#zöldenjobb - kampány a túlfogyasztás ellen

A fenntarthatóság és a környezetvédelem problémájára hívják fel a figyelmet, május utolsó péntekén a Zölden Jobb! mozgalom sztár résztvevői. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által életre hívott „Zölden Jobb!” mozgalomhoz idén csatlakozott Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is. A kezdeményezés célja, hogy a környezetvédelmet, a szelektív hulladékgyűjtést, és a környezettudatos magatartást népszerűsítse.

A felhíváshoz bárki csatlakozhat, mindössze egy zöld pólóban elkészített képet kell feltölteni a közösségi médiába a #zöldenjobb hashtag-et használva május 31-én. Az IKSZ célja a mozgalommal, hogy idén még a tavalyinál is több ember figyelmét hívhatja fel az újrahasznosítás fontosságára.

Az ENSZ által alapított Környezetvédelmi Világnaphoz csatlakozva, az IKSZ, 2017-ben hívta életre a „Zölden Jobb!” mozgalmat, azzal a céllal, hogy a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait pozitívan befolyásolja. Évente hozzávetőleg 17.000 tonna italos karton dobozt bocsátanak piacra, melynek 78%-a, azaz több mint 13.000 tonna a kommunális hulladékba kerül. Ez felmérhetetlen pazarlás, és elkerülhető környezetterhelés egy olyan csomagoló anyag esetében, ahol a papír tartalom (75%) akár 5-8 alkalommal is újrahasznosítható.

A klímaváltozást sajnos már saját bőrünkön érezhetjük. Európában pedig a túlfogyasztás soha nem látott méreteket ölt, idén minden eddiginél korábban, már május 10. napjára feléltük az idei évre rendelkezésre álló készleteinket. Ha a hulladékok szelektív gyűjtése és az újrahasznosítása, illetve, az italos kartonok szelektív gyűjtése tudatos és rendszeres tevékenységgé válik a mindennapjainkban, akkor elindulhatunk a változás útján”– fogalmazott Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. - „Zölden Jobb! mozgalmunk révén azt szeretnénk elérni, hogy ne csak az öltözékünk, de a szívünk is zöld legyen!” – tette hozzá.

Sztárok segítenek a figyelem felhívásban

Az előző évekhez hasonlóan, az idén is a Környezetvédelmi Világnapot megelőző pénteken, 2019. május 31-én zöldíti be az IKSZ az internetet, figyelemfelhívó akciójával. A „Zölden Jobb!” mozgalomhoz minden évben óvodák, iskolák, munkahelyi közösségek, a média képviselői és ismert személyiségek is, mint például Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is csatlakoznak, hogy megmutassák kiállnak a szelektív hulladékgyűjtés, azon belül is az italos kartonok szelektív gyűjtése mellett.

„A környezet védelme azzal kezdődik, hogy elismerjük a felelősségünket és változtatunk rossz szokásainkon. Mi, a zenekarommal, a The Biebers-szel a fellépések és a koncertek alkalmával is saját kulacsból iszunk, ráadásul a backstage-ben is mindig szelektíven gyűjtjük a szemetet” – mondta Puskás Peti. – „Életem minden területén igyekszem környezettudatosan viselkedni, ezért is támogatom az IKSZ kezdeményezését, mert zölden a jövőnk is sokkal jobb! Én biztos felveszem a zöld pólómat május 31-én!”

Petruska András is egyet ért abban, hogy szemléletváltással, sokat tehetünk környezetünk védelmében. „Mi emberek képesek vagyunk évszázadok során rögzült rendszereket megváltoztatni, csak azért, mert tisztelettel fordulunk valakihez. Miért ne fordulhatnánk ugyanilyen tisztelettel az élőhelyünket, az életünket biztosító környezethez? Ültessük hát be a környezetünk tiszteletét a gondolatainkba, és fordítsuk tettekre! Hiszem, hogy így elérhetjük nem is olyan sokára azt, hogy az élőhelyünk védelme ne figyelemfelhívó akciókat jelentsen, hanem magától értetődő értéket!”

Bárki csatlakozhat

Május utolsó péntekén bárki csatlakozhat a mozgalomhoz, pusztán posztolnia kell egy zöld pólós képet a #zöldenjobb hashtag-gel ellátva a közösségi média felületein. Várják nem csak magán személyek, de óvodák, iskolák, munkahelyi, vagy baráti közösségek zöld pólós képeit is. A Zölden Jobb! mozgalomról bővebben az IKSZ Facebook oldalán, illetve a Zölden Jobb! Facebook eseményen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Forrás: Store Insider


VarjúVár: az étterem, ahol mindenki otthonra talál

VarjúVár: az étterem, ahol mindenki otthonra talál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.