hirdetés

Zöldség- és gyümölcskert egy szupermarket tetején

Több mint hatvanféle növényt termesztenek egy brüsszeli szupermarket tetején. A Lagum projekt uniós finanszírozással jött létre, és a célja, hogy kiderítse, fenntartható-e egy ilyen kert a városi környezetben.

hirdetés

„A kutatásnak van mezőgazdasági része, de sok más lehetőséggel is foglalkozunk. A termelés adott, de vannak tréningjeink, és a környék szociális viszonyaira, az itt élőkre is figyelünk", magyarázta a Brüsszeli Szabadegyetem munkatársa, Francisco Davila az összetett projektről, értesült a különleges kezdeményezésről a euronews.com portál.

 

A tetőn március óta két tonna gyümölcs és zöldség termett, a hulladékot pedig teljes egészében komposztálják. A művelésbe és a termények hasznosításába a közelben élőket is igyekeznek bevonni, különösen azokat, akik nehéz körülmények között élnek.

A társadalom javára hasznosítjuk a kertet. Ott van a Refresh, egy szociális étterem, ahol az itt termelt növényeket szolgálják fel. De elkezdtünk a rászorulóknak is osztani belőle" - mesélte Nevruz Unal, aki Brüsszel Ixelles kerületének önkormányzatán dolgozik képviselőként, és a városfelújításért felel.

A munka a tetőkertben még csak most kezdődött el, a szervezőknek pedig rengeteg ötletük van. Az egyik például az, hogy a lenti szupermarketben keletkezett hőt bevezessék a tetőn lévő üvegházakba.

A kertben egyébként a tervek szerint minden évben december közepéig teremnek a növények, és a városi környezet egyáltalán nem zavarja a fejlődésüket - a környező házak miatt a tetőre nem jutnak el a kipufogógázok és egyéb szennyeződések. 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk