Előttünk a főszezon, Top10 küldőpiac, marad a TUHO

Elnöki tájékoztató aktualitásokról: Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Étterme Szövetségének (MSZÉSZ) első emberének beszámolója az idén 55 éves Szövetség 57. közgyűlésének alkalmából.

„Három nehéz év után lassan kezd visszatérni foglaltság és vendégéjszakaszám tekintetében iparágunk a Covid előtti régi kerékvágásba”, kezdte beszámolóját Flesch Tamás. Majd azzal folytatta: „Nem kell minden évben világcsúcsot futni, érjük be annyival, hogy a tavalyi vendégszámok belföldi viszonylatban már utolérték a világjárvány előtt mért adatokat”.

Hiszen a lezárások előtt 10 627 591 vendégéjszakát regisztráltak belföldről érkezők esetén a hazai házakban, míg a tavalyi adat ettől csak minimálisan alacsonyabb: 10 375 102 vendégéjszakát hozott 2022 a magyarországi szállodákban.

 

A fővárosban külföld már szépen teljesít, Top10 küldőpiac - meglepetésekkel

Flesch azzal is biztatta kollégáit, hogy előbb-utóbb (reméljük persze, hogy inkább előbb, mint utóbb – a szerk.) a külföld is hozza majd a 2019-ben mért adatokat: akkor 12 843 556-an érkeztek határon túlról, tavaly viszont 9 395 492 volt a külföldről érkezők regisztrált vendégéjszakaszáma.

Külön szólt az elnök a budapesti viszonylatról, amely esetben alapvetően nem a belföldi vendégkör alakulását, hanem a külföldről érkezők adatait figyelik a szakemberek: itt a Covid előtt 8 439 203 vendégéjszakaszámot regisztráltak, 2022-ben ugyanez az adat alacsonyabb: 5 850 614-en érkeztek hozzánk. Flesch hozzátette, biztató azonban, vagyis a külföldi vendégérkezésekkel szorosan összefüggő budapesti reptér adatait figyelve, hogy a Budapest Airport lassan eléri a csúcsévben, 2019-ben mért számait: most, az év első trimeszterében 75 százalékon van 2019-hez képest, ami több. mint biztató, hiszen még előttünk a főszezon.

Szállodai mutatók tekintetében a következőket tudtuk meg az elnöktől: jó hír, hogy átlagár tekintetében 2022-ben meghaladták a hazai házak a csúcsévet: akkor 22 474 Ft volt az átlagár, tavaly ezzel szemben ez felkúszott 27 430 Ft-ra.

Jó hír, összegezte az adatokat az elnök, hogy bruttó árbevétel tekintetében, országos szinten, már sikerült elérni tavaly a legendás 2019-es évet. Budapestre ez még nem teljesen igaz, viszont örömre ad okot, hogy az átlagár erőteljesen növekszik.

Érdemes országosan szinten közreadnunk a Top10 küldőországot, mert akad köztük egynéhány meglepetés:

  1. Németország (ez nem váratlan hír, ugyanis több éve a német beutazó piac vezeti a toplistát)
  2. Csehország (ez viszont nagy hír, mert északi szomszédjaink fontos partnerünk lett)
  3. Egyesült Királyság (bár még mindig dobogósok nálunk az angolok, azonban jóval kevesebben érkeznek, mint a Covid előtti időkben)
  4. Románia (szintén meglepetés ez az előkelő hely keleti szomszédjaink esetén)
  5. Ausztria
  6. Ukrajna (nyilván a háború miatt hozzánk érkezők száma jelentős szerepet játszik a rangsor hatodik helyének elérésében)
  7. Szlovákia (szintén szomszédos országról van szó, és sokan érkeznek hozzánk szlovák területekről)
  8. Izrael
  9. USA (jelentősen visszaesett a tengerentúlról érkezett száma, és ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy nincs olyan közvetlen járatpár Budapest felé, mint a világjárvány előtti időkben)
  10. Olaszország

Flesch Tamás e lista elemzése kapcsán még hozzátette, ami nagyon hiányzik az Amerikából hozzánk (nem) érkezők mellett, az a kínai turisták hiánya – igaz, tette hozzá, a kínai piac újranyitásával remélhetőleg ez a hatalmas piac szintén ismét magához tér.

Szintén reményre ad okot, tette hozzá az elnök beszámolójában, hogy régiós szinten jól állunk, szinte minden vizsgált szegmensben reménykeltőek az eredményeink.

Lobbitémák: ami jöhet, és ami nem

Átfogó bérpiaci felmérés készül hamarosan a szakma jelenlegi helyzetéről, ennek eredménye - vagyis egy olyan értékes adathalmaz, amely számos további célkitűzéshez alap lehet - késő ősszel várható, jelezte a lobbitémákra rátérve elsőként az elnök. Majd az energiaköltségekről szóló pályázatok kapcsán kitért arra, hogy nemrégiben találkoztak szakmai vezetés szinten a kormányzati vezetői körökkel, és jó hír, hogy energiapályázatok szintjén az állami vezetés nyitottan és pozitívan áll hozzá ehhez a kérdéshez.

Amit viszont egyértelműen egyelőre a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozásva elutasítottak felső szinten, az a TUHO (turizmusfejlesztési hozzájárulás) további megfizetésének eltörlése. Mint ismert, 2022. október 1. és 2023. március 31. között a szakma mentesült e kötelezettség megfizetése alól, ámde ez a határidő lejárt, így a TUHO ismét ketyeg. Az MSZÉSZ távolabbi lobbi tervei között azonban továbbra is hangsúlyosan szerepel, hogy legalább azt érjék el, hogy a 4 százalék fizetését 2 százalékra csökkentsék - azonban, hűtötte le a kedélyeket az elnök, ennek megvalósítása biztos nem máról holnapra lesz.

Az EPR kiterjesztése, azaz a csomagolástechnikával összefüggő gyártói felelősség témája is a lobbitevékenységek közt szerepel, éppúgy, ahogy az MSZÉSZ megújuló weboldala - ennek megvalósítása is késő őszre várható.

Végül a Szövetség elnöke örömmel mutatta előadásának utolsó slide-ját, amely alapján kiderült, jelenleg 471 szálloda, köztük 10 lánc, 22 étterem, 138 társult tag és 15 oktatási intézmény tartozik az MSZÉSZ ernyője alá.  Amiről viszont kicsit visszafogottabban számolt be, azok a napokban lezajlott régió ülések. Ahol kevesellte a megjelent tagság számát: Balaton 19%, Budapest 31%, Dél-Alföld 36%, Dél-Dunántúl 43%, Észak 20%, Kelet 28%, Nyugat 30%.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.