MVI-konferencia a SIRHA-n

MVI-konferencia a SIRHA-n 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) konferenciát szervez a szakmának a SIRHA kiállítás nyitónapján.
Gundel-díjátadó gálaebéd a gombóc jegyében

Gundel-díjátadó gálaebéd a gombóc jegyében 

Immár harmadik alkalommal a Gundel-díjátadó ünnepség legméltóbb helyére került - a városligeti Gundel Étterembe -, ahol az idei díjazottakat ünneplő gálaebédre hívta az Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a vendéglátós szakma krémjét. Itt minden a hagyományról, a dicső gasztromúltról, a sikeres jelenről és a felszolgálótanulók sebes igyekezetét látva a reményteli jövőről szólt.
Megvan, kik kapják idén a Gundel-díjat

Megvan, kik kapják idén a Gundel-díjat 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Mivel ez idén szombatra esik, ezért előző nap jelentették be az idei díjazottakat.
Még vannak szabad helyek az MVI Gundel-díj gálaebédjén

Még vannak szabad helyek az MVI Gundel-díj gálaebédjén 

Amelyet természetesen a Gundel Étterem történelmi termeiben tartanak, és ahol különleges menüsor várja a gálaprogramon résztvevőket. Íme, a Magyar Vendéglátók Ipartesületének (MVI) az eseménnyel kapcolatos információi.
MVI: ilyen volt a vendéglátás helyzete 2022-ben

MVI: ilyen volt a vendéglátás helyzete 2022-ben 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, amelyet ismét Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója állított össze hazai és nemzetközi statisztikai adatok felhasználásával.
Az MVI is beállt a SZÉP-kártya felhasználás módosítását kérők sorába

Az MVI is beállt a SZÉP-kártya felhasználás módosítását kérők sorába 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) egyetért a napokban megjelent kormányrendelettel, ami a villamos energiára vonatkozó árplafonnal kapcsolatos a hazai szálláshelyek esetén, ugyanakkor azt kezdeményezi, hogy a vendéglátóipari szektor is bekerülhessen a kedvezményezettek körébe.
Visszafogottan, de emelik az árakat a balatoni szállodák és vendéglátóhelyek

Visszafogottan, de emelik az árakat a balatoni szállodák és vendéglátóhelyek 

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, valamint Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének vezetője az Indexnek hangsúlyozta, várható áremelkedés, de a vendéglátók önmegtartóztató módon kezelik ezt a kérdést.
A jövendölésekkel ellentétben az éttermek jórésze átvészelte a telet

A jövendölésekkel ellentétben az éttermek jórésze átvészelte a telet 

A legtöbben ugyan kénytelenek voltak árat emelni és lenyelni azt, hogy a profitjuk jelentősen csökkent, de talpon tudtak maradni, köszönhetően annak, hogy a vendégek jó része nem pártolt el tőlük - írja az euronews.com.
NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról

NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a felszolgálási díj után fizetendő áfát érintő problémával kapcsolatban a NAV-hoz fordult, mert tavaly megjelent egy hivatalos tájékoztatás (2022/3. Adózási kérdés - Felszolgálási díj adómentessége), amely a korábbi gyakorlattal szemben nem tette volna lehetővé a jogosultak részére kifizetendő felszolgálási díj áfával történő csökkentését - tájékoztatta lapunkat az MVI.
Átadták az idei és az elmúlt két év Gundel-díjait a Gundelben

Átadták az idei és az elmúlt két év Gundel-díjait a Gundelben 

A koraestébe nyúló díjátadó gála egyik legszebb mozzanata az volt, amikor a kitüntetések átadása előtt hallhattunk a névadóval, Gundel Károllyal egy archív rádióinterjút, ahol a szakma alázatáról, az éttermükben lévő feladatok elvégzéséről és a vendégeikről beszélt. A nagyvonalú díjátadó ünnepséget a Gundel Étteremben tartották, 2022. október 16-án, vasárnap, 12 órai kezdettel.

MVI-VIMOSZ szakmai konferencia Tatán 

A végéhez közeledik a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) és az Edutus Egyetemnek „A munka és magánélet egyensúlyának megteremtését célzó komplex foglalkoztatási programok a vendéglátó és szállodaiparban munkát vállalók számára, illetve ehhez kapcsolódó atipikus foglalkoztatói gyakorlatok pilot projekt keretén belüli bemutatása” című projektje.

Végre ismét Gundel-díj gála és díjátadó! 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete – a pandémia miatt, két év kihagyás után–  ismét megrendezi évzáró Gáláját, melyen ünnepélyes keretek közt adja át a Gundel Károly-díjakat.

Közös konferenciát rendez az MVI és a VIMOSZ 

A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás munkaerőpiaci helyzetéről rendez Tatán konferenciát a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és az Edutus Egyetem szeptember 7-én.

Operabejárás és adományátadás a TUTSZ Szalonon 

A Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) csütörtökön átadta az összeget a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) Alapítványának, amelyet egy akció keretében ajánlott fel a felsőfokú vendéglátó oktatás támogatásaként.

Kiderültek az idei Gundel-díjasok 

Idén nyolcadik alkalommal adják át a a hazai vendéglátósok topelismerését, a Gundel Károly-díjat. 16 jelölt közül került ki a három győztes: egy encsi testvérpár és egy fővárosi ismert vendéglátós.

Jogszabályi változás a kitelepüléssel kapcsolatban 

A törvényi módosítás eredményeképpen 2021. július 1-jétől a kitelepülést már nem kell bejelenteni - értesítette lapunkat a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

MVI: statisztikai elemzés a szakmáról 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) idén is elkészítette éves statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. Itt a részletek.

Megszűnik a kedvezményes áfa az ételkiszállításra és elvitelre 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke szerint nagy valószínűséggel nem okoz majd forgalomcsökkenést, hogy augusztus elsejétől megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs az ételkiszállításra és elvitelre.

Minden, amit tudni kell a borravalót érintő rendeletről 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) képviselői  már több alkalommal egyeztettek a borravaló kezelésével kapcsolatban. Ennek eredményeképpen sikerült számos gyakorlati kérdést tisztázni, többek közt a bankkártyás fizetéssel kapcsolatos eseteket is.

MVI: aki nem nyit ki, jelentse az Artisjusnak! 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) rendszeresen egyeztetéseket folytat az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel annak érdekében, hogy a zeneszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb információkról naprakész tájékoztatást tudjon adni a vendéglátó vállalkozások számára - tájékoztatta szerkesztőségünket az MTI.

MVI: fontos, hogy a vendéglátásban dolgozók be legyenek oltva 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken.

Kérhetik a társasági adóelőleg elengedését a vendéglátósok 

Az MVI az alábbiakra szeretné felhívni a vendéglátó vállalkozások figyelmét.

MVI-állásfoglalás a tiltás elleni nyitással kapcsolatban 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) véleménye szerint a nagykanizsai vendéglátóhely kinyitása nem jogszerű és nem is támogatható. Pénteken megjelent, a szakma körében nagy visszhangot kiváltott hírünk alapján érkezett az Ipartestülettől a reagálás.

Az egészségügyi dolgozókért mozgósít az MVI 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete azzal a felhívással fordul a vendéglátásban tevékenykedő kollégákhoz, hogy segítsék a kórházi dolgozók helyzetét azzal, hogy részükre ételt, esetleg süteményt, bejglit juttatunk el – bármit, amire lehetőségünk van.

Több tízezer étterem nyakán maradt liba 

Az amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóegységeknek hatalmas érvágás, hogy a Márton-napi Libanapok előtt jött a lezárás.

MVI: Kiosztották a Gundel-díjakat 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szeptember 23-án - Gundel Károly születésnapján - megtartotta hagyományos Kitüntetési Bizottsági ülését. A szakma 7. alkalommal döntött a Gundel Károly-díjazottak személyéről.

Várják a jelöléseket a Gundel Károly-díjra 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével - 2020-ban is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj elnyerésére.

Az MVI update-elte a borravalók területét 

Fontos szakmai tájékoztató a borravaló és a felszolgálási díj kezeléséről, illetve azok legfrissebb adóügyi vonatkozásairól.

Rendkívüli munkajogi státusz bevezetését kéri az MVI 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete ezt látja egyik kulcsmegoldásnak csaknem kétszázezer munkahely megmentéséhez.

Koszorús megemlékezés a Gundel alapítójáról 

Koszorúzási ünnepséget tartott Gundel János (1844-1915) születésnapjára emlékezve a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Gundel család, a Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola a 2016. júniusában felavatott Gundel János emléktáblánál az V. kerületi Akadémia utca 1. szám alatt.

Változás jön a felszolgálói díjakat illetően 

Szakmai partnerünk, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) igazán aktuális témájú konferenciát szervezett a SIRHA idején, a Hungexpo területén, ahol a vendéglátás területének legsúlyosabb, mindenkit érdeklő kérdéseire keresték szakértők segítségével a választ.

