hirdetés

Magyarország legszebb borbirtoka 2022: borok, ételek, emberek, élmények

A legtöbb borászat életében eljön a pillanat, amikor a vendégigények átszabják az általa kínált szolgáltatásokat. Nem volt ez másképp az Etyeki Kúria életében sem. 

hirdetés

A számos hazai és nemzetközi díjjal elismert tételeket kínáló Borbárjukban korábban kizárólag hideg ételeket biztosítottak boraik, pezsgőik mellé. 2020-ban, amikor a nemzetközi vendéglátós és hoteles tapasztalatokkal rendelkező Szerepi Szabolcs mint borturisztikai cégvezető csatlakozott a menedzsmenthez, további fejlesztések indultak, és azóta már á la carte, melegkonyhai ételeket is kínálnak az Öreghegyen, a festői környezetben található birtokon.

Szerepi Szabolcs
Szerepi Szabolcs

A Covid okozta leállásokat ügyesen kihasználta a borászat, amely ez idő alatt átépítette a Borbárt, továbbá annak konyháját felszerelte modern technológiával, így mára a legújabb trendeket magukba foglaló ételekkel is várják vendégeiket.

BORRAL BÉLELT VENDÉGLÁTÁS

Minden elemében egymásra épülő, szezononként megújuló ételeket kínálnak, amelyekben nemcsak saját boraikat, pezsgőiket használják fel, hanem a környék kister- melőinek alapanyag-kínálatát helyezik előtérbe. Jelenleg két előételből, egy salátából, három fő- , egy vegán ételből és két desszertből álló kínálatból válogathatnak a vendégek. „Az alapanyagok többsége környékbeli termelőktől érkezik, és számunkra természetes, hogy ételeink elkészítésénél nem használnunk mesterséges ízfokozókat, színezékeket” – avat be konyhájuk titkaiba Szabolcs. „Saját boraink, pezsgőink fontos szerepet kapnak a menüsor kialakítása során. Például a császárhúst saját chardonnay-ban pároljuk, a báránycsülökhöz pinot noir borunkból készül jus kerül, ahogyan a hozzá kínált zöldségeket is abban glasszírozzuk. Rizottónkkal sem kivételezünk; Pláne nevű habzóborunkkal készül.”

Gasztronómiai koncepciójuk kialakítása során meghatározó volt, hogy az alapanyagok lehetőleg a környék termelőitől, maximum 15-20 kilométer távolságon belülről érkezzenek. A sajtokat az etyeki Kecskesajt Manufaktúrától szerzik be, egy olyan rangos cégtől, amely 2020-ban megkapta a World Cheese Awards Super Gold díját. Húsaik és húskészítményeik a budaörsi Flyby húsmanufaktúrától jönnek, balzsamecetet, olajat, szörpféléket a helyi Halmi Pincétől vásá olnak, ráadás, hogy még a kávét is a helyi pörkölőtől, az Etyeki Kávétól hozzák. Szem- léletükre jellemző, hogy mindenkit feltüntetnek kínálatuk leírásában, bemutatásában, ezzel is erősítik a helyi termelői közösséget.

Persze egyedül nem megy, ezért „kipróbált” szakembergárdát állítottak össze a turisztikai részlegen. Borsos Kitty sommelier, a Kúria borbárjának vezetője, Szabó-Rentea Renáta Event sales és operatív vezető, Szucskó Bence séf (és rajtuk kívül még sokan mások) segítik a tervek megvalósulását.

FENNTARTHATÓSÁG ÉS ZÖLD SZEMLÉLET

A Magyarországon máig etalonnak számító borászati épületüket a tudatos tervezés és az ezt követő megvalósítások okán igen gyorsan kinőtték, így pár évvel ezelőtt elkezdődött egy újabb, még inkább a jövőbe mutató feldolgozóüzem tervezése, majd kivitelezése, amelyet idén augusztus végén át is adnak Etyek határában. Etyeken túl Sopronban is rendelkeznek ültetvényekkel, ezek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek, amit kiválóan mutatnak a máris elismert merlot és kékfrankos tételek. Az újra reneszánszát élő pezsgőkészítésben Mérész Sándor főborászuk vezetésével szintén élen járnak.

BORTURIZMUS ÉS FOLYAMATOS FEJLŐDÉS

A bortörténelmi jelentőségű etyeki Öreg-hegyen álló „régi” épületekben hamarosan kezdődik a tradicionális pezsgőüzem és borturisztikai élményközpont-, továbbá szálláshelyek kialakítása is. Innovációs törekvéseiket megismerve biztos, hogy látogatóiknak nem lesz hiányuk abból, amit úgy hívnak: vendégélmény. 2022-ben elnyerték a Magyarország Legszebb Borbirtoka címet, így nem meglepő, hogy különböző méretű és hangulatú rendezvényhelyszíneik mind több céges eseménynek, termékbemutatónak, sajtótájékoztatónak és természetesen családi eseményeknek, esküvőknek biztosítanak helyet. Persze nem kell különleges esemény ahhoz, hogy a gyönyörű panorámával rendelkező teraszon helyet foglaljunk, élvezzük a madarak csicsergését, és közben átadjuk magunkat az olaszok által oly zseniális módon művelt „édes semmittevésnek”. Pláne, hogy közben gasztronómiai élményekkel is gazdagodunk.

 

Szerepi Szabolcs turisztikai cégvezető:

„Nagyszüleimmel eltöltött balatoni nyaraim megerősítették vonzódásomat a turisztika irányába, így már tízéves korom környékén éreztem, hogy a családom által kínált erdőmérnöki karrier helyett valami más vonz; az utazás, a turisztika, a hotelek, a vendéglátás és az ezekhez kapcsolódó marketing világa. Hazai tanulmányaim egy évtizedes floridai tanulással, munkával és élettapasztalatokkal váltak teljessé, mely megtapasztalások szöges ellentétjei voltak az itthon látottaknak, tanultaknak, ellenben az amerikai, vendégközpontú gondolkodás elsajátítása egyáltalán nem okozott problémát, sőt, azóta is meghatározza az életemet a vendégélmény folyamatos fejlesztése.

Babarczi László, az Etyeki Kúria ügyvezetője és Szerepi Szabolcs turisztikai cégvezető a Magyarország Legszebb Birtoka cím átvételekor. 2022. szeptember 3.
Babarczi László, az Etyeki Kúria ügyvezetője és Szerepi Szabolcs turisztikai cégvezető a Magyarország Legszebb Birtoka cím átvételekor. 2022. szeptember 3.

Magyarország határain túl is rengeteg lehetőségem volt megtapasztalni, hogy eltérő kultúrák hogyan látnak vendégül, hogyan gondolkodnak turisztikáról, legyen az a Karib-térség vagy Kréta szigetének egy kicsiny tavernája pár asztallal. Részt vettem a legnagyobb óceánjáró hajók vendéglátásának szervezési és irányítási munkáiban, ahogyan ötcsillagos hotel Michelin-ajánlással rendelkező vendéglátásának vezetésében is. Az Etyeki Kúria szerelem volt első látásra, az Öreghegyre pedig mint egy mesevilágra tekintek; minden nap egy csoda ezen a helyen.”

Szabolcs számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás, így az etyeki ügyeken túl; pro bono segíti a fiatal turisztikai generáció fejlesztését a Horváth Viola alapította „Protégé” mentorprogramban, amelyben a turisztikába igyekvő – elsősorban – egyetemistákat mentorálják többek között olyan szakemberek, mint Nemesvölgyi Attila (Babka) Kenderesy Nadin (Eventrend), Darai-Nagy Judit (Smart Travel), Radó András (WizzAir), Fazekas János (Visual Europe), Galla Gergő (Barcelo), Kassay Tamás (Spabook), Parti Regina (Bakancslista), Semsei Rudolf (Vakvarjú és Budapest Party Service), Duca Andrea (HD Group) és még sokan mások. (x)

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk