Fogunk idén cseresznyézni?

Luxus lett a gyümölcs, legalább hárommillió ember számára Magyarországon, ezt mindnyájan tapasztaljuk. A közeli Spar üzletvezetője elárulta, nemcsak nyugdíjasok állnak sorba reggel a bejáratnál, hogy a szépséghibás és félárra leértékelt gyümölcshöz, zöldséghez hozzájussanak. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Léteznek olyan – főleg import - gyümölcsök a magyar piacokon, amelyeket egyes vásárlói kör már nem tud megvenni. Legfeljebb nagyobb ünnepekkor, vagy ha jön az unoka, vesznek belőle néhány szemet.

Olcsóbb a whisky meg a pezsgő

A Fehérvári úti piac felső szintjén három-négyezer forint egy kiló barack, málna vagy áfonya. Annyiba kerül, mint egy üveg, Angliából behozatott whisky a szomszédos kínai árudában. A kivi, a banán, a narancs, az import szőlő olcsóbb. De ezek is kétszer többe kerülnek, mint tavaly, pedig már akkor is érződött a Covid-miatti áremelkedés.
Furcsa árarányok születtek az utóbbi időben: inkább viszek egy üveg pezsgőt ajándékba, minthogy vegyek fél kiló málnát…
A méregdrága, és persze nem szezonális, görögdinnye ott kelleti magát napokig. Budapest belvárosában még csak-csak elfogy – a magas keresetűek, a külföldiek, az árakra nem nagyon odafigyelő férfiak veszik. Milliók viszont kimaradnak belőle.

Szégyen, hogy ezt megérte ez a társadalom, miközben vitaminok ezreit tömködnék a reklámok az emberekbe – igaz, ezek sem olcsók. De hát gyümölcsöt nem azért vesz az ember, hogy egészségesebben éljen, hanem hogy élvezze azokat.

Nincs, aki leszedje

A minap egy turisztikai-gasztronómiai konferencián vettem részt, ahol jómódú, szakmai közönség jelent meg. A terülj-terülj asztalkám legnagyobb slágere a mesés, hatalmas szemű, ropogós cseresznye volt, persze portugál.
A körte lassan eltűnt, ami volt az se Magyarországon termett. Az alapvető népélelmezési cikk, az alma is kétszer annyiba kerül, mint tavaly, persze nem hazai, miért is lenne. Agrár szakemberek máig emlegetik, miért kellett kivágatni, ebek harmincadján hagyni a nyírségi almáskerteket, csak mert alább hagyott a rendszerváltáskor a szovjet export. Lóhalálban privatizáltak, aztán az új tulajdonos meg hagyta tönkre menni a gazdaságot.
De ami megterem, az is ott hever ősszel a fák alatt, mert nincs, aki leszedje. Egyszerűbb Spanyolországból rendelni.

A mélyhűtött se olcsó

A megfizethető fajtákért az idősebb nők hajlandók fél órát utazni a Lehel-piac „olcsóbb” oldalára, ahol török kereskedők vették át az uralmat, és szép, megfizethető árut kínálnak. Bevezető ár – mondhatnák sokan. De még így is keresnek rajta, - másképp nem csinálnák - holott minden fele annyiba kerül, mint máshol.

A vásárlók nagy része nem tudja, hogy a gyümölcs fogyasztói árának szinte semmi köze ahhoz, amennyiért a termelőtől vásárolják. Persze ő is ráteszi már az összes adót, járulékot, bírságot, bérleti díjat, termelési, energia és rezsiköltséget, munkabért - és ekkor jön még csak a szállítás, a benzin, a nagyker, majd a kisker, a szupermarket.

Mindenféle plusz költséget – az ársapkától az újfajta elektromos fizetőmasinák beszerzési áráig és a kötelező akciókig – beleszámítanak nemcsak a szóban forgó termékek árába, hanem az összesbe, közte a gyümölcsökébe is. Nem csupán a frissbe: a mélyhűtött meggy, ami egy éve termett, majd háromszor annyiba kerül, mint tavaly szeptemberben.

Mégis kinek az érdeke?

Tavaly egy Monor melletti barackosban szomorúan láttam, hogy bár roskadtak a fák a gyümölcstől, a 3-4 ezer forintos barack ott rohadt a fák alján, még pálinkának sem szedte össze senki.
Senkinek nem érdeke az se, hogy elkeljen a termés: bár házhoz mentem a befőzni valóért, ímmel-ámmal, tessék-lássék adták el a munkájukat láthatón mélységesen utáló munkások a gyümölcsöt, akik meglepve vették tudomásul, hogy vevő jött, helybe és nem kell berakni a furgonba a leszedett árut.
Hát így bizonyára nem is enyhül majd a gyümölcsmizéria.

Elek Lenke 

 


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.