Gasztronómiai élményhegyek Tokaj-Hegyalján

Tunki, furmintfröccs és lecsó az idei év slágere.

Augusztusban közel 50 kisebb, igazi kuriózumnak számító gasztronómiai program közül választhatnak a Tokaj Hegyalja régióba érkezők. Eddig 60 ezer látogatót számlált a Tokaj-hegyaljai Nyár elnevezésű rendezvénysorozat, ahol közel 100 programon vehetnek részt az érdeklődők a nyár hátralévő egy hónapjában. Idén pedig már a gasztronómia igazi szerelmeseinek nem kell döntenie a borkóstolás és a vezetés között, hiszen közvetlen, MÁV-val összehangolt buszjáratok könnyítik meg a borkóstolás utáni közlekedést.

 

Bor, mámor...Bénye

Erdőbényén, a magyar Provence szívében 15 helyi borászat összefogásából rendezik a Bor, mámor… Bénye eseményt hamarosan, augusztus 11-14. között. Erdőbénye ilyenkor kultúrális és gasztronómiai központtá válik, ahol a különböző helyszíneken a nyitott pincék mellett egész nap programok, és színvonalas gasztronómiai kiállítók várják a látogatókat.

A lecsó és a “tunki” otthona

A kisebb gasztronómiai események is hódítanak idén, a Furmint fröccs és lecsó fesztiválon augusztus 6-án a nyitott pincék és hideg borok mellett a lecsóé lesz a főszerep. A Hercegkúti Nemzetiségi Fesztiválon pedig a helyiek lerántják a leplet kedvenc, “tunki” elnevezésű étlükről, amelyet ezen az eseményen bárki megkóstolhat. A tunki nem más, mint egy tunkolós ételkülönlegesség, amely enyhén csípős, májas pörkölt jellegű egytálétel, mellé természetesen jól csúsznak a helyi borok, fröccsök.

 Zempléni Fesztivál

A Zempléni Fesztivál, a térség egyik legnépszerűbb eseménye idén is többek között olyan gyönyörű történelmi helyszínekre hívja a látogatókat, mint Sárospatak, Tokaj, Szerencs. Az összművészeti rendezvény immár több, mint harminc éve különböző zenei műfajokkal, színházi előadásokkal és kiállításokkal, gasztronómiai eseményekkel a régióba érkezőket. Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja augusztus 12-től 21-ig várja a látogatókat. Idén egy kis kényelemmel is kiegészül a Tokaj régió ugyanis a Volánbusz 2022. augusztus 5-től a vonatokhoz csatlakozó autóbuszjáratokat indít Tokaj térségében a nyári hétvégéken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Tokaj-Hegyalja / Turizmus Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.