Háttérinfók egy gasztrofesztiválról, amely idén nyáron kivételesen nem marad el

Szinte már hírértéke van annak, ha idén nyáron egy fesztivált megtartanak. Ilyen az első Séf Fesztivál Tihanyban, amelynek augusztus 20-23 között lesz a premierje.

Hiszen a szervezők pontosan tudják, a koronavírus árnyékában a magyar csúcsgasztronómia szereplőinek közreműködésével gasztrofesztivált szervezni ma elég nagy merészség. A Séf Fesztivál alapítói azonban még egy csavart visznek a programba, hiszen nem a megszokott szabadtéri rendezvényes, food truckos, street foodos, bódés, hangulat fogadja majd a látogatókat. A tihanyi Belső-tó partján a Képzőművészeti Egyetem művésztelepén, az egykori tihanyi apátsági majorban a levendula szárító árnyékában egy pajta alatt várják majd a vendégeket a terített asztalok.

A Séf Fesztivál egy elegáns kerti party hangulatát idézi majd, ahol összefuthatunk, jót ehetünk és jót ihatunk, miközben velünk tart négy sztárséf, Széll Tamás, Segal Viktor, Wolf András és Varju Viktor, és ott lesz velünk az ország legjobb cukrászdájának alapítója, Mihályi László is. 

A fesztivál egyik alapító - igazgatóját Pongrácz Pétert kérdezték a részletekről.

Az alapanyagokat illetően elég magas a mérce, ez a koncepció szerves része volt, enélkül a séfek nem is vállalták volna a felkérést. Kiket emelnél ki?

Először ist: minket nem a multik támogatnak, hanem a hazai alapanyagtermelők. Friss vágásból érkezik a mangalica a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének köszönhetően, beregi csirkéből készül a pörkölt, partnerünk a Hússzabóság és a Mészársteak, a meggyfán füstölt balatoni angolnáért fesztivál BBQ és grillmestere, Stoller Mártonfelel. Helyi a paraszt sajt, lesz Mayer szörp, ők családi vállalkozás, gyümölcsleveket kapunk a Dér Juice-tól, a Bortársaság válogatott balatoni borokból állította össze a borsort, a Francois nyerspezsgői pedig már a reggelit is remekül kiegészíti majd.  

A négy séf – Széll Tamás, Segal Viktor, Wolf András és Varju Viktor – felé mi volt a kérés, amikor a kínálatot összeállították? 

Egyszerű, mindenki által könnyen beazonosítható ételeket szeretnénk kínálni, ahol nem újraértelmezni szeretnénk a magyar konyha kiváló fogásait, hanem a legmagasabb minőségben, kizárólag hazai alapanyagok felhasználásával szeretnénk csúcsminőségben előállítani azokat. Az is fontos szempont volt, hogy ezek a nyári vízparti időtöltéshez, a baráti összejövetelek hangulatához illeszkedjenek. Mindezt a szándékot a négy séfnek tökéletesen sikerült leképeznie és kínálattá formálnia, melyhez értő és érző szakemberként csatlakozott Mihályi László a váci Mihalyi Pattiserie cukrászmestere és tulajdonosa és a fesztivál BBQ- és grillmestere Stoller Márton.  

Mi okozza a legnagyobb kihívást a kínálatot tekintve? 

A séfek által elvárt és megkövetelt színvonal folyamatos biztosítása minden étkezés esetében. Aminek ugyanúgy részét képezi a magas minőségű alapanyagok, mint a konyhai háttér és a magasan képzett személyzet biztosítása. Azt ígértük nekik, hogy lesz egy komoly budapesti csapat is, aki segíti a munkájukat. 

Egy olyan helyszínen vagytok, ahol még folyóvíz sincs. Hogy lehet ott főzni? 

Van folyóvíz, de a magas minőségi elvárásoknak konyha tekintetében csak Budapesten találtunk megfelelő partnert. Az ország egyik legmodernebb, csaknem 1500 nm-es konyháján kerülnek előkészítésre és elkészítésre ételeink, alapanyagaink. Az előkészítő munkát, melyet 6 nap alatt egy 8 fős team valósít meg, két remek szakember a Bocuse D’Or csapat coachaként tevékenykedő Volenter István és a Pasztell séfje Erdei János felügyeli supervisorként az Albatros Party Service jóvoltából.

A gourmet-hoz értő közönség tudja, hogy milyen egy street food esemény, tudja, milyen egy Gourmet Fesztivál. Itt mivel fog találkozni? A Séf Fesztivál miben más? 

A koncepciónk abban különbözik minden más eddigi gasztrofesztiváltól, nagyobb létszámú eseménytől, hogy egyszerű, könnyen megérthető ajánlattal fordul a közönség felé. Szeretnénk egy előre befizetett konkrét összegért kiváló séfek által összeállított, magas minőségű alapanyagokból, könnyen beazonosítható, érthető elnevezésű és közkedvelt, erre az alkalomra készített hagyományos ételeket kínálni. Más fesztiválon van egy belépőjegy, ami a bejutást garantálja, ezt követően pedig sorban állva, tülekedve, az esetek többségében ülőhely nélkül, a belépő többszörösét költik el fabódékban, vagy foodtruckoknál. Itt nem ez lesz.

Szokatlan értékesítési stratégiát követtek. 10 nappal a rendezvény előtt lezárjátok a jegyeladást. Miért? 

Ahhoz, hogy az elképzelt ételek a legmagasabb színvonalon kerüljenek vendégeink elé, a kapunyitást megelőző bő 1 héttel el kell kezdődnie a konyhai munkának, előkészítésnek, alapanyagok beszállításának, a felhasznált élőállatok frissvágásának. Természetesen, kevesen gondolnak bele, de több tízezer adag étel elkészítése 4 napra nem kis mutatvány még egy ilyen felkészült, kiváló szakemberek által irányított és felügyelt csapat számára sem. Tányérjainkon nagyon sok ember szakmai tudása és rengeteg munkaórája végeredményeként születik meg az élményt adó végtermék. Ehhez viszont nagyon konkrét ütemterveken át vezet az út, aminek része az is, hogy ennyivel előre kell megmondanunk, hogy hány emberre készítünk el bármit. Az sem sokadlagos szempont, hogy nem szeretnénk ezeket a remekműveket pocsékba készíteni, kidobni. Az okozná a legnagyobb boldogságot, ha maradéktalanul elfogyna minden! 

Forrás: Turizmus Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.