hirdetés

Bécs és Budapest, az örök rivális

Budapest és Bécs századfordulós építészeti összhangjáról nyílt fotókiállítás Bécsben hétfőn. A kiállítás félév múlva nálunk is látható lesz a Várkert Bazárban.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A megnyitón résztvevő Szalay-Bobrovniczky Alexandra budapesti főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta: a kiállítás, amelynek anyaga eddig még sehol nem volt látható, a polgári korszaknak azt a városképét mutatja be, amelyre sokan példaként tekintenek. Egy város akkor tud sikeres lenni, ha egyszerre van meg benne az újítás szelleme és a tradíció tisztelete - mondta a főpolgármester-helyettes, és hozzátette: a kiállítást várhatóan a Várkert Bazárban láthatja majd a budapesti közönség, előreláthatólag fél év múlva.

A kiállítás magyar társkurátora, Tamáska Máté a megnyitón elmondta: a Duna folyó kultúrközösséget is jelent, a folyó menti fővárosok közötti építészeti különbségeket az eltérő földrajzi fekvésük eredményezi. A körutas szerkezet, a széles utakon haladó villamosok, a császári és királyi vár pompája, valamint a két város operaháza Bécs és Budapest rivalizálására emlékeztet.

A kiállítás anyag felhívja a figyelmet a különbözőségekre is. A Duna belvárostól való eltérő közelsége más-más panorámát kínál a két városban, és a Ring és Nagykörút nyomvonala is csak a térképen mutat hasonlóságot, a parkok és a középületek másfajta képét mutatják a két útnak. A két város szimbóluma lett a háború előtti boldog békeidőknek - mondta a kurátor. A kiállítás másik kurátora, Adolph Stiller, a bemutató tárlatvezetésen a városfejlesztés aranykoraként jellemezte a 19. és a 20. század fordulóját. Kifejtette: Bécs idén ünnepli a Ringstrasse 150. évfordulóját, amely egyben a nagyváros kialakulásának kezdete.

Ha néhány év különbséggel is, de az osztrák főváros építkezései a budapesti munkálatokkal egy időben folytak, hiszen a két főváros meghatározó épületeit majdnem egy időben építették, a bécsi operaházat és Ringstrassét 1870-ben, míg a budapesti Andrássy utat és az operaházat 1890-ben. Néhol akkora a hasonlóság, hogy a korabeli fotókon csak nagy odafigyeléssel lehet megállapítani, melyik fővárosban készült - hívta fel a figyelmet.

A kiállítás a bécsi Collegium Hungaricum, a Wien Museum, a bécsi Wiener Städtische-csoport, a budapesti Történeti Múzeum, az Osztrák Kultúrfórum és Budapest Főváros Levéltárának közös munkájával jött létre. Június 2-án pódiumbeszélgetést tartanak a témában, a tárlat június 5-ig látható a bécsi Ringturm galériában.

(forrás: Vendég&Hotel Online / MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai