hirdetés

MVI: aki nem nyit ki, jelentse az Artisjusnak!

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) rendszeresen egyeztetéseket folytat az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel annak érdekében, hogy a zeneszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb információkról naprakész tájékoztatást tudjon adni a vendéglátó vállalkozások számára - tájékoztatta szerkesztőségünket az MTI.

hirdetés

Az üzletmenetet korlátozó rendelkezések alapján az Artisjus automatikusan – külön bejelentés nélkül – érvényesítette a jogdíjfizetés szempontjából adódó különbséget, illetve mentességet biztosított a nyitvatartási korlátozások ideje alatt. Ennek megfelelően a 2020. negyedik negyedévre befizetett jogdíjak 2020. november 11-től az év végéig tartó időszakra eső részét visszautalták. Az országos zárást követően csak azon vendéglátó üzleteknek kellett jogdíjat fizetni, ahol az elvitelre történő értékesítés ideje alatt továbbra is volt zeneszolgáltatás. Ezt viszont az érintett vendéglátó üzleteknek külön be kellett jelentenie az Artisjus felé.

A védelmi intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően 2021. április 24-től ismét kinyithattak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei és teraszai, majd 2021. május 1-jétől lehetővé vált a belső terek megnyitása is, azonban csak a vendégek egy jogszabály által pontosan meghatározott köre számára.

Az MVI felhívja a fentiekre tekintettel a figyelmet arra, amennyiben a feloldó intézkedések ellenére nem nyitnak ki, vagy nem nyitnak ki oly módon, mint a lezárások előtt, azaz 2020. november 11. napját megelőző feltételekkel (pl. kisebb kapacitással, megváltozott nyitva tartással), akkor azt 2021. május 15-ig szíveskedjenek bejelenteni az Artisjusnak a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen.Bejelentés hiányában az Artisjus a jogszabályban megjelölt időponttól, azaz 2021. május 1-jétől érvényesíteni fogja a 2021. második negyedévi jogdíjbekérőkben feltüntetett, a díjszabásnak megfelelő szerzői és szomszédos jogi jogdíjakat, a zárások előtti, azaz a 2020. november 11-ét megelőző időszakra vonatkozóan a nyilvántartásukban szereplő adatok szerint.

A negyedéves jogdíjbekérők kiküldését, illetve az automatikus tömeges számlázást az eddig megszokottaktól eltérően 2021. június végén fogják elindítani.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait tekintve a vendéglátó szektor a leginkább érintett ágazatok közé tartozik, ezért az Artisjus a kezdetektől fogva a lehető legnagyobb rugalmassággal kezeli a vendéglátó üzletek jogdíjfizetéssel kapcsolatos problémáit, nehézségeit. Éppen a rendkívüli helyzetre figyelemmel nem emelkedtek 2021. évben a vendéglátó üzletek zenefelhasználását érintő jogdíjak.

Az Artisjus együttműködve az MVI-vel arra törekszik, hogy minél több csatornán, fórumon és folyamatosan kommunikáljon az érintett felhasználókkal. Ha az újranyitást követően fizetési nehézségük adódna, akkor az Artisjus továbbra is igyekszik könnyítéseket alkalmazni, illetve kedvezményt biztosítani a vendéglátó vállalkozások számára.


hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai