Szállodát nyitott a kínai csomagküldő óriás

Arcfelismerővel nyithatjuk a szobát, ahol robot szolgálja fel a reggelit az Alibaba új hotelében.

A FlyZoo nevű hotelt december 18-án nyitották meg, különlegességét az adja, hogy szinte minden feladatot a mesterséges intelligencia és a robotok végzik el benne. Az, hogy Hangcsouban nyitották meg, annyiban nem meglepetés, hogy ott található az Alibaba központja is. És hogy milyen olyan extrákkal találkozhatunk, amire ma még felvonjuk a szemöldökünket? Például a szállodába bejelentkezni az arcunk beszkennelésével lehet, így később a hotelszobához sem kell kulcs, elég az arcunkat a megfelelő szenzor elé tartani. Ugyanez igaz a hotel többi szolgáltatására is. A világítást, a tévét és a függönyöket az Alibaba hangvezérelt digitális asszisztensével lehet irányítani, míg az ételeket, kávét és koktélokat robotok szolgálják fel az étteremben. A szobafoglalást és a kijelentkezést ezen felül mindössze néhány kattintással el lehet végezni az okostelefonunkon keresztül.

"A mesterséges intelligencia szolgálatba állítása a vendégeknek időt spórol meg, míg a mi munkatársainkat mentesíti az ismétlődő feladatok ellátásától" - idézte a xinhuanet.com Wang Qun-t, FlyZoo Hotel vezetőjét.

A most megnyíló szálloda beleilleszkedik abba a folyamatba, amely során a kínai techcégek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a hagyományos iparágakból, például az idegenforgalomból. Egy másik e-kereskedelmi óriás, a JD.com például októberben jelentette be, hogy szállodáknak fog okosotthon eszközöket értékesíteni, míg a Baidu idén nyáron szövetkezett az Intercontinental Hotels Grouppal, így a nemzetközi vállalat kínai szállodáiban immár hanggal lehet a szobák hőmérsékletét beállítani, illetve a szobaszerviztől rendelni.

Forrás: napi.hu


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.