Szászi Endre, Szászi Birtok, Hegymagas

Folytatjuk hazai borászatok, pincészetek vezetőivel folytatott rendhagyó sorozatunkat. Amelynek során mindig egy adott történet kapcsán mutatunk be egy borhoz értő szakembert a szőlők mellől, a pincék mélyéről. Ezúttal a Szent György-hegyi szőlőkhöz látogatunk el, Szászi Endréhez, akit a covid-járvány két éve olyan vállalkozásra sarkalt, amit álmában sem gondolt volna, hogy valaha is belevág.

- Egyik pillanatról a másikra ránk szakadt a járvány, annak minden szigorával, lezárásával, nehézségével: az éttermet be kellett zárnunk, akárcsak a vinotékát, szállóvendégeket nem fogadhattunk a vendégházban. Ekkor történt, hogy a boros webshopok szerepe nagyon is felértékelődött. Így elhívtuk a honlapunk kezelőjét, és az üres étterem napsütötte teraszán átbeszéltük a teendőket. Ő javasolta, ha már a webshopot átalakítjuk, a palackjainkon lévő címkéket is átgondolhatnánk, mert azt a korosztályt, aki még nem ismeri a Szászi-borokat – és itt egyértelműen a fiatalokra gondolt -, nem szólítja meg az eddigi címke, úgyhogy változtatni kéne rajta.

Azt már nem!, mondtam nagy határozottan. És meg is volt rá minden okom: ugyanis a címkéinket mindig is a feleségem rajzolta, én a borkészítéssel foglalatoskodtam – így volt ez elosztva köztünk mindig, amióta világ a világ.

Csak legalább próbáljuk meg - jött a web-es szakértői oldalról az unszolás. És elénk tettek (akkor már a teljes család ott ült az asztalnál) olyan felnagyított, nonfiguratív képeket, amelyek mind, egytől egyig színeiben, hangulatában mutatta be azt az adott bort, amelyet az adott palack rejtett. Be kellett látnom, az a korosztály, amelynek már sosem lehetek tagja, de amelyet a lányom, fiam is képvisel, más látásmóddal, értékrenddel rendelkezik – ez már egy más világ. És mivel a boraink szülőhelye nem egy 300-400 éves chateaux – amely Franciaországban szinte úton, útfélen megtalálható –, vagyis azt nem tüntethetem fel brand elemként a címként, ezért az új borkedvelő, borszerető korosztály felé igenis váltani kell. 

Továbbra is a feleségem festi a képeket, a webdizájnerek pedig különféle általam már nem is ismert technikával átvarázsolják olyanná a címkéket, ami megragadja a fiatalabb korosztályt is. Így váltottunk arculatot, félig-meddig a covid-járványnak köszönhetően.

Forrás: Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.