hirdetés
hirdetés

"Zöld" díjjal lett gazdagabb a Budapest Airport

A fenntarthatóbb közlekedés terén végrehajtott fejlesztéseiért díjazta az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) a Budapest Airportot; a repülőtér környezeti hatásait csökkentő újításokért odaítélt Eco-Innovation Award elnevezésű elismerést kedden, online díjátadó keretében adták át.

hirdetés

Egy hónapon belül két nemzetközi környezetvédelmi elismerést vehetett át a Budapest Airport; októberben a fenntartható vásárlás terén bevezetett újításért, novemberben a repülőteret érintő közlekedés környezetterhelésének csökkentéséért díjazták a budapesti légikikötőt. A klímaváltozás témában odaítélt díjat a budapesti légikikötő elsősorban a fenntartható közlekedést fókuszba helyező, illetve e-mobilitást népszerűsítő programjáért és fejlesztéseiért kapta.

A Budapest Airport számára a fejlesztések során kulcsfontosságú szempont a fenntarthatóság. A repülőtér-üzemeltető a Greenairport program keretében a repülőtéri partnerekkel, vállalatokkal és hatóságokkal közösen dolgozik a Liszt Ferenc Repülőtér fenntarthatósági tervein. Ennek egyik hangsúlyos eleme a repülőteret érintő mobilitás fejlesztése, amelynek célja a repülőtérhez köthető közlekedési, illetve ingázási tevékenységek környezeti hatásainak csökkentése a repülőtér területén és környezetében.

A Budapest Airport a saját és a földi kiszolgáló partnerek flottájában is ösztönzi az elektromos járművek használatát. Az elmúlt időszakban 76 földi kiszolgáló jármű cseréje valósult meg, ezzel a repülőtér évente mintegy 120 000 liter üzemanyagot spórol meg és évi 300 tonnával csökkenti szén-dioxid kibocsátását. A társaság 10 flotta- és menedzserautót cserélt elektromos vagy hibrid modellre, ezzel további 19 000 liter üzemanyagot megtakarítva és évi 50 tonnával mérsékelve a szén-dioxid kibocsátást. Az elektromos és hibrid járművek számára eddig 42 töltő telepítését végezték el, amelyek száma az egyre növekvő igénnyel összhangban folyamatosan nő. A közelmúltban a vállalat autómegosztó szolgáltatók és a Főtaxi számára dedikált parkolóhelyeket és elektromos töltőállomást adott át, támogatva ezzel az utasok fenntartható közlekedését, a munkatársak pedig a Budapest Airport és az Oszkár közös programjának segítségével is eljuthatnak a repülőtérre.

Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója
Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója

Az üzemeltető folyamatosan dolgozik a tömegközlekedés javításán és a kerékpárutak fejlesztésén is (eddig mintegy 2,5 kilométer hosszú kerékpárútot létesített a Budapest Airport), a vasúti összeköttetés létesítését pedig maximálisan támogatja. Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „A fenntarthatóságot a vállalat egyik fő stratégiai elvévé tettük. A földi személyszállítás optimalizálása hatalmas potenciált rejt a környezetbarátabb működés elérése terén. A továbbiakban is a hosszú távú felfogást követjük, és a fenntartható repülőtéri üzemelésre a légiközlekedés remélhetőleg küszöbön álló fellendülése során is kiemelt figyelmet fordítunk majd."

A Budapest Airport immár három éve töretlenül fenntartja karbonsemleges státuszát, egyensúlyban tartva az energiatermelést és felhasználást, ezzel teljes mértékben ellensúlyozva a szén-dioxid kibocsátást. A cég a tavalyi évben csatlakozott a NetZero by 2050 elnevezésű kezdeményezéshez is, amelynek keretében vállalta, hogy legkésőbb 2050-ig a repülőtér működéséből eredő szén-dioxid kibocsátást nullára csökkenti.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai