Megszokni a kaviárt

Százhúsz, jellemzően ötcsillagos munkaadó, a másik oldalon pedig állást vagy szakmai gyakorlatot kereső diákok összesen nyolcvan országból – a világ vezető hoteliskolájának állásbörzéjén jártunk a svájci Montreuxban.

A Swiss Eduaction Group Svájc legnagyobb, angol nyelven oktató hotelipari intézménye: nem túlzás azt mondani, hogy a világ vezető szálloda- és vendéglátóipari, valamint idegenforgalmi szakemberképző központja. Ötezerörszáz diák tanul náluk (áprilistól a tankönyvek helyett Ipad-ből), ők nyolcvan országból érkeztek, és 103 ezer eurót fizetnek a három éves képzésért. (Emellett van PhD és Masters képzés is.)

Négy intézmény tartozik hozzájuk, mindegyiknek megvan a maga specialitása: a César Ritz a gasztronómiában erős (a séfeket is itt képzik), a Hotel Institute Montreux a pénzügyi területre állt rá, az ITTI-ben van desing szak is, az SHMS pedig (a Swiss Hotel Management School a legnagyobb mind közül) gyakorlatilag a vendéglátás teljes területét lefedi a rendezvényszervezéstől a welnessrészlegig.

A képzés erősen gyakorlat-orientált, a diákok a tanév felében szakmai gyakorlatot végeznek valós körülmények között. Megtanítják őket az elegáns megjelenéstől kezdve a globális menedzsmenten át sok mindere, és arra is van alkalmuk, hogy - mint ahogyan az egyik dékán fogalmazott – a képzési idő alatt “megszokják a kaviárt”. A két napig tartó rendezvényre az ipar fontos szereplői jöttek el – itt az állást kereső diákoknak nem az asszisztens aszisztensével találkoztak, hanem magával a döntéshozóval.

 

A mostani börzére – mely az ötödik a sorban – négy vezérigazgató, tíz regionális vezető és hatvan HR-igazgató jött el a világ vezető luxuszállodáiból, de képviseltették magukat szórakoztatóipari csúcscégek, prémium légitársaságok, turisztikai vállalkozások és üdülőhajókat üzemeltető cégek is. Utóbbiak közül a Royal Caribbean képviselője például bejelntette: idén és jövő évben összesen húszezer új embert alkalmaznak, és természetesen nem csak szobalányokat és pincéreket keresnek.

A börzén néhány magyar diákkal is találkoztunk. A tapasztalat azt mutatja, aki itt végez, annak jó esélye van arra, hogy tíz-tizenöt éven belül vezető pozícióba kerüljön négy-öt csillagos házakban, bárhol a világon.

Forrás: Vendég & Hotel


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.