vezető luxuszállodáiból, de képviseltették magukat szórakoztatóipari csúcscégek, prémium légitársaságok, turisztikai vállalkozások és üdülőhajókat üzemeltető cégek is. Utóbbiak közül a Royal Caribbean képviselője például bejelntette: idén és jövő évben összesen húszezer új embert alkalmaznak, és természetesen nem csak szobalányokat és pincéreket keresnek.

A börzén néhány magyar diákkal is találkoztunk. A tapasztalat azt mutatja, aki itt végez, annak jó esélye van arra, hogy tíz-tizenöt éven belül vezető pozícióba kerüljön négy-öt csillagos házakban, bárhol a világon.

Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.