Átvilágítja magát a Tokaji Borvidék

Pontos helyzetkép készítésével készül fel a fejlesztési pénzek fogadására a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Átfogó felmérést készít a Tokaji Borvidékről az év végéig a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa. A testület a Tokaji Borvidék ültetvényeiről, a borászatok ingatlan- és eszközparkjáról, a pincékben tárolt borkészletekről, valamint a borásztársadalom szociológiai helyzetéről is pontos képet kíván kapni. Ez az információs bázis jelenti az alapot ahhoz, hogy a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program keretében tervezett fejlesztési pályázatok és hosszú távú termelői programok egyaránt sikeresek legyenek. A kormány az évtized végéig összesen 100 milliárd forintot kíván arra fordítani, hogy a Tokaji Borvidék a világ prémium bortermelő vidékei közé emelkedjen. Így az egész magyar borágazat számára kulcsfontosságú, hogy a források felhasználása optimális formában történjen – hangsúlyozzák a Hegyközségi Tanács vezetői.

A borvidék termelésének alapját az ültetvények jelentik, így a program első eleme a 2013-ban megkezdett termőhelyfelmérés kiterjesztése lesz a Tokaji Borvidék teljes, 11 ezer hektáros területére. A termelőket ennek részleteiről az elmúlt hetekben megtartott hegyközségi gyűléseken tájékoztatták. A tokaji minőségi megújulás részeként zajló munka célja az, hogy a borvidék minden parcelláján helyszíni vizsgálattal mérjék fel a szőlőültetvények állapotát, valamint a termőhelyek adottságait. Ennek eredményeképpen pedig a Tokaji Borvidék teljes területéről több tucatféle szempont alapján lehessen majd akár 20-szor 20 cm-s pontosságú térképeket készíteni.

A modern technológia fontosságát is hangsúlyozzák

 Hasonlóan fontos része a programnak annak felmérése, hogy milyen eszközökkel és technológiával működnek a borászatok. Így a projekt keretében a Hegyközségi Tanács - egyebek mellett - a borászatok épületállományát, meglévő eszközparkját, az alkalmazott technológiákat, valamint például a vízvételezési lehetőségeket is igyekszik lajstromba venni.

„A kormányzati tervek szerint az elkövetkező időszakban jelentős forrásokat különítenek el a közösségi infrastruktúra kialakítására. Ennek részeként arra is lehetőség nyílik például, hogy a kisebb termelők közös palackozót üzemeltessenek. Azonban ahhoz, hogy a pályázatot valóban a meglévő igényekre lehessen szabni, precíz helyzetképre van szükség” – hangsúlyozta Prácser Miklós.

A minőségre törekednek

 A vizsgálat keretében azt is felmérik, hogy pontosan milyen borkészletek vannak a Tokaji Borvidék pincéiben. A mennyiségiről minőségi bortermelésre történő átállás egyik legfontosabb alapfeltétele az átláthatóság és az ellenőrizhetőség további megerősítése. Ezért a Hegyközségi Tanács minden termelő meglévő borkészletét lajstromba kívánja venni, borfajtára, mennyiségre és minőségre (termékkategóriára) kiterjedően. A készletadatokat kérdőíves módszerrel gyűjtik majd össze, a munkát pedig egy ötfős szakmai testület felügyeli majd, amelyben a szakmai hatóságok képviselői mellett két olyan külső szakértői is részt vesz, akik a Tokaji Borvidéken kívülről érkeznek.

Ezzel párhuzamosan a Hegyközségi Tanács a tokaji borásztársadalomról is szeretne pontos képet kapni. Így a testület arra is szeretne rálátni, hogy milyen valós veszélyt jelenthet a Tokaji Borvidéken a borász szakma elöregedése, remélhető-e elégséges utánpótlás a fiatalabb generációkból, illetve a borászok mekkora része számol birtoka hosszú távú működtetésével, s mennyien kívánják esetleg értékesíteni parcelláikat. A szociológiai felmérés a Tokaji Borvidéken induló hosszú távú programok legfontosabbikához, az ún. Tokaji Életpályaprogram elindításához szolgáltathat majd alapvető információkat. Ennek célja a térség borásztársadalmának a megtartása, a magasan szakképzett minőségi munkaerő kiáramlásának a megállítása, a negatív demográfiai folyamatok (elöregedés, elvándorlás) megfordítása.

A világ élmezőnyének kapujában?

A cél az, hogy a Tokaji Borvidék ismét a világ prémium borrégióinak szűk, exkluzív klubjához csatlakozhasson.

„Ehhez egyszerre van szükség arra, hogy pontosan tisztában legyünk a jelenlegi helyzetünkkel és átláthatóvá tegyük az egész borvidék működését. A négy területre kiterjedő felmérés elvégzése és a kapott eredmények kiértékelése az év végére készülhet el. Az így kapott információs bázis pedig biztosítja, hogy a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program részeként a Tokaji Borvidékre érkező források felhasználása optimális formában történjen meg” – fejtette ki a Hegyközségi Tanács elnöke.

A kormány tavaly év végén döntött a 27 települést magában foglaló Tokaji Borvidék kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánításáról, valamint a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program elindításáról. A program első ütemének megvalósítására a kabinet mintegy 33 milliárd forint hazai és európai uniós forrás átcsoportosítását hagyta jóvá. Az évtized végéig pedig összességében mintegy 100 milliárd forintnyi hazai és európai forrás érkezhet a Tokaji Borvidékre a borágazat és a kapcsolódó szektorok fejlesztését célzó beruházásokra, valamint a hosszú távú programok megvalósítására.

Forrás: Vendég & Hotel


Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.