Újranyit a Japán kávéház

Az Omnia közreműködésével látogatható újra a Japán Kávéház. Kávékülönlegességeket kóstolva tekinthető meg a korabeli mennyezet eredeti részlete és egy rekonstruált nagyobb felület is.

A hangulatos kávékóstolást egy városi séta előzi meg történelmi kávéházakat érintve. Az első séta szeptember 29-én, a kávé világnapján indul, amikor egy hatalmas Omnia csészeinstalláció és kóstoló várja a kávérajongókat az Erzsébet téren. A városi séták keretében a résztvevők visszatérhetnek a kávéházak aranykorának számító századfordulóba. A legendás kávéházak végiglátogatása után a volt Japán Kávéházban, a jelenlegi Írók Boltjának első emeletén kóstolhatnak területszelektált Douwe Egberts Omnia Reserve kávékülönlegességeket. Három napra egy hatalmas csészébe is beülhetnek az érdeklődők: szeptember 27-től az Erzsébet téren található a Hello Wood által tervezett és épített installáció, melynek látogatói a kávé világnapján kávékóstolót is kapnak.

 A századforduló kávéháza varázslat volt, a nagyvárosi életforma nélkülözhetetlen eleme, a művészeti és kulturális élet pezsgő központja, ugyanakkor volt benne valami különleges, egzotikus is. A sétán az érdeklődők ennek erednek nyomába megidézve a múltat, Kosztolányi, Rippl Rónai, József Attila asztaltársaságává válva. A kávéház bizonyíték volt arra is, hogy lehetséges lenne barátságosan egyesíteni a legkülönbözőbb rendeket és osztályokat, pártokat és nemzeteket.

 A kávéház volt az első olyan intézmény, amit nők is (viszonylag) szabadon látogathattak, ahol egymás mellett, teljes békességben ült gazdag iparos és szegény művész. Minden kávéháznak saját törzsasztala, közönsége, arculata volt. A Zrínyi például Pest rosszhírű kávéházainak egyike volt, innen ered a zrínyista, zrinyiszt kifejezés, ami a korabeli argóban naplopót, dologkerülőt jelentett. A legjobb történetek és legendák is a kávéházakban születtek. A résztvevők többek között megtudhatják, miért készült az „Ezt a képet az Abbazia kávéházból loptam” bélyegző, és hogyan került őrültek házába egy tréfa következményeként egy fiatal újságíró.

Aki kedvet kapott a történelmi körúthoz bátran jelentkezzen

Forrás: Vendég & Hotel


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.