hirdetés

Háttérinfók egy gasztrofesztiválról, amely idén nyáron kivételesen nem marad el

Szinte már hírértéke van annak, ha idén nyáron egy fesztivált megtartanak. Ilyen az első Séf Fesztivál Tihanyban, amelynek augusztus 20-23 között lesz a premierje.

hirdetés

Hiszen a szervezők pontosan tudják, a koronavírus árnyékában a magyar csúcsgasztronómia szereplőinek közreműködésével gasztrofesztivált szervezni ma elég nagy merészség. A Séf Fesztivál alapítói azonban még egy csavart visznek a programba, hiszen nem a megszokott szabadtéri rendezvényes, food truckos, street foodos, bódés, hangulat fogadja majd a látogatókat. A tihanyi Belső-tó partján a Képzőművészeti Egyetem művésztelepén, az egykori tihanyi apátsági majorban a levendula szárító árnyékában egy pajta alatt várják majd a vendégeket a terített asztalok.

A Séf Fesztivál egy elegáns kerti party hangulatát idézi majd, ahol összefuthatunk, jót ehetünk és jót ihatunk, miközben velünk tart négy sztárséf, Széll Tamás, Segal Viktor, Wolf András és Varju Viktor, és ott lesz velünk az ország legjobb cukrászdájának alapítója, Mihályi László is. 

A fesztivál egyik alapító - igazgatóját Pongrácz Pétert kérdezték a részletekről.

Az alapanyagokat illetően elég magas a mérce, ez a koncepció szerves része volt, enélkül a séfek nem is vállalták volna a felkérést. Kiket emelnél ki?

Először ist: minket nem a multik támogatnak, hanem a hazai alapanyagtermelők. Friss vágásból érkezik a mangalica a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének köszönhetően, beregi csirkéből készül a pörkölt, partnerünk a Hússzabóság és a Mészársteak, a meggyfán füstölt balatoni angolnáért fesztivál BBQ és grillmestere, Stoller Mártonfelel. Helyi a paraszt sajt, lesz Mayer szörp, ők családi vállalkozás, gyümölcsleveket kapunk a Dér Juice-tól, a Bortársaság válogatott balatoni borokból állította össze a borsort, a Francois nyerspezsgői pedig már a reggelit is remekül kiegészíti majd.  

A négy séf – Széll Tamás, Segal Viktor, Wolf András és Varju Viktor – felé mi volt a kérés, amikor a kínálatot összeállították? 

Egyszerű, mindenki által könnyen beazonosítható ételeket szeretnénk kínálni, ahol nem újraértelmezni szeretnénk a magyar konyha kiváló fogásait, hanem a legmagasabb minőségben, kizárólag hazai alapanyagok felhasználásával szeretnénk csúcsminőségben előállítani azokat. Az is fontos szempont volt, hogy ezek a nyári vízparti időtöltéshez, a baráti összejövetelek hangulatához illeszkedjenek. Mindezt a szándékot a négy séfnek tökéletesen sikerült leképeznie és kínálattá formálnia, melyhez értő és érző szakemberként csatlakozott Mihályi László a váci Mihalyi Pattiserie cukrászmestere és tulajdonosa és a fesztivál BBQ- és grillmestere Stoller Márton.  

Mi okozza a legnagyobb kihívást a kínálatot tekintve? 

A séfek által elvárt és megkövetelt színvonal folyamatos biztosítása minden étkezés esetében. Aminek ugyanúgy részét képezi a magas minőségű alapanyagok, mint a konyhai háttér és a magasan képzett személyzet biztosítása. Azt ígértük nekik, hogy lesz egy komoly budapesti csapat is, aki segíti a munkájukat. 

Egy olyan helyszínen vagytok, ahol még folyóvíz sincs. Hogy lehet ott főzni? 

Van folyóvíz, de a magas minőségi elvárásoknak konyha tekintetében csak Budapesten találtunk megfelelő partnert. Az ország egyik legmodernebb, csaknem 1500 nm-es konyháján kerülnek előkészítésre és elkészítésre ételeink, alapanyagaink. Az előkészítő munkát, melyet 6 nap alatt egy 8 fős team valósít meg, két remek szakember a Bocuse D’Or csapat coachaként tevékenykedő Volenter István és a Pasztell séfje Erdei János felügyeli supervisorként az Albatros Party Service jóvoltából.

A gourmet-hoz értő közönség tudja, hogy milyen egy street food esemény, tudja, milyen egy Gourmet Fesztivál. Itt mivel fog találkozni? A Séf Fesztivál miben más? 

A koncepciónk abban különbözik minden más eddigi gasztrofesztiváltól, nagyobb létszámú eseménytől, hogy egyszerű, könnyen megérthető ajánlattal fordul a közönség felé. Szeretnénk egy előre befizetett konkrét összegért kiváló séfek által összeállított, magas minőségű alapanyagokból, könnyen beazonosítható, érthető elnevezésű és közkedvelt, erre az alkalomra készített hagyományos ételeket kínálni. Más fesztiválon van egy belépőjegy, ami a bejutást garantálja, ezt követően pedig sorban állva, tülekedve, az esetek többségében ülőhely nélkül, a belépő többszörösét költik el fabódékban, vagy foodtruckoknál. Itt nem ez lesz.

Szokatlan értékesítési stratégiát követtek. 10 nappal a rendezvény előtt lezárjátok a jegyeladást. Miért? 

Ahhoz, hogy az elképzelt ételek a legmagasabb színvonalon kerüljenek vendégeink elé, a kapunyitást megelőző bő 1 héttel el kell kezdődnie a konyhai munkának, előkészítésnek, alapanyagok beszállításának, a felhasznált élőállatok frissvágásának. Természetesen, kevesen gondolnak bele, de több tízezer adag étel elkészítése 4 napra nem kis mutatvány még egy ilyen felkészült, kiváló szakemberek által irányított és felügyelt csapat számára sem. Tányérjainkon nagyon sok ember szakmai tudása és rengeteg munkaórája végeredményeként születik meg az élményt adó végtermék. Ehhez viszont nagyon konkrét ütemterveken át vezet az út, aminek része az is, hogy ennyivel előre kell megmondanunk, hogy hány emberre készítünk el bármit. Az sem sokadlagos szempont, hogy nem szeretnénk ezeket a remekműveket pocsékba készíteni, kidobni. Az okozná a legnagyobb boldogságot, ha maradéktalanul elfogyna minden! 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk