A szálláshely-szolgáltatók egyik szeme sírhat, a másik nevethet

A szálláshely-szolgáltatók egyik szeme sírhat, a másik nevethet 

Gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el a kormány: árplafon lesz az áramra egyes szektorokban, és hidegélelemre is felhasználható lesz a SZÉP-kártya - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten, a Kormányinfón.
Milliárdos bírságot is kaphat a Ryanair

Milliárdos bírságot is kaphat a Ryanair 

Egész nyáron, folyamatosan zajlik majd a rendkívüli ellenőrzés az ír légitársasággal szemben. Akár kétmilliárd forintos fogyasztóvédelmi bírságot is kaphat a Ryanair.
Hiba volt így korlátozni az utazásokat a briteknél

Hiba volt így korlátozni az utazásokat a briteknél 

A brit kormány a koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozására hivatkozva aránytalan, következetlen, önkényes meggondolásokból hozott intézkedésekkel korlátozta a nemzetközi utasforgalmat, komoly veszteségeket okozva az utazási ágazatnak - áll a londoni alsóház közlekedési bizottsága által hétfőn ismertetett, igen kritikus hangvételű jelentésben.
Több mint 3 milliárdot szán az állam a debreceni repülőtér fejlesztésére

Több mint 3 milliárdot szán az állam a debreceni repülőtér fejlesztésére 

Döntött a Debreceni Nemzetközi Repülőtér újabb állami támogatásáról a kormány, működésre 698 millió forintot kap az üzemeltető, a légikikötő fejlesztésére pedig részletekben 2,35 milliárd forintot - írja az AIRportal.hu.
Tovább érvényes a védettségi igazolvány

Tovább érvényes a védettségi igazolvány 

Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
A kormány visszavonta a Limes világörökségi jelölését

A kormány visszavonta a Limes világörökségi jelölését 

Mégsem kerül fel négy hazai helyszín az UNESCO világörökségi listájára? Évtizedes munka vész kárba, és így a velünk pályázó másik három államot is megfosztjuk az esélytől.
11 milliárd eurós mentőcsomag a spanyol ágazatnak

11 milliárd eurós mentőcsomag a spanyol ágazatnak 

A spanyol kormány 11 milliárd euró értékű újabb mentőcsomaggal segíti a vállalkozásokat - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök a parlament alsóházának szerdai ülésén Madridban, ahol a járványügyi helyzet alakulásáról és a kormányzati intézkedésekről adott tájékoztatást.
Ezeknek a vendéglátóhelyeknek nem kell bérleti díjat fizetniük

Ezeknek a vendéglátóhelyeknek nem kell bérleti díjat fizetniük 

Márciustól részleges nyitás jöhet és a kormány új mentőövnek szánt intézkedést is bevezet az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek, amely azonnal hatályba is lép - írja a hvg.hu.

Államtitkár: a vakcinán múlik a vendéglátóhelyek újranyitása 

A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek.
Kerekasztalnál tárgyalnának a "tüntetők" a kormánnyal

Kerekasztalnál tárgyalnának a "tüntetők" a kormánnyal 

Kerekasztal-beszélgetést kezdeményeztek a kormány képviselőivel a "Menstük meg a turizmust!" demonstrációk szervezői. 

88,5 milliárdot kap Veszprém a kormánytól az EKF-hez 

A programot lebonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 49,5 milliárd, a Veszprémi Főegyház Megye 39 milliárd forint támogatást kap a város és a térség fejlesztésére, a kormány július 29-i döntése értelmében.

Az év harmadában lehetnek csak kiadva az Airbnb-s lakások 

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot. Várhatóan ezt terjesztik a kormány elé, amely csütörtökön dönthet is a kérdésben.

Ilyen mentőcsomagra vágyik a turisztikai szakma 

A szakmai szövetségekkel történt egyeztetések és a már megjelent kormányrendeletek elemzése után, tekintettel a válság várható időtartamára, a jelenlegi és a várható piaci helyzetre a MaReSz a 4 turisztikai társszövetséggel (MSZÉSZ, MUISZ, MABEUSZ, VIMOSZ) közösen aktualizálta a kormánynak korábban benyújtott javaslatait. A MaReSz közleménye:

"Túl vagyunk a 24. órán, a buszok 100 százaléka áll" 

Közös fellépésről, szoros együttműködésről és a további lépések folyamatos egyeztetéséről állapodott meg a hazai közúti személyszállítóés árufuvarozó vállalkozások kétharmadát tömörítő két meghatározó érdekképviselet, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary). Az érdekképviseletek a teljes magyar közúti személyszállító és árufuvarozó alágazatvédelmét, az önhibájukon kívül bajba jutott vállalkozások megmentését, a lakosság folyamatos ellátásának biztosítását, a fuvarozók azonnaliés hiteles informálásátés a veszélyhelyzetet követő újraindítási időszak előkészítését tűzték ki célul.

