Tizenhat éve várjuk a turizmustörvényt

Kollégánk jegyzeteiből kiderül, hogy több mint 16 éve készül a turizmustörvény, amelynek elfogadását a közelmúltban a szezon végéig elhalasztotta a kormány. 

Részletek egy újságíró jegyzeteiből...

1996. április 28. - Nagy Jenő, a parlament turisztikai albizottságának elnöke arról tájékoztatott, hogy szombaton tisztázó megbeszélésre került sor Balatonfüreden dr. Nemcsók János kormánybiztos és a balatoni törvény koncepciójának kidolgozására létrehozott munkacsoport képviselői között.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a területfejlesztési törvényhez, illetve a turizmustörvény már elkészült koncepciójához igazodva záros határidőn belül elkészítik a balatoni törvény koncepcióját.

1997. november 12. - A Balatoni Szövetség levélben tiltakozott a parlament idegenforgalmi albizottságának vezetőjénél, Nagy Jenőnél amiatt, hogy a készülő turizmustörvény az önkormányzatoktól elvonná az idegenforgalmi adó kiegészítésére kapott pénz egy részét.

1997. december 7. - dr. Somogyi Zoltán, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium turizmus főosztályának új vezetője:

"A turizmus törvény elkészítése nem került le a kormányzati napirendről, de a rövid távú problémák megoldására nagyobb lehetőséget látok a miniszteri és kormányrendeletek gyors kiadásával. Ezek közül az egyik a vendéglátóhelyek minősítéséről szóló kormányrendelet, amelynek tervezete jelenleg tárca szintű egyeztetésen van."

1998. április 14. - Katona Béla, az MSZP - az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke:

"Nem hiszem, hogy sikertelen lett volna a turizmustörvény előkészítésével kapcsolatos eddigi munka, hisz valamilyen módon hasznosulni fog, amit a szakemberek elvégeztek a törvény előkészítése során. Ugyanakkor nem tartom bajnak, hogy nem készült el. Véleményem szerint egy törvény akkor lehet jó, kellően tiszta és áttekinthető, ha már egy kialakultabb helyzetben születik meg."

1999. október 13. - Fekete György, a hévízi Thermal Hotel igazgatója - Turisztikai nyílt nap a parlamentben

A kiemelt gyógy- és üdülőhelyeken üdülőhelyi igazgatóságokat kellene létrehozni az osztrák gyakorlat illetve jogi szabályozás szerint. A testületeknek az önkormányzatok, vállalkozások, intézmények képviselői lennének a tagjai. Az osztrák gyakorlatban üdülőhelyi igazgatóság egy olyan társulás, amely koordinálja a vendégfogadással kapcsolatos tevékenységet a szűkebb térségben. Ezek a testületek dolgoznák ki a turizmus fenntartható szintű fejlesztési tervét, amelyhez hozzárendelik az infrastrukturális fejlesztéseket. A rendszer bevezetéséhez jó lehetőséget adna egy turizmustörvény megalkotása, s annak kapcsán az önkormányzati törvény módosítása.

1999. november 10. - Idegenforgalmi Munkaakók Szövetségének 3. turizmus fóruma Balatonfüred

Lasztovicza Jenő, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke (Fidesz) bejelentette, hogy folyik a turizmustörvény előkészítése, és a tervezet várhatóan a tavasszal a parlament plenáris ülése elé kerülhet. Ebben rögzíteni szeretnék azt is, hogy az éves turisztikai bevételnek hány százalékát kell visszaforgatni fejlesztésre. Ha ez sikerül, akkor nem kell minden költségvetés elfogadásnál a támogatásért harcolni - mondta a képviselő. Dr. Lengyel Márton ismertette a Fidesz frakció szakértőjeként összeállított koncepcióját.

2002. március 28. - Képviselő-jelöltek pártjuk terveiről a választás előtt

Pál Béla (MSZP) - Amennyiben az MSZP kormányt alakíthat, alapvetőnek tartjuk, és 2003 őszen a parlament elé terjesztjük a turizmustörvényt, amely szabályozná az állam és az önkormányzatok feladatait, illetve a turizmusban érintett szervezetek együttműködését.

Lasztovicza Jenő (Fidesz-MPP) - Foglalkozni kívánunk a turizmustörvénnyel, amelynek megalkotását a legfontosabb feladatnak látom. Lehet, hogy már az őszi törvényhozási ciklusban be is kerül a parlament elé.

2002.05.27. - Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára

"A ciklus végéig megalkotjuk a turizmus törvényt, amely rögzíti az állam és az önkormányzatok feladatait, tisztázza a turizmusban érintett szervezetek együttműködésének kereteit."

2003. január 11. - Pál Béla - a Turisztikai Államtitkárság vezetője

"Már megkezdődött a nemzeti turizmus stratégia kidolgozása, amely kormányzati ciklusokon átívelve tartalmazná a fontosabb célokat, feladatokat. Szándékaink szerint ezt májusban megvitatnánk a parlamenti nyíltnapon, majd a kormány elé terjesztenénk. Ezt követően szeretnénk megalkotni a turizmustörvényt."

2007. november 11. - dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai államtitkára (10. Bakonyi Turisztikai Konferencia, Zirc)

Szólt arról is, hogy mielőbb el szeretnék fogadtatni a turizmustörvényt is, ami nem lesz könnyű feladat. Az állami és önkormányzati feladatok mellett már a régiós feladatokat is szabályozni szeretnék. Rögzítenék a különböző szereplők együttműködésének állandó kereteit.

2010. november 12. - dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára (13. Bakonyi Turisztikai Konferencia, Zirc)

A jövő év végére megalkotják a turizmustörvényt. A törvény legfontosabb elemei között említette az állam és önkormányzatok turizmussal kapcsolatos feladatainak szabályozását, a regionális rendszerrel, illetve a TDM-szervezetek működésével kapcsolatos garanciális szabályok megalkotását és a védjegy rendszer beemelését. További fontos jogalkotási feladatok közé sorolta a jogosulatlan idegenvezetés kiszorítása és a lovas szolgáltatóknál a képzettség kikényszerítése érdekében szükséges lépéseket.

2011.04.29 - Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős államtitka (Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a KISOSZ tavaszi szezonnyitó rendezvénye)

Talán még az első félévben kidolgozzák a turizmus új fejlesztési stratégiáját és benyújtják a parlamentnek a turizmustörvény tervezetét. A törvény keret jelleggel szabályozná a legfontosabb elemeket.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.