hirdetés

Megkérdőjelezik a karbonsemleges matricákkal rendelkező élelmiszereket

Egy európai fogyasztóvédelmi szervezet szerint félrevezetőek az élelmiszerek esetében alkalmazott klímasemlegességre utaló matricák. Szerintük ugyanis az élelmiszereket lehetetlen károsanyag-kibocsájtás nélkül előállítani. A szakértő ezért betiltatná az ilyen matricákat, adja hírül az euronews.com tudósítása.

hirdetés

Nem szabadna az élelmiszereket klímasemlegességére utaló marticákákkal felcímkézni, mert azok félrevezetőek lehetnek a fogyasztók számára, ez áll az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) friss jelentésében.

A jelentés szerint a matricák mögött nincsenek tudományos tények, hiszen az élelmiszerek előállításához mindig szükség lesz majd szén-dioxidra. A fogyasztóknak azt javasolják, az étrendjük megváltoztatásával, például a növényi alapú táplálkozással próbálják védeni az élővilágot.

Depositphotos
Depositphotos
 

"Szerintünk ezek a matricák zöldmosdatást jelentenek. Helytelen dolog 100 százalékban szén-dioxid-semlegesnek hívni egy terméket, ez a fogyasztók félrevezetése", állítja egy szakértő.

A nagy élelmiszeripari cégek gyakran úgy szerzik meg a karbonsemleges matricát a termékeik számára, hogy a szennyezést pénzzel megváltják.

"A cégek karbonkrediteket vásárolnak, amivel ellensúlyozzák a kibocsájtásukat. Ezzel viszont az a probléma, hogy ez egy szennyezz most, fizess később hozzáállás. Vagyis most szén-dioxiddal szennyeznek, aztán pedig valamikor majd fizetnek, például a jövőbeli faültetési projektekért", tette hozzá a szakértő.

Az ilyen kompenzációs sémákban a jóvátételezés évekkel a szennyezés után történik és nem garantált. Addigra ugyanis a szárazság, vagy más tényezők miatt ezek a fák eltűnhetnek. A BEUC szerint egyébként ezeket a matricákat leginkább a marketing-értékük miatt alkalmazzák a cégek.

Az európai fogyasztók több, mint fele mondta azt, hogy a környezetvédelmi szempontok befolyásolják a vásárlásnál. A civilek már egy évvel ezelőtt az ilyen címkézési gyakorlat felszámolását kérték az Európai Bizottságtól.

 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk