Eredeti szépségében nyitott újra a történelmi kávéház

Budapest történelmének egyik legnépszerűbb kávéháza, az egykori „Belvárosi Kávéház” több évtizedes elfeledettség után Matild Café & Cabaret néven tér vissza Budapest társasági életébe május 19-én.

Az eredetileg 1901-ben megnyílt történelmi kávéház újragondolása az egykori élénk társasági életét megidéző, impozáns 300 férőhelyes kávézóval és nagyszabású kabaréműsorokkal várja majd a vendégeket a Ferenciek terén álló Matild Palota épületében. A Belváros híres társasági helyszínének gasztronómiai koncepcióját a legendás séf, Wolfgang Puck álmodta meg.

 

Mesés hely volt, pazar szereplőkkel és vendégekkel

Békeidők korszakában, Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegné védnöksége alatt épült, hogy Budapest társasági életének központjaként tündököljön. A kétszintes kávéház a korszak pezsgő társasági életének legnépszerűbb találkozóhelye volt, ahol jeles közéleti személyiségek, újságírók, művészek találkoztak, és ahol a magyar irodalom néhány jelentős darabja is megszületett.

Krúdy Gyula is itt vetette papírra a Szindbád számos történetét. Magyarország egyik legnagyobb szerzője előtt tisztelegve Krúdy-szobrot is emeltek a kávéház mellett 2021-ben. A kávéház nemcsak a város társasági életének központjaként működött sokáig, hanem a 2. világháború utáni újrakezdéshez kapcsolódóan is erős szimbolikával bírt: ez volt az első budapesti vendéglátóhely, amely a háború után elsőként nyitotta meg kapuit a városlakók előtt. A Rónay Egon vezette kávéház akkoriban az újrakezdés ígéretének üzenetét képviselte a lakosság felé. Az eredeti kávéházat közel négy évtizeden át a Rónay vendéglátós-dinasztia vezette, majd igen változatos korszakokat élt meg a legendás helyszín. Ez volt az egyik legtradicionálisabb kávézó otthona, később működött itt étterem, kaszinó, sőt éjszakai klub is.

Minden este élő műsor lesz

A város ikonikus épületében elhelyezkedő, 300 férőhelyes Matild Café & Cabaret az igazi kávéházi kultúrát eleveníti fel a századelő élénk budapesti korszakát megidéző, rendkívül autentikus légkörével. A Matild Café & Cabaret vendégei nappal a könnyed kávéház különleges gasztronómiai kínálatát élvezhetik, míg az est leszálltával, akárcsak az 1960-as években, a város élénk közösségi színterévé avanzsáló helyszínen magyar és nemzetközi kabaré műsorokat tekinthetnek meg a kávéház különleges hidraulikus színpadán.

„Rendkívül nagy öröm számunkra, hogy ez a szecessziós kávéház végre visszatér Budapest társasági és kulturális színterére. Nem volt egyszerű feladat, azonban minden részletet visszaállítottunk az eredeti állapotába. A helyszín egyedi atmoszférája, a különleges dizájn a helyi kultúrában gyökerezik, és a kávéház minden elemét átjárja. A Matild Café & Cabaret-ba belépve vendégeinket elvarázsolja majd a történelmi hangulat, ennek a gyönyörű kávéháznak az öröksége", mondta Emre Pasli, a ház igazgatója.

Forrás: Matild Palota /Urbancomm


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?