Ausztriában így alkalmazkodnak a borászok a klímaváltozáshoz

A borászok kénytelenek alkalmazkodni a hőséghez és a szárazsághoz, ezért kezd kiszorulni a domináns zöld veltelini, és teret hódít a furmint.

A növekvő hőmérsékletek miatt Ausztriában sok bor íze változóban van. Emiatt néhány borász új szőlőfajtákra próbál átállni. A nyári hőségben a bor veszít a savasságából, és kevésbé friss az íze. Így jött képbe az errefelé kevésbé ismert furmint.

„A furmint késői érésű. Így az augusztusi hőségben, amikor a már megérett fajták elkezdenek cukrot tárolni és veszíteni a savasságukból, a furmint még biztonságban van, hiszen később érik,” az Euronewsnak Günter Triebaumer, borász.

A klímaváltozás miatt egyre több osztrák borász érdeklődik a furmint iránt. Az elmúlt nyolc évben megháromszorozódott a termesztése. Nemzetközi szinten az osztrák borok környezettudatos és magas minőségű termékeknek számítanak. Az utóbbi időszakban az export rekordot ért el.



„Az export szempontjából a zöld veltelini és a rizling a két legfontosabb képviselője Ausztriának,” mondta el Francesco Nardo bécsi borkereskedő. A zöld veltelini jelenleg az osztrák szőlőföldek egyharmadát foglalja el. A hőség miatt azonban sok borász hátat fordíthat a legnagyobb exportterméknek.

Ausztria több részén eddig túl hideg volt a szőlőtermesztéshez. A klímaváltozás azonban lehetőséget teremtett erre az Alpokban is: több területen új fajokat lehet kipróbálni - véli Michaela Griesser, a Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemének munkatársa.

Günter Triebaumer borász mostanában már nemcsak a furminttal kísérletezik, hanem egy másik fajtával: a Petit Manseng-nal is. Ez a szőlőfajta augusztusban még teljesen zöld, semennyi cukrot nem tartalmaz, így az augusztusi hőség nem árt neki. A fajták mellett van egy másik jelentős változás, amelyet a klímaváltozás okoz a borászoknak, mégpedig az, hogy egyre nagyobb szükség van mesterséges öntözésre.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.