Trendfigyelésen a Szamos Marcipán

A világ legnagyobb édesipari kiállításán, a kölni ISM-en saját standdal vett részt a hazai édességkedvelők egyik kedvenc márkája.

73 ország kiállítói jelentek meg idén az 1922-ben alapított Koelnmesse összesen 110 ezer négyzetméternyi területén, hogy az ISM édesipari szakkiállításon bemutassák termékeiket. Kakaó, csokoládé, csokoládés termékek, kekszek, snackek, cukrászati termékek, jégkrémek mind-mind megtalálhatóak a kiállítás szortimentjében. A Szamos Marcipán immár egy évtizede rendszeresen figyelemmel kíséri a szakma alakulását a kölni kiállításon való részvétellel, partnerkapcsolatain keresztül. Idén azonban saját standdal volt jelen az ISM-en. A cél elsősorban a megújult termékpaletta és az egyedi fejlesztések tesztelése volt, valamint a lehetséges stratégiai partnerek érdeklődésének feltárása. Jutott ugyanakkor idő, az iparági trendek feltérképezésére is, melyről Kelényi Kolos a Szamos Marcipán Kft. kereskedelmi és stratégiai igazgatója számolt be.

„A nyugat-európai kultúrkörben, és általában is az ügyfeleink, partnereink között az élmények meghatározó forrása az utazás. Számos céges partnerünk fanatikus lakókocsizó, körükben is jó hívószó a lakókocsi.” – vallott a kiállítási marketing döntésről Kelényi Kolos. A Szamos standján ugyanis nyarat idéző dekorációval, trendi retro lakókocsikkal teremtettek kellemes hangulatot.

Fókusz a csomagoláson

„A minőség mindig divatos, és reméljük nem is megy ki a divatból soha” – foglalta össze az alapanyagkínálattal kapcsolatos tapasztalatait Kelényi Kolos. „Ugyanakkor a gyártók figyelme az idei kiállításon szerzett tapasztalataink szerint a csomagolás irányába mozdult el. Több kreativitást láthattunk csomagolásban és kiszerelésben, mint termékfejlesztésben.” A csomagolás esetében a látvány és a fogyasztók figyelmének felkeltése mellett gazdálkodási és környezetvédelmi szempontok is szerepet játszanak. Cél, hogy újrahasznosított, vagy kisebb környezeti terhelésű anyagokkal dolgozzanak a gyártók, ugyanakkor ne kelljen kompromisszumot kötni a külcsín kárára. A csomagolás természetesen a termék legkisebb egységétől kezdve kiterjed az akciós kiszereléseken át az árusítóhelyi kínáló állványokig, és ezen a területen fontos változások zajlanak: az édesipari gyártók elvárásait egyre jobban eltalálják csomagolóipar innovátorai. A beltartalom minőségét extrém fizikai körülmény mellett is garantáló, flexibilisen változtatható volumenű, ugyanakkor ízléses kínálatra képes megoldásoké a jövő.

Történet a falat mögött

Természetesen nem csak a külsőségekről gyűjtöttek tapasztalatot a Szamos szakemberei. A felhasznált alapanyagok minőségének kommunikációjára a prémium termékkörök mellett a hétköznapibb kínálatban is egyre több példát lehet látni. Megszokhattuk, hogy a csokoládé tisztaságát, kakaótartalmát már termékelőnyként feltüntetik a gyártók, de a trend az, hogy egyéb tulajdonságokat is igyekeznek demonstrálni a fogyasztók felé. Legyen szó barackról, mazsoláról, mézről, fűszerekről vagy gabonákról, egyre több kap egyedi tulajdonnevet, vagy más megkülönböztető jelzőt a fogyasztói kommunikáció során is. „Egy-egy összetevő származása, gyümölcsök esetén a szelektálási eljárás, vagy akár éghajlati, évjárati jellemzők egyre hangsúlyosabbak a minőség kifejeződéseként.” – magyarázza Kelényi Kolos.

Célt kap a nassolás

A csomagolásbeli változások másik húzóereje a funkcionális élelmiszerek kategóriájának fejlődése az édességek piacán. Sportszeletek, kiránduláshoz kínált energia szeletek, instant uzsonnák, éhségcsökkentő harapnivalók voltak idén a legnépszerűbbek a kiállításon. 533 új terméket mutattak be idén a kiállítók. Ezek egyikeként a Szamos is bemutatta a Harcipán márkanevű új energiaszeletét, és annak karácsonyi kiszerelésű változatát. „A Harcipán jól illeszkedik abba a trendbe, hogy az édességeket, snack-eket az élvezeteken túl plusz funkcióval is ellássuk, igazodva a fogyasztók életmódjából fakadó elvárásokhoz.” – mondja Kelényi Kolos. Ma már nemcsak a táplálékkiegészítő márkák kiváltsága, hogy csökkentett cukortartalommal, vagy proteintartalommal vértezzék fel termékeiket, a hagyományos édességek piacán is tetten érhető ez a változás. „A jobb emésztés, a jobb közérzet, vonalaink megőrzése, teljesítőképességünk fenntartása olyan ígéretek, amik valódi terméktulajdonságokkal párosíthatók, miközben az élvezetről sem kell lemondani.” – magyarázza Kelényi Kolos.

A Szamos lassan hét éve foglalkozik a legmodernebb édesítőszerekkel a termékfejlesztésben, nincs konkurens európai gyártó, amelyik felülmúlná a Szamos cukormentes marcipánjának a minőségét. „Ugyanezzel a hozzáállással kezdtünk el foglalkozni a proteines élelmiszerekkel, a fogyasztók visszajelzései alapján az ízre ebben a termékkörben is büszkék lehetünk!”

Forrás: Vendég & Hotel


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.