hirdetés
hirdetés

A levegőben lóg a SAS-nál a sztrájk, miközben komoly pénzügyi gondjaik is vannak

A SAS skandináv légitársaság folyamatosan tárgyal hitelezőivel, mivel a koronavírus-járvány okozta fennakadásból való kilábalásuk a vártnál jóval lassabban halad. Ráadásul most még dolgozói is sztrájkkal fenyegetőznek.

hirdetés

Skandinávia legnagyobb légitársasága tárgyalásokat folytatott hitelezőivel 20 milliárd svéd korona (azaz 1,9 milliárd dollár) fennálló adósságállományának és különböző kötvényeinek részvényekké alakításáról, valamint további mintegy 1 milliárd dollárnyi tőke bevonásáról, adja hírül a bloomberg.com portál.

A stockholmi székhelyű vállalat közölte, "előrehaladott" tárgyalásokat folytat számos hitelezővel, hogy további 700 millió dolláros finanszírozást biztosítson az adósok számára, keddi közleményük szerint.

 

Részvényeik 9,2%-ot estek vissza a stockholmi piacnyitáskor, azaz rekord alacsony szintre, részvényenként 0,56 koronára.
Mint a Bloomberg cikkében írják, a SAS és egyes leányvállalatai kérelmet nyújtottak be az Egyesült Államok New York déli kerületének csődbíróságához. A légitársaság közölte, hogy a bíróság által felügyelt eljárás várhatóan kilenc-tizenkét hónapig tart.
"A 11. fejezet folyamata jogi eszközöket ad számunkra átalakulásunk felgyorsításához, miközben továbbra is a megszokott módon folytathatjuk az üzletmenetet", mondta ezzel kapcsolatban Anko van der Werff, a légügyi cég vezérigazgatója.
A beadványban a fuvarozó 10-50 milliárd dollár közötti vagyont, 1-10 milliárd dollár közötti kötelezettségeket sorolt ​​fel. Az adóssághalmaz 6 milliárd koronás hibrid kötvényt tartalmaz, amelyet Dánia és Svédország kormánya vásárolt a legutóbbi, 2020-as mentőcsomaguk során, valamint kereskedelmi hibrid kötvényeket, lízingkötelezettségeket, svájci frank kötvényeket és különböző lejáratú hiteleket.
Svédország és Dánia 21,8%-os részesedéssel rendelkezik. Míg Dánia azt közölte, hogy hajlandó növelni részesedését, a svéd kormány jelezte, hogy elfogadja az adóssága részvényekké alakítását, de nem vesz részt új tőkeinjekcióban. A norvég kormány, az egyik hitelező és a társaság korábbi részvényese szintén azt mondta, hogy nem vesz részt tőkeemelésben.
Mindez egy nappal azután történt, hogy a SAS pilóták szakszervezete bejelentette, azonnali hatállyal sztrájkba lépnek. A sztrájk "negatív hatással van a társaság likviditására és pénzügyi helyzetére, és ha elhúzódik, ez a hatás jelentőssé válhat", áll az SAS közleményében.
Időközben reagált a fejleményekre a svéd kormány is. Mint állásfoglalásukban közölték, nem adnak újabb tőkeinjekciót a veszteséges SAS légitársaságnak, és hosszú távon nem kívánnak részvényesei maradni a vállalatnak, közölte Karl-Petter Thorwaldsson ipari miniszter keddi sajtótájékoztatóján. "Szeretnénk világossá tenni, hogy a jövőben nem fogunk új tőkét juttatni az SAS-nak", mondta Thorwaldsson. Hozzátéve, Svédország azonban engedélyezni fogja, hogy az SAS az állammal szembeni adósságát részvénytőkévé alakítsa át.

(forrás: Bloomberg / MTI / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk