A C-vitamin rendszeresen a látóterünkbe kerül, amikor beköszönt az ősz, és beindul a megfázás- és influenzaszezon. A divatos étrend-kiegészítők 1-2000 mg-ot tartalmaznak kapszulánként, míg a hivatalos ajánlás mindössze 90 mg, így adódik a kérdés, hogy mennyi az annyi. Feltalálója, Szent-Györgyi Albert napi 1000 mg-ot fogyasztott, amely adagot 8-9000-re emelte megfázás idején, és ő tudhatott valamit.
Mire jók a vitaminok?
Az ásványi anyagokkal együtt a mikrotápanyagok közé tartozó vitaminok, ahogy a nevük is mutatja, kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor nélkülözhetetlenek. A BodySelect vitamin tartalmú táplálékkiegészítői hozzájárulnak a szervezet immunrendszerének erősítéséhez, ezáltal csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát.
A vitaminok részt vesznek a táplálékok hasznosításával, energiává alakításával összefüggő biokémiai folyamatokban, szerepük nem elhanyagolható a sejtszintű anyagcsere-folyamatokban sem, növelik a szervezet ellenálló képességét. Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással biztosíthatjuk a szükséges mennyiséget, azonban egyes állapotokban, életkorokban, betegségek esetén szükséges lehet mesterséges forrásból pótolni egyiket-másikat.
A sokoldalú C-vitamin
A C-vitamin az első számú mikrotápanyag, a szervezetünknek ebből van a legnagyobb mennyiségre szüksége. Rengeteg pozitív élettani hatással rendelkezik, az immunerősítés elsőszámú harcosa, amely felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel, megfázással szemben. Továbbá támogatja a regenerációt, és a szerepe elhanyagolhatatlan a csont- és porcképzésben. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően semlegesíti a szabadgyökök káros hatásait, de a bőr feszességét, rugalmasságát adó kollagén előállításához is nélkülözhetetlen, így az öregedés lassításában is komoly szerep jut neki.
A C-vitamint nem képes előállítani a szervezet, ezért a kellő mennyiséget a táplálékokból kell fedezni. A szükséglet fokozott fizikai aktivitás hatására, valamint várandósság és szoptatás idején, stressz és rendszeres alkoholfogyasztás hatására megnövekszik, de növeli a dohányzás is. Hiánytünete a vérzékenység, az ínysorvadás, a lassú sebgyógyulás, a fertőzésekre való fogékonyság.
Mennyi C-vitaminra van szükségünk?
Mivel a vízoldékony aszkorbinsavat a szervezet nem képes raktározni, és a felesleg a vizelettel kiürül, gondoskodni kell a napi szintű pótlásáról.
Az ajánlások szerinti 90 mg könnyűszerrel fedezhető a táplálékokkal, bár azt tudni kell, hogy a C-vitamin a hő hatására lebomlik, így lehetőleg nyersen fogyasztandók a zöldségek és gyümölcsök. Nagyobb, 500 mg-ot meghaladó mennyiség étrend-kiegészítőkkel pótolható. Nem javasolt azonban 1-200 mg-nál többet fogyasztani, mert hajlam esetén vesekövet, gyomorpanaszokat, hasmenést okozhat.