Hat év után újra Budapesté a Bocuse d’Or Europe

2022-ben, hat évvel az első budapesti Bocuse d’Or Europe után, ismét a magyar főváros ad otthont a világ legrangosabb szakácsversenye európai döntőjének. Ez egyben a megújult HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ egyik első nagy, nemzetközi rendezvénye lesz 2022-ben.

Az elmúlt évtizedben a magyar gasztronómiai élet hatalmas fejlődésen ment keresztül, ami számos nemzetközi eredményben is megmutatkozott. Óriási megtiszteltetés és érdem, hogy 2016 után újra fővárosunkban gyűlnek össze Európa legismertebb séfjei, és mi adhatunk otthont a Bocuse d’Or európai döntőjének, amelyre 20 országból érkeznek majd csapatok. A zsűri tagjai Budapesten választják majd ki azokat az európai országokat, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2023-as lyoni világdöntőjén - írja közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

2016-ban Széll Tamás és csapata történelmet írt, és megnyerte a döntőt. Az öt évvel ezelőtti verseny kapcsán a francia szervezők kiemelték a rendkívül magas színvonalú szervezést és a magyar vendégszeretetet, Jerome Bocuse, az alapító Paul Bocuse fia, pedig „minden idők legjobb európai döntőjének” nevezte az eseményt záróbeszédében.  A jövő évi budapesti európai döntő során ismét megismerheti a hazai alapanyagokat a nagyközönség, ami páratlan lehetőség arra, hogy megerősítsük pozíciónkat a világ kulináris térképén.

A Bocuse d’Or, Európa legrangosabb főzőversenyeként, az egyik legnagyobb turisztikai reklámot is jelenti Magyarország számára, olyan élményekkel gazdagítja az ide látogatókat, amelyekért a jövőben visszatérnek majd. A rendezvény egy újabb segítség a bajba került budapesti turizmus újraindításában - hangsúlyozza a Magyar Turisztikai Ügynökség. A legutóbbi budapesti versenyen több mint 400 hazai és nemzetközi újságíró, valamint több ezer szurkoló és érdeklődő vett részt, és jó lehetőség volt számos magyar termelőnek, borásznak és étteremnek a nemzetközi bemutatkozásra. A jövő évi megmérettetés azért is különösen fontos, mert „a mögöttünk álló nehéz időszak után, most, ha lehet még nagyobb szüksége van a szakmának az összefogásra, a találkozásra, eszmecserére és arra, hogy erőt adjunk egymásnak” – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. 

„Az, hogy a rendezés jogát ismét hazánk kapta egyszerre elismerése Magyarországnak és a folyamatosan megújulni képes Hungexpónak, emellett újabb mérföldkő a magyar gasztronómia fejlődésében” – mondta Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. Emlékeztetett rá, hogy a cég kezdetektől aktívan részt vett ebben a folyamatban, amelyhez nagyban hozzájárult a Hungexpo francia anyacégének, a GL Events-nek az elkötelezettsége, és az, hogy annak idején Budapestre hozta a világ egyik legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítását, a Sirha-t. A Bocuse d’Or európai döntőjét ezúttal is a Sirha Budapest keretében rendezik meg 2022. március 22—24. között, az azóta immár a teljesen megújult Hungexpo egyik újonnan épült pavilonjában.

A Sirha Budapest szakkiállításon és a Bocuse d’Or Europe versenyen 2016-ban több, mint 20 ezer szakmai látogató vett részt. A Bocuse d’Or verseny két nap alatt 6000 nézőt vonzott a helyszínre, közülük csaknem háromezren külföldről érkeztek. A rendezvény három napja alatt több mint 2000 ember dolgozott a különböző helyszíneken, az 1800 férőhelyes lelátó zsúfolásig megtelt, a közönség több mint 70 négyzetméternyi kivetítővásznon követte a 10 teljesen felszerelt, éttermi színvonalnak megfelelően felépített konyhákban folyó munkát.

Az eseményhez kapcsolódó videó az alábbiakban tekinthető meg:

{youtube|id=P1EwJIYpBCw}


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.