Furmintba öltözött Köveskál

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Káli Kövek Borászat, Mi a Kő, Kővirág, Káli Art Inn – összefogásából jött létre a Köveskáli Furmint Napok ötlete. Tavaly először, idén február utolsó hétvégéjén pedig másodszor tartották meg az eseményt.

„Talán Köveskál-Gasztrofalu neve összefonódik a Furminttal, úgy ahogyan Tokajé is hajdanán és akkor majd büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy ehhez kis mértékben, de mi is hozzájárultunk” – ennek a víziónak a szemléletében került megrendezésre második alkalommal a Köveskáli Furmint Napok, amelynek mostanra már nemcsak a programja, hanem az időpontja is fix lett.

A rendezvény gerincét a különböző helyszíneken megtartott moderált szakmai előadások és beszélgetések adták, amelyeken a Furminttal foglalkozó termelők osztják meg tapasztalataikat egymással és a közönséggel is. Idén a borászok nem csak a Balatoni borrégióból érkeztek, a szervezők hívtak vendégeket hazánk többi, Furminttal is foglalkozó borvidékéről, így Tokajról és Somlóról is.

„Abban a reményben dolgozunk, hogy a szakmai ismeretségek, barátságok, eszmecserék, melyek itt jönnek létre nálunk, egy egységes, szép bort eredményeznek majd itt, a Balatonnál.” – mondta el a Káli Art Inn képviseletében Döbrentei Ildikó, míg a másik házigazda, Pálffy Gyula (Pálffy Pince) a következőképpen nyilatkozott a szakmai fórumok kapcsán: „Még a száz esztendővel ezelőtt idekerült Olaszrizlinget is csak most kezdjük megismerni igazán, hiszen komolyabban csak 10-15 éve foglalkozunk vele, ebből kiindulva a Furminttal kapcsolatosan is van még mit tanulnunk. Pontosan ezért van szükség ilyen szakmai kóstolókra, beszélgetésekre, vitákra a fajtával kapcsolatban és ezért számítunk a lehető legközvetlenebb fogyasztói visszajelzésekre.”

Idén is volt Furmintra hangolt borvacsora - sommelier vezetésével; több étterem is a szőlőfajtával összepárosítható menüsorral készült, míg a falu két legismertebb pincéje kötetlen borozással várta a látogatókat. Szállást bőséggel kínál az egész nyáron teltházzal dübörgő gasztrofalu. A szervezők készültek pezsgős brunch-csal, valamint a reggeli mozgást preferálóknak egy átmozgató dűlőtúrával is.

„Van mit megmutatnunk, van mire büszkének lennünk. Ezalatt pedig nemcsak a borokat értem, hanem a szülőhelyüket is. Mással nem összehasonlítható érzés saját környezetükben kóstolni őket, páratlan vendégszeretettel övezve és újra meg újra rácsodálkozni Hazánk elképesztő szépségeire. A Furmint pedig - mint tanítómester - megmutatja területeink mélységét, változatosságát, közelebb hozza elvesztett múltunkat és tiszteletre tanít, ha esetleg elfelejtenénk hol a helyünk a világban.” – fejtette ki Blazsovszky Péter a Bábel sommelier-je, aki moderátorként volt jelen az eseményen.

A rendezény 2020-ban is folytatódik, így érdemes február utolsó hétvégéjét már most beírni a naptárba.

 

 


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?