#zöldenjobb - kampány a túlfogyasztás ellen

A fenntarthatóság és a környezetvédelem problémájára hívják fel a figyelmet, május utolsó péntekén a Zölden Jobb! mozgalom sztár résztvevői. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által életre hívott „Zölden Jobb!” mozgalomhoz idén csatlakozott Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is. A kezdeményezés célja, hogy a környezetvédelmet, a szelektív hulladékgyűjtést, és a környezettudatos magatartást népszerűsítse.

A felhíváshoz bárki csatlakozhat, mindössze egy zöld pólóban elkészített képet kell feltölteni a közösségi médiába a #zöldenjobb hashtag-et használva május 31-én. Az IKSZ célja a mozgalommal, hogy idén még a tavalyinál is több ember figyelmét hívhatja fel az újrahasznosítás fontosságára.

Az ENSZ által alapított Környezetvédelmi Világnaphoz csatlakozva, az IKSZ, 2017-ben hívta életre a „Zölden Jobb!” mozgalmat, azzal a céllal, hogy a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait pozitívan befolyásolja. Évente hozzávetőleg 17.000 tonna italos karton dobozt bocsátanak piacra, melynek 78%-a, azaz több mint 13.000 tonna a kommunális hulladékba kerül. Ez felmérhetetlen pazarlás, és elkerülhető környezetterhelés egy olyan csomagoló anyag esetében, ahol a papír tartalom (75%) akár 5-8 alkalommal is újrahasznosítható.

A klímaváltozást sajnos már saját bőrünkön érezhetjük. Európában pedig a túlfogyasztás soha nem látott méreteket ölt, idén minden eddiginél korábban, már május 10. napjára feléltük az idei évre rendelkezésre álló készleteinket. Ha a hulladékok szelektív gyűjtése és az újrahasznosítása, illetve, az italos kartonok szelektív gyűjtése tudatos és rendszeres tevékenységgé válik a mindennapjainkban, akkor elindulhatunk a változás útján”– fogalmazott Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. - „Zölden Jobb! mozgalmunk révén azt szeretnénk elérni, hogy ne csak az öltözékünk, de a szívünk is zöld legyen!” – tette hozzá.

Sztárok segítenek a figyelem felhívásban

Az előző évekhez hasonlóan, az idén is a Környezetvédelmi Világnapot megelőző pénteken, 2019. május 31-én zöldíti be az IKSZ az internetet, figyelemfelhívó akciójával. A „Zölden Jobb!” mozgalomhoz minden évben óvodák, iskolák, munkahelyi közösségek, a média képviselői és ismert személyiségek is, mint például Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is csatlakoznak, hogy megmutassák kiállnak a szelektív hulladékgyűjtés, azon belül is az italos kartonok szelektív gyűjtése mellett.

„A környezet védelme azzal kezdődik, hogy elismerjük a felelősségünket és változtatunk rossz szokásainkon. Mi, a zenekarommal, a The Biebers-szel a fellépések és a koncertek alkalmával is saját kulacsból iszunk, ráadásul a backstage-ben is mindig szelektíven gyűjtjük a szemetet” – mondta Puskás Peti. – „Életem minden területén igyekszem környezettudatosan viselkedni, ezért is támogatom az IKSZ kezdeményezését, mert zölden a jövőnk is sokkal jobb! Én biztos felveszem a zöld pólómat május 31-én!”

Petruska András is egyet ért abban, hogy szemléletváltással, sokat tehetünk környezetünk védelmében. „Mi emberek képesek vagyunk évszázadok során rögzült rendszereket megváltoztatni, csak azért, mert tisztelettel fordulunk valakihez. Miért ne fordulhatnánk ugyanilyen tisztelettel az élőhelyünket, az életünket biztosító környezethez? Ültessük hát be a környezetünk tiszteletét a gondolatainkba, és fordítsuk tettekre! Hiszem, hogy így elérhetjük nem is olyan sokára azt, hogy az élőhelyünk védelme ne figyelemfelhívó akciókat jelentsen, hanem magától értetődő értéket!”

Bárki csatlakozhat

Május utolsó péntekén bárki csatlakozhat a mozgalomhoz, pusztán posztolnia kell egy zöld pólós képet a #zöldenjobb hashtag-gel ellátva a közösségi média felületein. Várják nem csak magán személyek, de óvodák, iskolák, munkahelyi, vagy baráti közösségek zöld pólós képeit is. A Zölden Jobb! mozgalomról bővebben az IKSZ Facebook oldalán, illetve a Zölden Jobb! Facebook eseményen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Forrás: Store Insider


A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról 

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. Tömegsírok kialakítását fontolgatják.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.
A kormány betiltaná a műhúst?

A kormány betiltaná a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Visszatér egy legendás üdítőital

Visszatér egy legendás üdítőital  

A magyar üdítőital-piac egy ikonikus szereplővel bővül: a Traubisoda ismét elérhetővé válik a hazai fogyasztók számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.