Itt vannak a részletek a szakmát is érintő gazdasági mentőcsomagról 

Rendeletben részletezte a kormány a hat intézkedést, amelyet Orbán Viktor hétfő délelőtt bejelentett. 37 pontban sorolják, kiknek jár adó- és járulékmentesség, de a családtámogatási szabályok is megváltoztak, felfüggesztik a kilakoltatásokat, sőt, még a bankkártyás fizetés részleteibe is belenyúltak - írja a hvg.hu.

Fotópályázat az ország értekeiről 

Magyarország 365 címmel országos fotópályázatot hirdet a kormány az ország értékeinek bemutatására.

Támogatást kapnak a sátoraljaújhelyi sípályák és vándortáborok 

Az eplényi és a mátraszentistváni sípályák után a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkba tervezett sípályák 64 millió forintos fejlesztéséhez nyújtott támogatást a kormány, 18 millió forintot -  jelentette be Révész Máriusz a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón, csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen.

Ötmilliárd forintra pályázhatnak a kkv-k 

Újabb, 5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett meg a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) munkahelyteremtő és -megőrző beruházásainak elősegítésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amiből csaknem 600 kkv-nál több ezer új munkahely jöhet létre, és még több őrizhető meg - nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek. 

Turisztikai fejlesztésekre ad támogatást a kormány a Kékesen 

Négyévszakos kabinos felvonó és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra megépítéséről döntött a kormány a Kékesen.

Jövőre indul a nyaralóhajó turizmus 

Kísérleti jelleggel a Felső-Tiszavidéken és a Bodrogon indítja el a kormány a nyaralóhajó turizmust, a programra 4,6 milliárd forintot szánnak, amelyből 20 hajót vásárolnak, kijelölik a vízi utakat és kikötőket építenek - mondta Révész Máriusz a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos.

Változik a szálláshely-szolgáltatás adatközlési rendszere 

Módosítaná a kormány a szálláshely-szolgáltatók adatközlési kötelezettségének szabályait adminisztrációs terheik csökkentése és egy korszerű informatikai szolgáltatás létrehozása érdekében az Országgyűlés honlapján kedden közzétett törvénymódosítási javaslat szerint. 

Megújul a hédervári kastély 

A kormány döntött a hédervári kastély felújításának előkészítéséről, amelyhez 66,5 millió forintot biztosít - közölte pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-vel.

Megkapta a felújításhoz szükséges támogatást a Planetárium 

Ötvenmillió forintot biztosít a kormány a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Budapesti Planetárium felújításának előkészítésére a központi költségvetésből.

Breaking: még több szálláshely pályázhat támogatásért! 

Jelentősen szélesedik azoknak a köre, akik vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek panziójuk fejlesztésre a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukción keresztül, így ezek a szálláshelytípusok üzleti szempontból fenntarthatóbban működhetnek.

Elindul az egymilliárd forintos egri útfejlesztési program 

Egy múlt év végi kormánydöntés alapján a megyeszékhely egészét érintő, átfogó infrastruktúra-fejlesztés kezdődik el Egerben - jelentette be a kivitelezési megállapodás aláírása alkalmából hétfőn a város polgármestere.

Ötven év után Magyarország 2021-ben ismét vadászati világkiállítást rendez 

A kormány a következő években 387,5 millió forintot fordít a 2021-es vadászati világkiállítás megrendezésére - az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben.

11 milliárd forint a kerékpáros úthálózat fejlesztésére 

A jövő évi költségvetésben 11 milliárd forint áll rendelkezésre a kerékpáros úthálózat fejlesztésére, amely az uniós forrásokkal kiegészülve elérheti a 15-20 milliárd forintot - mondta Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos kedden Budapesten.

