hirdetés

Padlóra kerülhet itthon sok Airbnb-s

Új korszakot hozhat Magyarországon a kedden elfogadott Airbnb-törvény, amelynek értelmében a városvezetők szabhatják meg ezentúl, hogy évente legfeljebb hány napra adható ki egy magánszálláshely.

hirdetés

Arról nagyjából társadalmi konszenzus volt, hogy kezdeni kell valamit a rövidtávú lakáskiadással, a parlament döntése azonban valószínűleg a problémáknak csak egy részére jelent gyógyírt, ha jelent egyáltalán, adja hírül az euronews.hu portál.

Burkolt szállodai szolgáltatás - ebből lett elég

Az eredetileg lakásmegosztásra és közösségépítésre létrejött oldalra mára egy komplett iparág épült, amelynek szereplői sokszor kihasználják a változások gyorsasága miatt kialakuló törvényi kiskapukat. A honlapon ma már sokan gyakorlatilag szállodai szolgáltatást nyújtanak anélkül, hogy a szállodákra vonatkozó szabályokat be kellene tartaniuk. A világ számos nagyvárosához hasonlóan Budapesten is komoly gondokat okozott az, hogy az Airbnb a szállodákat kiváltó üzletté vált.

pixabay.com
pixabay.com

A pesti bulikerületek a legproblémásabbak

2020-ra gyakorlatilag politikai konszenzus született arról, hogy a területet meg kell szabályozni. Az egyetértés azért nem teljes - az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy valójában csak azért szeretné korlátozni a rövidtávú lakáskiadást, hogy kedvezzen a baráti szállodatulajdonosoknak.

Budapesten a legtöbb problémát a belső kerületekben élőknek jelenti az Airbnb. A lakás- és albérletárak hatalmasat növekedtek, a helyiek közül pedig sokaknak meg kellett tanulniuk együtt élni a sokszor csak 1-2 napra, bulizni érkező turistákkal.

A VI. kerület polgármestere, Soproni Tamás szerint is szükség volt a szabályozásra, de a törvényben foglaltaknál árnyaltabb módszerekkel lehetne jó eredményt elérni azokkal szemben, akik 30-40 lakást hirdetnek meg magánszállásként. „Ez is verte fel az ingatlanárakat a kerületben nyilvánvalóan, emiatt nem lehet albérletet kivenni rendes, normális áron. Ezek azok a problémák, amelyekkel foglalkozni kéne. És az a gondom, hogy az időbeli korlátozás nem oldja meg ezt". Soproni több módszerrel is különbséget tenne a tulajdonosok között: aki csak egy lakást ad ki, arra kedvezőbb feltételek vonatkoznának, csakúgy, ahogy azokra, akik jobban odafigyelnek a vendégeikre, és ezért kevesebbet panaszkodnak rájuk.

Az V. kerület Önkormányzatánál azt mondják, hogy üdvözölendőnek vélik önkormányzati hatáskörbe helyezni a rövidtávú lakáskiadás szabályozását. Néhány hete még az is felmerült, hogy országos szinten döntenek majd az Airbnb-k sorsáról.

Az Airbnb-sek szerint a turizmus lehet az egyik áldozat

A szabályozást a Magyar Apartmankiadók Egyesülete is támogatja, de a szervezet elnöke, Schumicky Balázs szerint a nyitvatartási napok korlátozása a szektor szinte azonnali ellehetetlenítését jelenti. „A tavalyi évben 3,1 millió vendégéjszakát töltöttek Budapesten a magán- és egyéb szálláshelyeken a külföldi a vendégek. Egy felmérés szerint ezeknek a vendégeknek a 80 százaléka azt mondta, hogy ők nem jönnének máshova, csak apartmanba. 60 százaléka a vendégeknek azt mondta, ha nem tudnának apartmanba jönni, akkor nem jönnének Budapestre, hanem maradnának a Bécs-Prága-Pozsony-Zágráb térségében, ahol nincsenek ilyen korlátozások, mint amiről most beszélünk."

Rendszeres a súrlódás a helyiek és a turisták között

Az egyik Teréz körúti házban nagyjából 10 Airbnb működik, a lakóknak pedig már elegük van a turistacsoportokból. A lépcsőházban többen is panaszkodtak arra, hogy teljesen ellehetetlenítik az életüket a külföldi turisták, akik rengeteg koszt hagynak maguk után. Rendszeresen vizelnek az épület kapujánál, de olyan is előfordult, hogy emberi ürüléket találtak a cselédlépcső egyik fordulójában. Egyikük ezt mondta: „Isznak, drogoznak, felverik a házat, úgy jönnek csoportostól, hogy zeng az egész ház. Hiába hívjuk ki a rendőrséget, 12 óra után jönnek csak. Ha mondjuk éjjel 11 órakor van a gangon egy buli, beszélgetés, cigiparti, akkor igazából éjfélig, 1-ig senki nem alszik a házban."

Kérdéses a jövő. Mi lesz a hostelekkel?

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a 40 ezer hazai magánszálláshely sorsa, de az új törvény komoly hatással lesz sok dologra a turizmustól az ingatlanárakon át a társasházak lakóinak életkörülményeiig. A problémák fennmaradásához pedig erősen hozzájárul, hogy az új törvény a szintén rengeteg vendéget fogadó hostelekre egyáltalán nem vonatkozik - még akkor se, ha ugyanúgy egy társasház egyik emeleti lakásában működnek, ahogy egy Airbnb.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk