hirdetés
hirdetés

A kultúra „szuperévére” készül Felső-Ausztria

Az elmúlt héten került sor Ausztria legnagyobb nemzetközi beutaztató workshopjára, - az Austrian Travel Business (atb23) rendezvényeire, - amelyre 350 utazásszervező és médiaképviselő érkezett több mint 40 országból. A kétnapos üzleti kapcsoltépítést szolgáló bécsi fórum után a résztvevőknek lehetősége nyílt tanulmányutak keretében testközelből is megismerkedni az alpesi ország csodálatos turisztikai kínálatával. Az egyik ilyen tanulmányút Felső-Ausztriába vezetett, amelynek témája a 2024-es kulturális „szuperév” eseményei és programjai voltak - írja a GD Consulting

hirdetés

A jövő év kiemelt jelentőségét adja, hogy Bad Ischl városa Salzkammergut régió 23 településével összefogva egy éven keresztül viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelyre már nagyban folynak az előkészületek. A salzkammerguti EKF koncepció nagyban hasonlít az idei Veszprém-Balaton 2023-as programsorozathoz, amelynek középpontjában szintén egy gazdag történelmi múlttal és hagyományokkal rendelkező kisváros áll, amelynek kulturális kisugárzása és kreatív teremtő ereje a környező régióra is messze kihat.

Bad Ischl a császár egykori nyári üdülőhelyeként a turisztikai szokásokra  is komoly befolyásoló és mintaadó ahatással volt, amely jó alapot ad arra, hogy a 2024-es programsorozat egyes elemei ráirányítsák a figyelmet a turizmus életminőséget befolyásoló szerepére. Az „újturizmus” a gazdagító találkozásokról és a helyben lakók életminőségének növeléséről szól elsősorban - olvasható ki az elképzelésekből a Salzkammergut2024 programév egyik fő üzenete. A „Prosperity After Party” elnevezésű projekt például a kulturális turizmus szemléletformáló erejére hívja fel a figyelmet. Fontos, hogy a kultúra kreatív teremtő ereje által a helyben képződött értékeket fenntartható módon osszuk meg másokkal - vélik a szervezők. 

Depositphotos
Depositphotos

A projekt keretében egy salzkammerguti helyi tradicionális csónakkészítő műhelyben egy speciális bárkát építenek, amelyet Felső-Ausztriából a Dunán lehajóztatnak egészen Romániáig, eképpen is kapcsolatot teremtve az idei év európai kulturális fővárosai (Veszprém-Balaton és Temesvár), valamint a 2024-es EKF helyszínek között. A csónak az útja végén egy önálló műalkotássá válik, amely alkotás visszatérve Felső-Ausztriába a kultúra és turizmus menti összefogás fontosságát hirdeti majd a jövőben tovább.

Az EKF projekt mellett Anton Bruckner felső-ausztriai zeneszerző munkássága is fókuszba kerül jövőre, amikor a modern zenei világ előfutáraként tisztelt zeneszerző kétszáz évvel ezelőtti születéséről és életművéről bőséges programmal emlékeznek. Az idei őszi linzi Bruckner Fesztivál már a kerek évforduló, a felkészülés és „áttörés” jegyében zajlik – tudták meg első kézből a Brucknerhausban tett látogatásuk alkalmával az atb23 tanulmányút résztvevői.

Nem véletlen, hogy a tanulmányút első állomása a Duna-menti tartományi főváros, Linz volt, amely egykori iparvárosként a 2009-es Európa Kulturális Fővárosa címet remekül felhasználva vált meghatározó kulturális pólussá Bécs és Salzburg között. Amilyen modernnek számított anno kortársai körében Bruckner zenéje, olyan modern és innovatív Linz városa, amely gyakran Ausztria modern arcaként is jellemezhető – tartják a helyiek. Ahogy John Willams kortárs zenéje sem érthető meg igazán Anton Bruckner munkásságának ismerete nélkül, ugyanúgy a jövő turizmusának, az újturizmus receptje sem érthető meg Linz nélkül – írja a GD Consulting beszámolója és hozzáteszi: jövőre lesz egyébként éppen 15 éve, hogy Linz adta Európa Kulturális Fővárosát, amely szép ívet és egyben keretet ad a kultúra „szuperévének” Felső-Ausztriában. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk