#zöldenjobb - kampány a túlfogyasztás ellen

A fenntarthatóság és a környezetvédelem problémájára hívják fel a figyelmet, május utolsó péntekén a Zölden Jobb! mozgalom sztár résztvevői. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által életre hívott „Zölden Jobb!” mozgalomhoz idén csatlakozott Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is. A kezdeményezés célja, hogy a környezetvédelmet, a szelektív hulladékgyűjtést, és a környezettudatos magatartást népszerűsítse.

A felhíváshoz bárki csatlakozhat, mindössze egy zöld pólóban elkészített képet kell feltölteni a közösségi médiába a #zöldenjobb hashtag-et használva május 31-én. Az IKSZ célja a mozgalommal, hogy idén még a tavalyinál is több ember figyelmét hívhatja fel az újrahasznosítás fontosságára.

Az ENSZ által alapított Környezetvédelmi Világnaphoz csatlakozva, az IKSZ, 2017-ben hívta életre a „Zölden Jobb!” mozgalmat, azzal a céllal, hogy a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait pozitívan befolyásolja. Évente hozzávetőleg 17.000 tonna italos karton dobozt bocsátanak piacra, melynek 78%-a, azaz több mint 13.000 tonna a kommunális hulladékba kerül. Ez felmérhetetlen pazarlás, és elkerülhető környezetterhelés egy olyan csomagoló anyag esetében, ahol a papír tartalom (75%) akár 5-8 alkalommal is újrahasznosítható.

A klímaváltozást sajnos már saját bőrünkön érezhetjük. Európában pedig a túlfogyasztás soha nem látott méreteket ölt, idén minden eddiginél korábban, már május 10. napjára feléltük az idei évre rendelkezésre álló készleteinket. Ha a hulladékok szelektív gyűjtése és az újrahasznosítása, illetve, az italos kartonok szelektív gyűjtése tudatos és rendszeres tevékenységgé válik a mindennapjainkban, akkor elindulhatunk a változás útján”– fogalmazott Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. - „Zölden Jobb! mozgalmunk révén azt szeretnénk elérni, hogy ne csak az öltözékünk, de a szívünk is zöld legyen!” – tette hozzá.

Sztárok segítenek a figyelem felhívásban

Az előző évekhez hasonlóan, az idén is a Környezetvédelmi Világnapot megelőző pénteken, 2019. május 31-én zöldíti be az IKSZ az internetet, figyelemfelhívó akciójával. A „Zölden Jobb!” mozgalomhoz minden évben óvodák, iskolák, munkahelyi közösségek, a média képviselői és ismert személyiségek is, mint például Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is csatlakoznak, hogy megmutassák kiállnak a szelektív hulladékgyűjtés, azon belül is az italos kartonok szelektív gyűjtése mellett.

„A környezet védelme azzal kezdődik, hogy elismerjük a felelősségünket és változtatunk rossz szokásainkon. Mi, a zenekarommal, a The Biebers-szel a fellépések és a koncertek alkalmával is saját kulacsból iszunk, ráadásul a backstage-ben is mindig szelektíven gyűjtjük a szemetet” – mondta Puskás Peti. – „Életem minden területén igyekszem környezettudatosan viselkedni, ezért is támogatom az IKSZ kezdeményezését, mert zölden a jövőnk is sokkal jobb! Én biztos felveszem a zöld pólómat május 31-én!”

Petruska András is egyet ért abban, hogy szemléletváltással, sokat tehetünk környezetünk védelmében. „Mi emberek képesek vagyunk évszázadok során rögzült rendszereket megváltoztatni, csak azért, mert tisztelettel fordulunk valakihez. Miért ne fordulhatnánk ugyanilyen tisztelettel az élőhelyünket, az életünket biztosító környezethez? Ültessük hát be a környezetünk tiszteletét a gondolatainkba, és fordítsuk tettekre! Hiszem, hogy így elérhetjük nem is olyan sokára azt, hogy az élőhelyünk védelme ne figyelemfelhívó akciókat jelentsen, hanem magától értetődő értéket!”

Bárki csatlakozhat

Május utolsó péntekén bárki csatlakozhat a mozgalomhoz, pusztán posztolnia kell egy zöld pólós képet a #zöldenjobb hashtag-gel ellátva a közösségi média felületein. Várják nem csak magán személyek, de óvodák, iskolák, munkahelyi, vagy baráti közösségek zöld pólós képeit is. A Zölden Jobb! mozgalomról bővebben az IKSZ Facebook oldalán, illetve a Zölden Jobb! Facebook eseményen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Forrás: Store Insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.