hirdetés

Neszmélyi borvidék: királyi múlt, innovatív jelen

Újraéledő borvidékeink néven indított tanulmányút-sorozatot a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek legutóbbi alkalmával a Neszmélyi borvidékre kalauzoltak el újságírókat.

hirdetés

"A Neszmélyi borvidék borait már az 1300-as években is itták. Az ottani borok savszerkezete bírta a szállítást, így eljutott királyaink asztalára is. Luxemburgi Zsigmond volt nagy rajongója az itteni bornak. A filoxéra ezt a területet sen kímélte, az ültetvényeket újratelepítés után sikerült talpra állítani. 1977-től önálló borvidékként működik a terület. amely két körzetre bontható, az ászárira és a neszmélyire. Magterülete a dolomitos, mészköves alapkőzetű Gerecsében húzódik. Tavaly 1077 hektáron gazdálkodtak a borvidéken" - mesélte Ercsey Dániel borszakíró, oktató, a WineSofa főszerkesztője.

"A neszmélyi borút Agostyán, Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Neszmély, Tata, Kesztölc településeket öleli fel. A borvidék hátránya, hogy erőteljesen szétszabdalt, kerékpárral nehezebben bejárható. A Neszmélyi Borút Egyesület idén először nyert támogatást, borászati technológiai korszerűsítésekre és a vendéglátóipari infrastruktúra fejlesztésére egyaránt. A 2,2 milliárd forintból jut egyebek között a tatai Hotel Kristály 10 hektáros borászati feldolgozójának kialakítására, a tatai Hotel Gottwald épít látványkóstolót. Tata csúcsgasztronómiai helyszínei szerencsére mind megbecsülik és tartják a borvidék legjobb borászatainak tételeit. Három éve az önkormányzat megkapta az Öreg-tó halászati jogát, amelynek köszönhetően a várárokban is tenyésztenek majd halat, mellette pedig meg is sütik a fogást a vendégeknek, a legjobb neszmélyi borokat kínálva hozzá. Tata hamarosan további turisztikai attrakciókkal bővülhet, kialakítanak majd egy malmot, ahol kicsik és nagyok kipróbálhatják miként őrölték a lisztet őseink" - tudtuk meg Bencsik Jánostól, a Neszmély Hegyközségi Tanács elnökétől.

Bal szélen Bencsik János, jobb szélen Ercsey Dániel
Bal szélen Bencsik János, jobb szélen Ercsey Dániel

A borvidékkel való ismerkedést, az egyik zászlóshajónál, a 2002 óta működő családi vállalkozásnál, a Turay Pincészetnél kezdtük. A Turay család története a 17. századig nyúlik vissza, már 12 generáció óta művelnek szőlőt. Tavaly készítették első pezsgőjüket Generosa fajtából. Idén 3000 palackot terveznek a pezsgőből. Két hektár saját szőlősük mellé idén még 5 hektárnyi területet béreltek, és két éve kezdtek biotermelésbe. A bor iránti elhivatottságuk tereli őket ebbe az irányba, illetve az, hogy a minél kevesebb beavatkozást igénylő, szűzies borokban hisznek.

Turay István
Turay István

A nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy érdemes bio-ra váltani. "A terméskorlátozott szőlőből manufakturális eljárással készült magyar borok New York-ban is megállják a helyüket" - véli a fiatal generációt képviselő Turay Kamill, aki édesapjával, Turay Istvánnal közösen viszi a pincészetet. Kénnel és narancsolajjal permeteznek kézi eljárással, és vegyszer helyett bárányokkal küzdenek a gyom ellen. Spontán erjesztéssel is megpróbálkoznak majd a jövőben. Innovatív feladatokat is ellátnak a borvidéken, olyan rezisztens fajtákat igyekeznek meghonosítani, mint például a kártevőkre kevésbé érzékeny Borsmenta vagy a Solaris. Előbbire oltották rá a borvidéken honos Irsai Olivért, amelyről idén szüretelnek először. Tavalyi vert jus-jükre, vagyis a még zöld, éretlen szőlőből készített borukra a Costes csapott le.

A dunaszentmiklósi Kősziklás dűlőről elnevezett Kősziklás Borászatot ketten jegyzik, Emmer Szabolcs szőlészként és Béger Ákos borászként. A pincészetben mindössze ők ketten , a szőlőben csúcsidőben 8 emberük dolgozik. Az újhullámos, magukat kísérletező borászatnak leíró cég 75 hektáron gazdálkodik és az utóbbi időben igyekeznek birtokot építeni: szelektálnak a fajták között és sok fajtát visszatelepítenek. A kísérletezés abban is megnyilvánul, hogy háromszor kóstolnak egy nap. Régóta foglalkoznak borászattal, de a nagyközönség elé csak 2009-ben léptek, egyre növekvő sikerrel. A Vinagóráról az utóbbi 3 évben évente több aranyérmet is hazahoznak. 2017-es rajnali rizlingjüket Magyarország TOP 10-es borai közé válogatta a Winelovers.

Főleg fehér borokat készítenek, 15 százalékban vöröset csinálnak és számos rosé tételük is van. Vörösből az északi fajták a pinot noir és a kékfrankos jobban érzik náluk magukat, fehérből sok Irsait és sárga muskotályt termelnek és kedvencük a rizlingszilváni. Még az idén elkészül részlegesen már üzemelő pincéjük. Jelenleg lábon kel el készletük túlnyomó része. 50-60 kilométeres körzetben rengeteg végfogyasztó törzsvásárlójuk és a közeli szálláshelyek, éttermek viszik el a bor legnagyobb részét. 2018-as szürkebarátjukból 100 ezer palackkal értékesítettek tavaly, idén 400 000 ezer palack a terv. A pezsgőkészítés ötletével is kacérkodnak, amit pivot blanc-ból vagy királyleánykából készítetének.

 Béger Ákos
Béger Ákos

A Kamocsay Ákos fémjelezte legnagyobb borvidéki borászat 1993 óta működik, tavaly egyszerre ünnepelték a 25 éves fennállásukat és azt, hogy elnyerték a Magyarország legszebb borvidéke címet. A tulajdonos fogadta csoportunkat és elmondta, úgy véli korszerű borászatot hoztak létre és emellett jó minőségű szőlőt is termesztenek, amiért mindig nagy harc volt a piacon. 400 hektárnyi saját termőterületük van, nagy része a nevének megfelelően melegebb klímájáról elhíresült Meleges-hegyen. Főfajtájuk az olaszrizling, birtokboruk a chardonnay. Idén először chardonnay dűlőválogatást is készítettek, külön-külön palackozva a tételeket. Egy-két fajtát pótolnak csak vásárlással, köztük az Irsai Olivért és az angol piac - amelyre a kezdetek óta termelnek - kedvencét, a pinot grist.

Kamocsay Ákos és Bencsik János
Kamocsay Ákos és Bencsik János

A szakember elmondta, nyolc szobás borhotelük nem jelent komoly volument, de sosem mertek nagyban belevágni a szálláshelyszolgáltatásba és vendéglátásba, elvégre ez egy teljesen más szakma. A környéken vannak szerencsére minőségi szálláshelyek, egyebek között a holland üdülőfaluként emlegetett szálláshelykomplexum. Kamocsay Ákos büszkén mutatta be a sajtóút résztvevőinek az ottjártunkkor éppen beüzemelés alatt álló új palackozó gépsorukat, amely talán jelenleg a legkorszerűbb hazánkban, egy ellennyomásos töltőgép szárítóalagúttal is felszerelve. Utóbbi nagyon hasznos. A frissen palackozott pincehideg borokon ugyanis kicsapódik a pára, így nem lehet őket azonnal felcímkézni. Ennek elkerülésére melegítettek a boron, ami azonban nem tesz annyira jót az italnak. A szárítóalagút viszont megoldja a nedves falú üvegek problémáját, így azok rögtön címkézhetők. Az új gépsor 4-6 ezer palackot tölt meg óránként. A sztárborász egy 1999-es manufakturális módon készített pezsgővel vendégelt meg bennünket és esküszik arra, hogy nemcsak a vörösek, hanem a fehér borok is sokáig eltarthatók, ő gond nélkül 20-25 évet szavatol jó beltartalmú boraik számára.

Kamocsay Ákos
Kamocsay Ákos

A Kesztölcön borászkodó Szivek fivérek édesapjuktól örökölték a borkészítés hagyományát. Péter a borokért, György a pénzügyi háttérért felelős. 3,5 hektáron már átálltak a biotermelésre, de a fennmaradó 18 hektáron is hasonló szellemiségben gazdálkodnak. A borkóstolóhoz kínált mennyei füstölt szalonna és kolbász saját vágásból származik. 30 000 palacknyi éves bortermelésük lábon elkel.

A Szivek fivérek kalauzolásában megismerhettük az első magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos kolostor romjait, valamint az ő gondozásuk alatt is álló Pálos Gyógynövény- és Fűszerkertet. A napra a koronát a szőlőjükben tett látogatás tette fel, ahonnan a legszebb kilátás nyílik Kesztölcre és környékére és ahol mesebeli helyszínt alakított ki a Szivek család függőágyakkal, hintákkal, piknikező asztalokkal. Itt rendezik meg borkóstolóval egybekötött tavaszi és őszi szűk körű happeningjeiket is, ahol dézsában gyógynövényes vízben fürdőzve bámulhatjuk a csillagos eget, nappal pedig szőlőkaróval lehet nordic walkingozni.

Kilátás a Szivek család szőlőséből
Kilátás a Szivek család szőlőséből

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk