Megszokni a kaviárt

Százhúsz, jellemzően ötcsillagos munkaadó, a másik oldalon pedig állást vagy szakmai gyakorlatot kereső diákok összesen nyolcvan országból – a világ vezető hoteliskolájának állásbörzéjén jártunk a svájci Montreuxban.

A Swiss Eduaction Group Svájc legnagyobb, angol nyelven oktató hotelipari intézménye: nem túlzás azt mondani, hogy a világ vezető szálloda- és vendéglátóipari, valamint idegenforgalmi szakemberképző központja. Ötezerörszáz diák tanul náluk (áprilistól a tankönyvek helyett Ipad-ből), ők nyolcvan országból érkeztek, és 103 ezer eurót fizetnek a három éves képzésért. (Emellett van PhD és Masters képzés is.)

Négy intézmény tartozik hozzájuk, mindegyiknek megvan a maga specialitása: a César Ritz a gasztronómiában erős (a séfeket is itt képzik), a Hotel Institute Montreux a pénzügyi területre állt rá, az ITTI-ben van desing szak is, az SHMS pedig (a Swiss Hotel Management School a legnagyobb mind közül) gyakorlatilag a vendéglátás teljes területét lefedi a rendezvényszervezéstől a welnessrészlegig.

A képzés erősen gyakorlat-orientált, a diákok a tanév felében szakmai gyakorlatot végeznek valós körülmények között. Megtanítják őket az elegáns megjelenéstől kezdve a globális menedzsmenten át sok mindere, és arra is van alkalmuk, hogy - mint ahogyan az egyik dékán fogalmazott – a képzési idő alatt “megszokják a kaviárt”. A két napig tartó rendezvényre az ipar fontos szereplői jöttek el – itt az állást kereső diákoknak nem az asszisztens aszisztensével találkoztak, hanem magával a döntéshozóval.

 

A mostani börzére – mely az ötödik a sorban – négy vezérigazgató, tíz regionális vezető és hatvan HR-igazgató jött el a világ vezető luxuszállodáiból, de képviseltették magukat szórakoztatóipari csúcscégek, prémium légitársaságok, turisztikai vállalkozások és üdülőhajókat üzemeltető cégek is. Utóbbiak közül a Royal Caribbean képviselője például bejelntette: idén és jövő évben összesen húszezer új embert alkalmaznak, és természetesen nem csak szobalányokat és pincéreket keresnek.

A börzén néhány magyar diákkal is találkoztunk. A tapasztalat azt mutatja, aki itt végez, annak jó esélye van arra, hogy tíz-tizenöt éven belül vezető pozícióba kerüljön négy-öt csillagos házakban, bárhol a világon.

Forrás: Vendég & Hotel


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.