Módosul az örökségvédelemről szóló törvény 

A Kormány benyújtotta a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV törvény módosítására vonatkozó javaslatát. Az indítvány tárgyalását november utolsó hetében kezdi meg a Parlament, döntés pedig december közepén születhet.

Bérelni is lehet az új online kasszákat 

35-40.000 db vállalkozás valószínűleg nem tudja egy összegben fedezni a kasszaátállás költségeit. Számukra is megoldás lehet a bérlés. Az Országos Pénztárgéptechnikai Kft./OPT Kft./ a piac, és ügyfeleik megnyugtatására közleményt adott ki, amelyben a pénztárgépbérlés lehetőségeit mutatja be.

Élelmiszerbotrányok: Átfogó stratégiát készít a VM 

A Vidékfejlesztési Minisztérium már gőzerővel dolgozik egy átfogó élelmiszerlánc-biztonsági stratégián.Az érintett vállalkozásokat az Élelmiszer szaklap konzultációra hívja. Jöjjön el és értesüljön első kézből a készülő stratégiáról! Tegye fel kérdéseit a szakmai reggelin!

Nesze neked pálinkafőzés! 

Az Európai Bíróságon folytatódik tovább a házi pálinkafőzéssel kapcsolatban az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás - közölte az Európai Unió Bírósága sajtó- és tájékoztatási Osztálya.

Cso-cso-szán búcsút int Budapestnek? 

Első ránézésre nincs okunk panaszra a japán vendégforgalmat illetően. Alaposabban megvizsgálva a tendenciákat, már nem lehetünk derűlátók. A japán beutaztatásban járatos Karsai Árpád turisztikai tanácsadó friss japán élményeit is megosztja olvasóinkkal.

90 millió nemzeti ünnepre 

Kilencvenmillió forintot csoportosított át a kabinet az október 23-i nemzeti ünnep lebonyolítására. A Terror Háza Múzeum és az Operaház is beszállt a programba. 

A hazai turizmus idén meghaladhatja a válság előtti szintet 

Tavaly a vendégéjszakák szempontjából a turizmus már elérte a 2007-es szintet Magyarországon, az idén pedig már a válság előtti időszakot is meghaladhatja az ágazat teljesítménye - vélekedett Bánki Erik, az Országgyűlés turisztikai bizottságának fideszes elnöke.

Tizenhat éve várjuk a turizmustörvényt 

Kollégánk jegyzeteiből kiderül, hogy több mint 16 éve készül a turizmustörvény, amelynek elfogadását a közelmúltban a szezon végéig elhalasztotta a kormány. 

Feljelentést tett a Malév felszámolása ügyében az LMP 

Csődbüntett, csalás valamint hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett a Malév felszámolása kapcsán az LMP.

Új konzuli honlapot indított a Külügyminisztérium 

Az új konzuli tájékoztató honlapot a napokban mutatta be Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

A kormány szerdán tárgyal a Malévról 

A kormány várhatóan szerdai ülésén foglalkozik a Malév helyzetével, és dönthet annak rendezéséről - értesült az MTI hétfőn.

Szakmai befektetőt vár az állam a Malévhoz 

A kormány szerint szükség van a nemzeti légitársaságra, ezért minél előbb szakmai befektetőt kell találni a Malév további működtetésére. A Jobbik szerint a társaságot magyar kézben kell tartani.

Rendezik a Malév tőkéjét 

A kormány 8,5 milliárd forintot csoportosít át a Malév tőkerendezésére az idei költségvetésben a rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére.

Megvan, ki dönthet hivatalos földrajzi nevekről 

A Földrajzinév-bizottság helyett ezentúl a kormány dönt a hivatalos földrajzi nevekről, ha ehhez kiemelt közérdek fűződik - tartalmazza a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányrendelet.

Jaj az út melletti szállodai hirdetéseknek? 

közúttól ötven, az autópályától száz méteres távolságban és csupán négy négyzetméteres méretben engedélyezné a reklámtáblákat az a törvénytervezet, ami most a parlament előtt hever. A közterületi reklámszakmával nem egyeztettek a javaslatról.

Indokolatlan alapkamat emelés 

A Kormány nem ért egyet a jegybank kamatemelésével, mert ezt a magyar gazdaság folyamatai és az államháztartás helyzete nem indokolja - ismertette közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!