Okoz-e problémát, ha a hivatalos ajánlásnál jóval több C-vitamint fogyasztasz?

A szervezet számára szükséges mikrotápanyagok közül a C-vitaminról valószínűleg az is hallott, aki nem foglalkozik a ma divatos vitaminpótlással, illetve nem táplálkozik tudatosan.  

A C-vitamin rendszeresen a látóterünkbe kerül, amikor beköszönt az ősz, és beindul a megfázás- és influenzaszezon. A divatos étrend-kiegészítők 1-2000 mg-ot tartalmaznak kapszulánként, míg a hivatalos ajánlás mindössze 90 mg, így adódik a kérdés, hogy mennyi az annyi. Feltalálója, Szent-Györgyi Albert napi 1000 mg-ot fogyasztott, amely adagot 8-9000-re emelte megfázás idején, és ő tudhatott valamit. 

Mire jók a vitaminok?

Az ásványi anyagokkal együtt a mikrotápanyagok közé tartozó vitaminok, ahogy a nevük is mutatja, kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor nélkülözhetetlenek. A BodySelect vitamin tartalmú táplálékkiegészítői hozzájárulnak a szervezet immunrendszerének erősítéséhez, ezáltal csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát. 

A vitaminok részt vesznek a táplálékok hasznosításával, energiává alakításával összefüggő biokémiai folyamatokban, szerepük nem elhanyagolható a sejtszintű anyagcsere-folyamatokban sem, növelik a szervezet ellenálló képességét. Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással biztosíthatjuk a szükséges mennyiséget, azonban egyes állapotokban, életkorokban, betegségek esetén szükséges lehet mesterséges forrásból pótolni egyiket-másikat.

A sokoldalú C-vitamin

A C-vitamin az első számú mikrotápanyag, a szervezetünknek ebből van a legnagyobb mennyiségre szüksége. Rengeteg pozitív élettani hatással rendelkezik, az immunerősítés elsőszámú harcosa, amely felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel, megfázással szemben. Továbbá támogatja a regenerációt, és a szerepe elhanyagolhatatlan a csont- és porcképzésben. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően semlegesíti a szabadgyökök káros hatásait, de a bőr feszességét, rugalmasságát adó kollagén előállításához is nélkülözhetetlen, így az öregedés lassításában is komoly szerep jut neki.

A C-vitamint nem képes előállítani a szervezet, ezért a kellő mennyiséget a táplálékokból kell fedezni. A szükséglet fokozott fizikai aktivitás hatására, valamint várandósság és szoptatás idején, stressz és rendszeres alkoholfogyasztás hatására megnövekszik, de növeli a dohányzás is. Hiánytünete a vérzékenység, az ínysorvadás, a lassú sebgyógyulás, a fertőzésekre való fogékonyság. 

Mennyi C-vitaminra van szükségünk?

Mivel a vízoldékony aszkorbinsavat a szervezet nem képes raktározni, és a felesleg a vizelettel kiürül, gondoskodni kell a napi szintű pótlásáról. 

Az ajánlások szerinti 90 mg könnyűszerrel fedezhető a táplálékokkal, bár azt tudni kell, hogy a C-vitamin a hő hatására lebomlik, így lehetőleg nyersen fogyasztandók a zöldségek és gyümölcsök. Nagyobb, 500 mg-ot meghaladó mennyiség étrend-kiegészítőkkel pótolható. Nem javasolt azonban 1-200 mg-nál többet fogyasztani, mert hajlam esetén vesekövet, gyomorpanaszokat, hasmenést okozhat.

 


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.