Megszokni a kaviárt

Százhúsz, jellemzően ötcsillagos munkaadó, a másik oldalon pedig állást vagy szakmai gyakorlatot kereső diákok összesen nyolcvan országból – a világ vezető hoteliskolájának állásbörzéjén jártunk a svájci Montreuxban.

A Swiss Eduaction Group Svájc legnagyobb, angol nyelven oktató hotelipari intézménye: nem túlzás azt mondani, hogy a világ vezető szálloda- és vendéglátóipari, valamint idegenforgalmi szakemberképző központja. Ötezerörszáz diák tanul náluk (áprilistól a tankönyvek helyett Ipad-ből), ők nyolcvan országból érkeztek, és 103 ezer eurót fizetnek a három éves képzésért. (Emellett van PhD és Masters képzés is.)

Négy intézmény tartozik hozzájuk, mindegyiknek megvan a maga specialitása: a César Ritz a gasztronómiában erős (a séfeket is itt képzik), a Hotel Institute Montreux a pénzügyi területre állt rá, az ITTI-ben van desing szak is, az SHMS pedig (a Swiss Hotel Management School a legnagyobb mind közül) gyakorlatilag a vendéglátás teljes területét lefedi a rendezvényszervezéstől a welnessrészlegig.

A képzés erősen gyakorlat-orientált, a diákok a tanév felében szakmai gyakorlatot végeznek valós körülmények között. Megtanítják őket az elegáns megjelenéstől kezdve a globális menedzsmenten át sok mindere, és arra is van alkalmuk, hogy - mint ahogyan az egyik dékán fogalmazott – a képzési idő alatt “megszokják a kaviárt”. A két napig tartó rendezvényre az ipar fontos szereplői jöttek el – itt az állást kereső diákoknak nem az asszisztens aszisztensével találkoztak, hanem magával a döntéshozóval.

 

A mostani börzére – mely az ötödik a sorban – négy vezérigazgató, tíz regionális vezető és hatvan HR-igazgató jött el a világ vezető luxuszállodáiból, de képviseltették magukat szórakoztatóipari csúcscégek, prémium légitársaságok, turisztikai vállalkozások és üdülőhajókat üzemeltető cégek is. Utóbbiak közül a Royal Caribbean képviselője például bejelntette: idén és jövő évben összesen húszezer új embert alkalmaznak, és természetesen nem csak szobalányokat és pincéreket keresnek.

A börzén néhány magyar diákkal is találkoztunk. A tapasztalat azt mutatja, aki itt végez, annak jó esélye van arra, hogy tíz-tizenöt éven belül vezető pozícióba kerüljön négy-öt csillagos házakban, bárhol a világon.

Forrás: Vendég & Hotel


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.