hirdetés

Hallott már a székely szusiról?

Eddig még mi sem, most azonban kipróbáltuk, és meglepően jól működik. Az Andrássy úton kóstoltuk, a SZÉK Restaurant & Bar újranyitásának alkalmával.

hirdetés

A sajtónak most bemutatott, frissített étlapon mostantól olyan kreációk is helyet kapnak majd, amik a nagyvilág ízeit ötvözik a székely konyha hagyományaival.

Ez személyesen a töltött parika SZÉK módra, ki gondolta volna?
Ez személyesen a töltött parika SZÉK módra, ki gondolta volna?
 

A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott konyhát a modern konyhatechnológia eszközeivel ötvözte. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertésszűz ropogós burgonyával vagy a mics tál házi zakuszkával. Májustól azonban formabontó különlegességek is felbukkannak az étlapon.

Réti Sebestyén séf
Réti Sebestyén séf
 

“Székely klasszikusaink és gourmet fogásaink mellett célunk, hogy innovatív ételkreációinkkal is különlegessé tegyük éttermünket”, mondja Varga Szidónia, a SZÉK Restaurant & Bar székelyudvarhelyi származású tulajdonosa. Ennek első állomása a néhány hete debütált székely szusi, ami erdélyi és magyar alapanyagokat ötvöz a japán konyhaművészettel, izgalmas nemzeti dimenzióba helyezve azt.

Szidónia azt is elmondja a bemutató alkalmával, nehéz fél év van a hátuk mögött. Most derült ki számukra, az Andrássy útat szinte legtöbben turisták látogatják, az itt található luxusüzletekben nem a magyarok, hanem főként a határon túlról érkező tehetősebb turisták vásárolnak. És ennek a határzár egycsapásra véget vetett. De remélhetőleg ismét benépesül majd turistákkal Budapest, most ők alapvetően a magyar és a határ közeléből érkező vendégkörre fókuszálnak.

Túrógombóc királyság, kaporfagylalttal
Túrógombóc királyság, kaporfagylalttal

A tulajdonos elmondja még, az eltelt időszakot arra fordították csapatukkal, hogy még innovatívabb, kreatívabb fogások kerülhessenek az étlapjukra, ha majd ismét nyithatnak. Így került például a Székely szusi a kínálatba, amelynek kapcsán azért, vallja be Szidónia, séfjük először igencsak furcsán nézett, de aztán azt mondta, meglátjuk, mi jön ki ebből, és nekilátott.

A híres Székely Szusi, igazi unikum
A híres Székely Szusi, igazi unikum
 

Mit rejt a székely szusi?

A négy ízben készített székely szusit Aranyhal, Nádszálkisasszony, Ludas Matyi és Kiskanász fantázianéven elnevezett változatban is megkóstolhatjuk: az aranyhalban például füstölt pisztrángot, tormát, sült tojást, spenótot és kelkáposztát találunk, míg a Ludas Matyi sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral és római salátával idézi meg japán köntösben a székely ízeket.

Kapor kaporral

Hogy mi jöhet még a székely szusi után? Az Andrássy úti étterem tulajdonosa annyit elárul: a fúziós konyha következő állomásai Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok lesznek. Akik azonban inkább a hagyományos konyha hívei, azok sem fognak csalódni:

Kukoricabundában sült pisztráng, tökfőzelékkel, humusszal, kaporral
Kukoricabundában sült pisztráng, tökfőzelékkel, humusszal, kaporral

"A tavaszra és nyárra séfünk által megálmodott ételkreációinkban megjelenik a kapor, mint jellegzetes ízvilágú, üdítően friss fűszer és gyógynövény, ami kirobbanó és jellegzetes ízével igazán különlegessé teszi ételeinket” - mondja Varga Szidónia.

 „Az új étlapunk kaprosan készített ételei közül kiemelném az pisztrángunk mellé kínált különleges tökfőzeléket, illetve a vásárhelyi édes tejföllel készített túrógombócot, amit akácmézes kaporfagylalttal kínálunk. Ételeink mellé pedig Erdély és a Kárpát-medence válogatott borait, egy sor különleges zöldségpárlatot, pálinkát, hagyományos és ízesített erdélyi söröket kínálunk."

(forrás: SZÉK / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai