hirdetés
hirdetés

WHO: utazásnál ne legyen kötelező a védőoltás

A vakcinákkal kapcsolatos információhiány miatt egyelőre az ENSZ egészségügyi szervezete sem javasolja, hogy az oltás meglétéhez kössék a nemzetközi utazást az országok - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

A Reuters jelentése szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) vészhelyzeti bizottsága legutóbbi ülésén aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a világ országaiban eltérőek a védekezési módok, senki nem tudja számon tartani, hol és milyen intézkedések vannak érvényben. Didier Houssin, a bizottság elnöke azt tanácsolta a WHO-nak, hogy az vállaljon vezető szerepet egy általános eljárásrend és tudományos alapokon nyugvó megfigyelő rendszer kidolgozásában, amely a légiutazást is újraindíthatja.A grémium egyúttal nem javasolta, hogy csak azoknak engedélyezzék a nemzetközi utazást, akik már megkapták az oltást, vagy bizonyítják immunitásukat a betegséggel szemben. A szakértők szerint ugyanis egyelőre nincsenek tudományosan alátámasztott bizonyítékok arról, hogy az oltások gátolják-e a vírus terjedését, és a vakcinák elérhetősége is rendkívül korlátozott. A WHO vezetése egyetértett ezzel, és a szervezet tagországainak már ki is küldték az ajánlást. Mike Ryan, a WHO szakértője ezt azzal egészítette ki, hogy egyelőre túl kevés ember kapta meg az oltást, hogy megalapozott tapasztalatok legyenek a fentebbi kérdésekről.

Az utazáshoz kötelező oltásról először Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója beszélt, alaposan felkeverve ezzel az állóvizet. A szakember ismét megnyilvánult a témában, a Flightglobal szerint most azt mondta, több ausztrál állam és jó néhány más ország is azt tervezi, hogy ilyen szabályt hoz. A témában a Qantas saját felmérést is készített, amely szerint a megkérdezettek 89 százaléka egyetért azzal, hogy kötelező legyen az oltás a nemzetközi utazáshoz, kivéve azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy a vakcina nélkül is immunisak a betegséggel szemben.


(forrás: AIRportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai