A világ legjobb 10 étterméből 6 európai

A Bilbaóban megrendezett díjátadón másodszor választották a világ legjobbjának Massimo Bottura modenai éttermét.

A világ ötven legjobb étteremének listáját összeállításában résztvevő több mint 1000 zsűritag ismét a Massimo Bottura által vezetett olasz Osteria Francescana-t választotta a világ legjobb éttermének. A Bilbaóban kihirdetett lista élén végző, három Michelin csillaggal rendelkező modenai étterem másodszor lett a világ legjobbja - adta hírül a CNN.

Sok meglepetéssel nem szolgált az esemény A 10 legjobb étterem között három spanyol, két francia és két perui étterem is megtalálható, a dobogón pedig a tavaly a 3. és 4. helyen végző spanyol El Celler de Can Rocca, és a francia Mirazur végzett. A tavalyi győztes, a 2017 egy részét renoválási munkálatok miatt zárva töltő New York-i Eleven Madison Park idén negyedik lett. Nem fogok csalódást okozni, megmutatom a világnak, hogy ha össze is tartanak, 2018-ban sokkal többet jelentenek majd a séfek, mint a receptjeik összességét - fogalmazott (kissé homályosan) a büszke séf.

Újoncok, legendák

A lista újoncai közül a rögtön a 18. helyen nyitó barcelonai Disfrutar végzett egyébként a legelőkelőbb helyen. Szokás szerint most is a férfiak domináltak, amire a legjobb női séf, a londoni Core éttermet vezető Clare Smyth is kitért: Sokan kérdezik, miért ilyen kevés a női séf, miért nincsenek többen a nők… Nem tudom a választ. Mindenesetre a mi felelősségünk, hogy elsöpörjük a jövő generációi előtt álló akadályokat, és megteremtsük az esélyegyenlőséget, ami végre a vita végét jelentheti majd.

A tavaly elhunyt legendákról, azaz a „gasztropápáról”, Paul Bocuseról és az első háromcsillagos olasz séfről, Gualtiero Marchesiről is megemlékeztek idén a séfek, és természetesen a nemrég elhunyt és a fine dining éttermeket amúgy gyakran élesen kritizáló Anthony Bourdainnek is köszönetet mondtak az egybegyűltek.

A világ 10 legjobb étterme:

  1. Osteria Francescana (Modena, Olaszország) *Európa legjobbja*
  2. El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)
  3. Mirazur (Menton, Franciaország)
  4. Eleven Madison Park (New York) *Észak-Amerika legjobbja*
  5. Gaggan (Bangkok, Thaiföld) *Ázsia legjobbja*
  6. Central (Lima, Peru) *Dél-Amerika legjobbja*
  7. Maido (Lima, Peru)
  8. Arpege (Paris, Franciaország)
  9. Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország)
  10. Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)

Forrás: Index


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.