Gundel-díj a Gundelben 

A 9. alkalommal rendezett MVI gálaebéd és a 6. alkalommal kiosztott Gundel-díj immár végre először az elismerés névadójának ikonikus éttermében várta a szakma képviselőit november 24-én.

Egyszerűsített ügymenetet alkudott ki az MVI a METRO-nál 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a METRO Kereskedelmi Kft. közös egyeztetése alapján a METRO felülvizsgálta a jövedéki termékek viszonteladására vonatkozó szabályozását.

Ennyi üres álláshely volt tavaly a vendéglátásban 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete immár negyedik alkalommal teszi közzé a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentését, amelyet a korábbiakhoz hasonlóan Zerényi Károly, az MVI képviselő testületi tagja állított össze hazai és nemzetközi adatok felhasználásával.

Gundel-díjat a Gundelben 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Gundel Étterem Együttműködési megállapodása alapján az elkövetkezendő években az MVI által alapított Gundel Károly díj ettől kezdve a Gundel Étteremben kerül átadásra, így kerülve méltó helyére „a szakma Kossuth-díja”-ként aposztrofált rangos szakmai elismerés.

MVI – NAV közös konferencia 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága közös szervezésében 2019. május 29-én immáron harmadik alkalommal rendeztek szakmai konferenciát, ahol a vendéglátósok többek között a borravaló és a felszolgálási díj kezelésének legfontosabb szabályairól, a jövedéki termékeket érintő ellenőrzési gyakorlatról, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások esetében feltárt leggyakoribb hiányosságokról tájékozódhattak.

Idén is lesz MVI és NAV egyeztetés 

Az áfáról és a jövedéki termékekről és a helyszíni ellenőrzésekről lesz szó a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a NAV közös konferenciáján.

Ha leválik a zárjegy... 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a levált vagy sérült zárjegyekkel kapcsolatos gyakorlati problémák megvitatása és rendezése érdekében konzultációs lehetőséget kért a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságától. A felek közötti egyeztetésre 2018. szeptember 26-án került sor, amelyen mindkét szervezet illetékes szakértői képviseltették magukat.

Részletes kutatás a hazai vendéglátásról 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2017.  második felében egy kérdőíves felmérést készített azzal a céllal hogy megtudja, a vendéglátó vállalkozók vajon miként viszonyulnak az ágazatot érintő aktuális problémákhoz, valamint a vendéglátó szakmai szervezetekkel kapcsolatos elvárásokhoz.

MVI - NAV konferencia 

Az MVI a NAV-val közösen ismét konferenciát szervez 2018. június 5-én kedden 10 órától az aktuális, vendéglátást érintő kérdésekről.

Fagyik és sportkocsik mustrája Olaszországban 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen ismét gasztrotúrát szervez Olaszországba.

Állásfoglalást kért az MVI a NAV-tól a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete folyamatosan figyelemmel kíséri a vendéglátó vállalkozásokat érintő jogszabályi változásokat, ezért a jövő évtől fizetendő új közteher, a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban állásfoglalást kért a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

MVI Gálaebédjére már igényelhetőek a belépőjegyek 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén 7. alkalommal rendezi meg évzáró Gáláját, melyen a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékeznek. 

Gasztrotúra Bolognába az MVI-vel 

A hagyományokhoz híven a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen ismét gasztrotúrát szervez Olaszországba. Toscana környékére, ezúttal Emilia-Romagna tartományt fedezik fel.

Információk az MVI Gálaebédjéről 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) idén 7. alkalommal rendezi meg évzáró Gáláját, melyen a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékeznek. 

Még kitöltheti az MVI kérdőívét! 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete készített egy kérdőívet, mert fontosnak tartja, hogy a vendéglátás ágazat szereplőit érintő ügyekben megismerje minél több vendéglátó vállalkozás véleményét.

Vendég & Hotel Business Klub: farm-to-table, élelmiszerbiztonság, design 

Ha érdekes a program, sokan kíváncsiak rá. Bár ezzel a megállapítással nem váltjuk meg világot, de attól még igaz: ilyen sokan még egyszer sem látogattak el hozzánk a klubunk életre hívása óta eltelt hét év alatt.

Elkészült az MVI online kérdőíve 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete készített egy kérdőívet, mert fontosnak tartja, hogy a vendéglátás ágazat szereplőit érintő ügyekben megismerje minél több vendéglátó vállalkozás véleményét.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!