Itt a Dining Guide idei győzteseinek listája
Magyarország legjobb étterme a Costes, Rosenstein Tibor életmű-díjat kapott. A Top 10 pedig idén igazából 12.
A Dining Guide idén is tartotta magát ahhoz, hogy külföldi szaktekintélyeket hoz, akik a végső döntéshozatalt segítik. Az egész éven át tartó tesztelésben, a magyar gyakorlattól eltérően, nem vesznek részt elfogultsággal vádolható inspektorok, a hazai gasztronómiai életben érdekeltséggel bíró, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek. A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Cerea vezette, aki a Bergamo közelében található Da Vittorio étterem három Michelin-csillagos séfje. Munkáját az előző évekből már ismert Nicola Portinari is segítette, aki a kétcsillagos La Peca konyhafőnöke. A nemzetközi szaktekintélyek között szerepel a Dining Guide tanácsadója, Fausto Arrighi is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj birtokosa 2018-ban a Palágyi Eszter vezette Michelin csillagos Costes 93 ponttal.
A Costest követi 92+ ponttal a Borkonyha, mely javított tavalyi helyezésén. A Borkonyha konyháját vezető Sárközi Ákos séf a televíziózás irányába tett kitérője után érezhetően intenzívebben van jelen az étteremben, ami jó hatással van Magyarország első Michelin-csillagos bisztrójára.
92 ponttal az Onyx következik. Mészáros Ádám séf rátalált a saját útjára, precíz és megbízható, és folyamatosan stabilan teljesíti azokat az elvárásokat, amelyek egy nagy forgalmú, belvárosi, csúcskategóriás budapesti étteremmel kapcsolatban felmerülhetnek.
Szintén 92 pontos a Bábel, melyet idén már egyedül Veres István séf visz. Innováció, „nordic kitchen”, kortárs design.
A Costes Downtown szintén 92 pontot érdemelt, ebédmenüje és annak ár-érték aránya ebben a magas kategóriában szinte egyedülálló, szintén nem elhanyagolható, hogy az egyik legerősebb (szállodai) reggelit prezentálja Budapesten.
91 ponttal szerepel a kalauzban a Stand25, mint új belépő. Széll Tamás és Szulló Szabina piaci bisztró koncepciója a Lyonban vagy Barcelonában megismert, régóta jól működő piacéttermek mintáján alapul.

Az ő jelenlétük a TOP10-es listában némi magyarázatra szorul. Idén ugyanis valójában a TOP10 étterem 10+2 éttermet takar. Mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy hogyan felelnek meg a tőlük elvárható szintnek, két olyan éttermet is a legjobbak közé soroltak, amely nem tekinthető „klasszikus” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgozik. Ettől függetlenül azonban kétség kívül csúcskategóriás. A Dining Guide nem szerette volna, ha ezek miatt szűkebbre kell „szabni” a tíz legjobb étterem listáját, így idén 10+2 éttermet listáztak legjobb tíznek.
A Stand25 mellett így került még 90 ponttal a legjobb éttermek közé a Garai Ádám és Ádám Csaba vezette Olimpia.
Az ösztönös ízek “fenegyereke”, Huszár Krisztián étterme a Fáma 91 pontos, szintén 91 pontos a Mizsei János séf által vezetett MÁK, mely megbízható és állandó szereplője a tízes listának.
Tavaly új belépő volt, idén tartja magát 91 ponttal a St. Andrea Borbár.
Sok év után végre egy vidéki étterem is bekerült a Dining Guide TOP 10-es listájára. Az Anyukám Mondta 90 pontot érdemelt.
A TOP10+2-es listát Magyarország legrégebbi fine dining étterme, az Arany Kaviár zárja, mely több mint 20 éve meghatározó étterme hazánknak.
A 2018-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:
Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Costes
Különdíjak:
Nespresso-Az Év Cukrászdája Díj: Mihályi Patisserie
Gyulai Pálinka-Az Év Street Food Díj: Pizza, Kávé, Világbéke
Zwack Izabella Borkereskedés- Az Év Borlapja Díj: Borkonyha
Hennessy-Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Kovács Péter, séf – Tama
Neff-Év Innovatív Konyhája Díj: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros
Unicum Riserva-Az Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Fáma – Huszár Krisztián séf
San Pellegrino-Az Év Séfje Díj: Barna Ádám, séf – St. Andrea Borbár
Friedrich Wilhelm Raiffeisen-Dining Guide Életmű Díj – Rosenstein Tibor

Top 10 +2 étterem:
Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs séf
Arany Kaviár – Kanász László séf
Babel – Veres István, séf
Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Costes – Palágyi Eszter, séf
Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
Fáma – Huszár Krisztián, séf
MÁK – Mizsei János, séf
Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
Onyx – Mészáros Ádám, séf
St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros