hirdetés

A Balaton festőjével turbóz a paloznaki borászat

Június 9-én „Borász a borásznál” címmel indítja el legújabb programsorozatát a Homola Pincészet. 2023 nyarán debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert”. A július 1-jei nyitóesemény fókuszában a Balaton festője, Egry József élete és munkássága áll. A júliustól szeptemberig megvalósuló eseménysorozat könnyed kikapcsolódást ígér a képzőművészet, a zene és a finom borok rajongóinak - tájékoztatta lapunkat a Homola Pincészet.

hirdetés

Borász a borásznál

Június 9-én „Borász a borásznál” címmel indítja el legújabb programsorozatát a Homola Pincészet Borteraszán. A családias hangulatú boresteken egy-egy vendégborász látogat el a paloznaki domboldalba, aki kedvenc borait hozza el az exkluzív eseményre. A június 9-i est témája: Természetes borok, vagy konvencionális borok? Merre navigáljunk a borvidéken? A sorozat első vendége Bökő Dávid Balaton-felvidéki borász. Bökő Dávid szőlész-borász a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett mérnöki diplomát, majd a családi pincészetben kezdte meg munkáját. A Bökő Pince a Balatonfüred-Csopaki borvidéken 2015 óta működik, a szőlőműveléstől a palackozáson át az értékesítésig minden folyamatot a tulajdonosok végeznek. A tematikus borest a Homola Pincészet kedvenc tételeivel és Lovász József „Domi” gasztronómiai vezető által megálmodott hidegtálakkal egészül ki. A Homola Pincészet borai továbbra is Homonna Attila főborász és Homola Szabolcs tulajdonos közös alkotásának eredményei. A pincészet válogatott tételeit Gál Zsombor márkanagykövet mutatja be az esten. A borestre limitált számú hely áll rendelkezésre, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Június 23-án Gilvesy Róbert Szent György-hegyi borász ad egyedi borestet a programsorozat keretében. Gilvesy Róbert Kanadában, a Nagy-tavak vidékén, egy dohányfarmon nőtt fel. Magyar nagyszüleinek köszönhetően a család erősen tartotta a magyar hagyományokat, gyermekként Gilvesy többször látogatott Magyarországra. Mindig is vonzotta Európa, építész karrierje miatt korábban Párizsban élt, végül a kilencvenes években, a rendszerváltás utáni időszakban Magyarországra költözött – ahol később szőlészeti és borászati ismeretekre is szert tett, hogy megalapíthassa a Gilvesy pincészetet. 2012-ben nyitotta meg a pincészetet, 2014 óta minden ültetvényén organikus gazdálkodást folytatnak. Történetekről, sorsokról, bohémságról és jövőről beszélget a „Borász a borásznál” második estjén Gilvesy Róberttel Gál Zsombor márkanagykövet.

Ez itt a kert

Június 30-án „Ez itt a kert” címmel egyedi gasztrokulturális programra invitálja a nagyközönséget a Homola Pincészet.Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába és borászati márkaépítésbe, kiemelt téma lesz a regionális alapanyagok felhasználása és a fenntarthatóság, valamint megismerhetik a térségre jellemző borászati eredetvédelmet, a Csopaki Kódexet. A kerekasztal-beszélgetéseken részt vesznek a borászati és gasztronómiai szcéna neves képviselői, többek között dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home gasztroinfluenszere; dr. Török András, az Andriska Pékbisztró tulajdonosa; jelen lesz a Felelős Gasztrohős képviseletében Kiss-Szabó Eszter, valamint a borvidék vezető pincészeteinek tulajdonosai és borászai. A záróprogramot borkóstoló kíséri, amelyen a látogatóknak lehetősége nyílik összekóstolni a térségre jellemző borokat – mindehhez a Homola Borterasz egyedi panorámája társul, ahol a Balaton szinte a kert végét éri. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre.

Paloznaki Fűszerkert

2023 nyarán debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert”. A július 1-jei nyitóesemény fókuszában Egry József festő élete és munkássága áll, a vetítéssel egybekötött beszélgetésnek a Szent József Ház terasza (Paloznak, Fő utca 2.) ad otthont. A júliustól szeptemberig megvalósuló eseménysorozat könnyed kikapcsolódást ígér a képzőművészet, a zene és a gasztronómia rajongóinak. A program unikális helyszíneken valósul meg: a Homola Borterasz mellett a paloznaki Szent István vértanú-templomdomb aljában fekvő Szent József Ház teraszán is várják a művészet iránt érdeklődőket. A zenével fűszerezett művészettörténeti előadások igazi nyáresti kultprogramok, a témák a Balatonhoz, a nyárhoz, a természethez és a szerelemhez kapcsolódnak – a program egy vacsorával egybekötött gasztroesttel egészül ki a Sáfránkert Vendéglőben.

További időpontok:
július 1., szombat – Egry József festő élete és munkássága (Szent István vértanú-templomdomb aljában fekvő Szent József Ház terasza)
július 13., csütörtök – Szinyei Merse Pál élete és munkássága
július 27., csütörtök – „Fürdőzők”
augusztus 18., péntek – „Szerelmek, múzsák”

További információk:
https://homolapinceszet.hu
https://www.facebook.com/homolapinceszet
https://www.instagram.com/homolapinceszet/

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk