Gerendai ételudvart nyit a hétvégén Szigligeten

Koncertekkel, szabadtéri színházi előadásokkal és egyedülállóan erős gasztronómiai kínálattal várja vendégeit a Balaton legújabb kulturális és kulináris központja, a Szigliget Várudvar,  ahol a legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzleteket nyitnak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is - tájékoztatta lapunkat az ételudvar üzemeltetője.

A Balaton- parti település eddig is bővelkedett érdekességekben, hiszen a váron kívül, az Ófalu nádtetős házai, vagy az Esterházy kastélyban kialakított Alkotóház és az épület gyönyörű parkja is messzeföldön híresek. A mindössze ezer lakost számláló kisfalu a Balaton felvidék tanúhegyei által határolt félszigeten található, ezért a természetes környezete is lenyűgöző, de itt található az ország egyik legjobb fagylaltozója és cukrászdája, valamint több kiváló étteremmel is büszkélkedhet.

Mostantól a gasztronómia kedvelőinek szinte kötelező program lesz ellátogatni a településre, hiszen az egy négyzetméterre eső minőségi vendéglátó egységek száma kiugróan magas lesz.

Kovács Anna, a Szigliget Várudvar vezetője elmondta: “A hosszú bezártság után mindenki ki van éhezve a kultúrára, az élőzenére, a jó színházi élményekre és a közösen elfogyasztott minőségi ételekre. Mi ehhez teremtünk biztonságos körülményeket a Balaton felvidék legszebb környezetében.”

Az egész nyáron át tartó koncertsorozat alatt a legnépszerűbb hazai előadók - többek között a Belga és a Wellhello - lépnek majd újra közönség elé a Szigligeti vár tövében. A szabad ég alatt élvezhető színházi előadások programsorozatában a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Centrál Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Játékszín és a Soproni Petőfi Színház is színpadra állítja darabjait.



Palágyi Eszter főztjének rengeteg rajongója akad itthon és külföldön egyaránt. Azonban amióta elhagyta a Costes konyháját, az elmúlt években nem volt lehetőség élvezni kreatív fogásait. Most végre ezen a helyszínen megnyitja a nevével fémjelzett, egész évesre tervezett Szigliget Várudvar Éttermet, ahol saját stílusában ötvözi a fine dining stílust a balatoni lazulással. “Régi vágyam, hogy a nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalataimat egy fesztelenebb légkörbe helyezzem. A balatoni hangulat, a tóra nyíló panoráma, Szigliget nádfedeles háztetői és az általam tervezett konyha megmutathatja mindazt, amit a vendéglátásról most gondolok.”

A fővárosi gasztroélet legnevesebb képviselői közül is többen levonulnak Szigligetre a nyári szezonban egy-egy pop-up vendéglátó egységgel. A médiaszereplései okán is népszerűségre szert tevő Rácz Jenő egy először itt megkóstolható kacsás street food étellel készül, a Digo elhozza fatüzelésű pizza kemencéjét, hogy végre itt is megkóstolhatók legyenek az autentikus nápolyi pizzák, egy másik egységben a "Világevő", azaz Jókúti András által megálmodott Nudli Tésztakantin, kihagyhatatlan magyar tészta ételeiből kaphatunk ízelítőt, de a Várudvarban megtalálhatjuk majd a Costes csúcshamburgereit és grillen készült ínyenc fogásait is.

A mindegyik kitelepülő étteremben érdekelt Gerendai Károly szerint az utóbbi években egyre látványosabban a Balatonhoz koncentrálódó hazai turizmus miatt, régóta fontolgatják, hogy valamilyen formában megjelenjenek a magyar tenger partján. “Most a járvány hatására a turisták szempontjából teljesen kiürült főváros látványa adta meg számunkra az utolsó löketet. Ebben a szezonban még csak kisebb, pop-up megjelenésekkel készülünk, de ha beválik az elképzelésünk, akkor reméljük egy hosszú barátság kezdete lesz ez számunkra is a Balaton-parttal” – tette hozzá Gerendai.

A Szigliget Várudvarban megtalálható lesz majd Kató néni kürtőskalácsa, Mizsei János és Buza Kriszta újragondolt jégkrémszendvicse és télifagyi kreációja, az Unicone, és itt állítja fel a Nespresso az első balatoni installációját, így a kávérajongók kávékülönlegességeket és jegeskávé-koktélokat is kóstolhatnak, de júliustól feltölthetik kapszulakészleteiket is a hamarosan megnyíló időszakos Mini Boutique-ban.



Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?