hirdetés

Enyhíthet a munkaerőhiányon a szálláshelyi áfa csökkentése

Nemrég jelentette be a pénzügyminiszter, hogy egyéb más intézkedések mellett csökkentik a szálláshely-szolgáltatás áfáját január 1-től. A szakma örül és nagy előrelépésként tekint a döntésre.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A jelen 18 százalékos áfa mellett 4 százalékos idegenforgalmi adó, azaz összesen 22 százalékos adó terheli a szálláshely szolgáltatást. Jövőre marad az idegenforgalmi adó, az áfa viszont 5 százalékosra csökken, így 13 százalékos lesz a szektor áfa kedvezménye.

„Ez a döntés óriási jelentőséggel bír a szakma számára. Nagyon hosszú ideje küzdünk az áfacsökkentésért – nyilatkozta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

„Több nagyon lényeges vívmánya lesz majd várhatóan az intézkedésnek. Egyrészt a kereskedelmi szálláshelyek még érdekeltebbek lesznek abban, hogy teljesen legálisan működjenek és a szektor tovább fehéredhet, másrészt, most nagyjából felzárkózhatunk az európai mezőnyhöz, amelyben nagyon hosszú ideig az egyik legmagasabb áfa a magyar szektort sújtotta. A közelmúltban Románia és Szlovákia is áfát csökkentett, így a szűkebb régióban is nőhet a versenyképességünk, és hasonló szintre kerülünk például Ausztriával Olaszországgal és Franciaországgal. Reményeink szerint a 9 százalékos különbözetet nem arra használják majd a házak, hogy árat csökkentsenek, hanem többek között béremelésekre fordítják majd, amely egy hatékony eszköz lehet a szakma ma legnagyobb kihívásában, a munkaerőmegtartásban. Emellett pedig – a tulajdonosi szándékoktól függően - megkezdődhetnek, illetve befejeződhetnek az utóbbi 10 évben forráshiány miatt elmaradt korszerűsítések, fejlesztések. Mindez keresletösztönző hatással bír majd az iparágban, a növekvő vendégszám pedig egyebek között plusz áfa bevételeket generál, ami tovább élénkíti a gazdaságot" - tette hozzá a szakember.

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk