Egy magyar világsztárt és egy világhírű tudóst ütöttek lovaggá

Miklósa Erika operaénekesnővel, és Freund Tamással, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével bővült a Chaine des Rotisseurs tiszteletbeli lovagjainak száma - tájékoztatta lapunkat a Chaine des Rotisseurs magyarországi szervezetének elnöke, Pintér Katalin.

A két új lovag a patinás, nemzetközi gasztro szervezet szombaton megtartott ünnepi nemzetközi találkozóján vehette át a Chevalier d’Honneur, azaz tiszteletbeli lovagi címet és az ezzel járó nyakláncot. A  világhírű elismeréseket szerzett két magyart a szervezet magyar tagozata jelölte erre a  magas elismerésre, melyet a világszervezet elnöke hagyott jóvá.

 

A Chaine des Rotisseurs magyar szervezetének célja a hazai gasztro és borkultúra fejlesztése  és megismertetése Magyarországon és külföldön is. E nemes cél megvalósításában tevékeny részt vállalnak a most tiszteletbeli lovagi címet kapott magyar hírességek.  A maga területén Miklósa Erika és Freund Tamás is világhírű személyiségek, akik sokat tehetnek  e cél érdekében.

A Chaine des Rotisseurs a világ legrégebben - 1248 (!) óta -  működő gasztronómiai lovagrendje, mely jelenleg 80 országban aktív. Tagjainak száma meghaladja a 25 ezret - közülük 7 ezren a gasztronómia elismert szakemberei. A szervezet tagjai évente többszáz nemzetközi találkozást tartanak világszerte. A hálózathoz a magánszemélyeken kívül 250 borászat, 200 szakmai képzést nyújtó egyetem, és 2200 étterem is csatlakozott.


50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt

50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt 

Annak a férfinak jár a kártérítés, akire még 2020-ban ömlött rá a forró kávé a lánc egyik amerikai tagjában.
Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.