Átvilágítja magát a Tokaji Borvidék

Pontos helyzetkép készítésével készül fel a fejlesztési pénzek fogadására a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Átfogó felmérést készít a Tokaji Borvidékről az év végéig a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa. A testület a Tokaji Borvidék ültetvényeiről, a borászatok ingatlan- és eszközparkjáról, a pincékben tárolt borkészletekről, valamint a borásztársadalom szociológiai helyzetéről is pontos képet kíván kapni. Ez az információs bázis jelenti az alapot ahhoz, hogy a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program keretében tervezett fejlesztési pályázatok és hosszú távú termelői programok egyaránt sikeresek legyenek. A kormány az évtized végéig összesen 100 milliárd forintot kíván arra fordítani, hogy a Tokaji Borvidék a világ prémium bortermelő vidékei közé emelkedjen. Így az egész magyar borágazat számára kulcsfontosságú, hogy a források felhasználása optimális formában történjen – hangsúlyozzák a Hegyközségi Tanács vezetői.

A borvidék termelésének alapját az ültetvények jelentik, így a program első eleme a 2013-ban megkezdett termőhelyfelmérés kiterjesztése lesz a Tokaji Borvidék teljes, 11 ezer hektáros területére. A termelőket ennek részleteiről az elmúlt hetekben megtartott hegyközségi gyűléseken tájékoztatták. A tokaji minőségi megújulás részeként zajló munka célja az, hogy a borvidék minden parcelláján helyszíni vizsgálattal mérjék fel a szőlőültetvények állapotát, valamint a termőhelyek adottságait. Ennek eredményeképpen pedig a Tokaji Borvidék teljes területéről több tucatféle szempont alapján lehessen majd akár 20-szor 20 cm-s pontosságú térképeket készíteni.

A modern technológia fontosságát is hangsúlyozzák

 Hasonlóan fontos része a programnak annak felmérése, hogy milyen eszközökkel és technológiával működnek a borászatok. Így a projekt keretében a Hegyközségi Tanács - egyebek mellett - a borászatok épületállományát, meglévő eszközparkját, az alkalmazott technológiákat, valamint például a vízvételezési lehetőségeket is igyekszik lajstromba venni.

„A kormányzati tervek szerint az elkövetkező időszakban jelentős forrásokat különítenek el a közösségi infrastruktúra kialakítására. Ennek részeként arra is lehetőség nyílik például, hogy a kisebb termelők közös palackozót üzemeltessenek. Azonban ahhoz, hogy a pályázatot valóban a meglévő igényekre lehessen szabni, precíz helyzetképre van szükség” – hangsúlyozta Prácser Miklós.

A minőségre törekednek

 A vizsgálat keretében azt is felmérik, hogy pontosan milyen borkészletek vannak a Tokaji Borvidék pincéiben. A mennyiségiről minőségi bortermelésre történő átállás egyik legfontosabb alapfeltétele az átláthatóság és az ellenőrizhetőség további megerősítése. Ezért a Hegyközségi Tanács minden termelő meglévő borkészletét lajstromba kívánja venni, borfajtára, mennyiségre és minőségre (termékkategóriára) kiterjedően. A készletadatokat kérdőíves módszerrel gyűjtik majd össze, a munkát pedig egy ötfős szakmai testület felügyeli majd, amelyben a szakmai hatóságok képviselői mellett két olyan külső szakértői is részt vesz, akik a Tokaji Borvidéken kívülről érkeznek.

Ezzel párhuzamosan a Hegyközségi Tanács a tokaji borásztársadalomról is szeretne pontos képet kapni. Így a testület arra is szeretne rálátni, hogy milyen valós veszélyt jelenthet a Tokaji Borvidéken a borász szakma elöregedése, remélhető-e elégséges utánpótlás a fiatalabb generációkból, illetve a borászok mekkora része számol birtoka hosszú távú működtetésével, s mennyien kívánják esetleg értékesíteni parcelláikat. A szociológiai felmérés a Tokaji Borvidéken induló hosszú távú programok legfontosabbikához, az ún. Tokaji Életpályaprogram elindításához szolgáltathat majd alapvető információkat. Ennek célja a térség borásztársadalmának a megtartása, a magasan szakképzett minőségi munkaerő kiáramlásának a megállítása, a negatív demográfiai folyamatok (elöregedés, elvándorlás) megfordítása.

A világ élmezőnyének kapujában?

A cél az, hogy a Tokaji Borvidék ismét a világ prémium borrégióinak szűk, exkluzív klubjához csatlakozhasson.

„Ehhez egyszerre van szükség arra, hogy pontosan tisztában legyünk a jelenlegi helyzetünkkel és átláthatóvá tegyük az egész borvidék működését. A négy területre kiterjedő felmérés elvégzése és a kapott eredmények kiértékelése az év végére készülhet el. Az így kapott információs bázis pedig biztosítja, hogy a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program részeként a Tokaji Borvidékre érkező források felhasználása optimális formában történjen meg” – fejtette ki a Hegyközségi Tanács elnöke.

A kormány tavaly év végén döntött a 27 települést magában foglaló Tokaji Borvidék kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánításáról, valamint a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program elindításáról. A program első ütemének megvalósítására a kabinet mintegy 33 milliárd forint hazai és európai uniós forrás átcsoportosítását hagyta jóvá. Az évtized végéig pedig összességében mintegy 100 milliárd forintnyi hazai és európai forrás érkezhet a Tokaji Borvidékre a borágazat és a kapcsolódó szektorok fejlesztését célzó beruházásokra, valamint a hosszú távú programok megvalósítására.

Forrás: Vendég & Hotel


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.