Enyhíthet a munkaerőhiányon a szálláshelyi áfa csökkentése

Nemrég jelentette be a pénzügyminiszter, hogy egyéb más intézkedések mellett csökkentik a szálláshely-szolgáltatás áfáját január 1-től. A szakma örül és nagy előrelépésként tekint a döntésre.

A jelen 18 százalékos áfa mellett 4 százalékos idegenforgalmi adó, azaz összesen 22 százalékos adó terheli a szálláshely szolgáltatást. Jövőre marad az idegenforgalmi adó, az áfa viszont 5 százalékosra csökken, így 13 százalékos lesz a szektor áfa kedvezménye.

„Ez a döntés óriási jelentőséggel bír a szakma számára. Nagyon hosszú ideje küzdünk az áfacsökkentésért – nyilatkozta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

„Több nagyon lényeges vívmánya lesz majd várhatóan az intézkedésnek. Egyrészt a kereskedelmi szálláshelyek még érdekeltebbek lesznek abban, hogy teljesen legálisan működjenek és a szektor tovább fehéredhet, másrészt, most nagyjából felzárkózhatunk az európai mezőnyhöz, amelyben nagyon hosszú ideig az egyik legmagasabb áfa a magyar szektort sújtotta. A közelmúltban Románia és Szlovákia is áfát csökkentett, így a szűkebb régióban is nőhet a versenyképességünk, és hasonló szintre kerülünk például Ausztriával Olaszországgal és Franciaországgal. Reményeink szerint a 9 százalékos különbözetet nem arra használják majd a házak, hogy árat csökkentsenek, hanem többek között béremelésekre fordítják majd, amely egy hatékony eszköz lehet a szakma ma legnagyobb kihívásában, a munkaerőmegtartásban. Emellett pedig – a tulajdonosi szándékoktól függően - megkezdődhetnek, illetve befejeződhetnek az utóbbi 10 évben forráshiány miatt elmaradt korszerűsítések, fejlesztések. Mindez keresletösztönző hatással bír majd az iparágban, a növekvő vendégszám pedig egyebek között plusz áfa bevételeket generál, ami tovább élénkíti a gazdaságot" - tette hozzá a szakember.

 

Forrás: Turizmus Online


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.