hirdetés
hirdetés

Az elérhető UNESCO

A kassai régió tavaly a nyolc szlovák kerület közül a legnagyobb tempóban növekedett és ebben jelentős része volt a széles-tavi térségnek is. Hogy minél többen megismerjék ezt a csodálatos természeti területet, több országból is meghívtak újságírókat, hogy bemutassák a régió egyik legjobb üdülőhelyét.

hirdetés

Hazánkat heten képviselték, kísérőnk Soňa Jelínková, a Szlovák turisztikai képviselet budapesti vezetője volt. A nagyobb csoportot lengyelek, szlovákok és csehek alkották.

A „szlovák tenger”-nek is nevezett tó partján Lenka Jurková Vargová, a Košice Región Turizmus ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón mutatta be az elért eredményeket.

Szerencsénk volt, mert ott jártunkkor éppen a veterán autósok találkozóját is megszervezték. A Széles-tó partján számtalan jobbnál jobb régi autócsodát láttunk.

A térség lehetőségeit a turisztikai szakemberek négy témakörben látják: a vízi és vízi kalandok, a kerékpáros kalandok, a Széles-tó összeköttetése a tokaji borvidékkel, és a kulturális és történelmi örökség.

Alsó Zemplénben két helyszín is van, amely szerepel az UNESCO Világörökség listáján: az oroszsebesi (Ruská Bystrá) fatemplom és a vihorláti őserdő. Kassáról 100 perc alatt elérhető akár 18, az UNESCO Világörökségi listáján jegyzett szlovákiai helyszínek közül. 

Kassa
Kassa

Mint megtudtuk, hogy a széles-tavi régió fejlesztés terveihez hozzájárulnak majd a helyi idegenforgalmi szolgáltatók különféle fejlesztési projektjei, ezek idén 50 ezer eurót támogatásban részesülnek.

Az egyik támogatott projekt éppen akkor mutatkozott be, amikor ott voltunk: több száz tonna homokból nőtt ki az ungtavasi Glamour Szálló mellett.

A Széles-tó partja a szálloda előtt mediterrán stranddá alakult, a homokból készült Másával és Medvével, egy mókás udvari bolonddal, Poszeidonnal és egy sárkánnyal fotóztatják magukat a gyerekek és felnőttek.

A Homok-szobor királyság 42 tonna homokból állt össze, létrehozói a Tátrai jégházat is megalkották.
Este hatalmas bulit csaptak a szervezők, az autósok, az újságírók és a homoképítők, jellegzetes szlovák ételekkel, borral, és sörrel.

Sajnos másnap reggelre az egyik homokcsoda eltűnt, a hírek szerint valaki szétverte, de hajnalban már jöttek az építő emberek, és dolgoztak az újjáépítésén.

A Széles-tó keleti részén (területének kb. 1/5-én) védett ornitológiai rezervátum található. Mintegy száz vízimadárfaj él itt, melyek közül több a ritka és veszélyeztetett faj.

Ellátogattunk a tőketerebesi városi parkban, amely az ország egyik legnagyobb városi zöldövezete, hosszú sétákra, pihenésre kiválóan alkalmas. Meglepően sokan látogatják, fiatalok babakocsival, és idősebbek is hűsölnek a szép fák alatt. 

Tőketerebes Andrássy Mauzóleum
Tőketerebes Andrássy Mauzóleum

Itt található az Andrássy család műemléknek nyilvánított mauzóleuma, melyet állami forrásból újítottak fel. Itt nyugszik az 1890-ben elhunyt gróf Andrássy Gyula feleségével és fiával, Tivadarral.

Nem hagyhattuk ki Szobráncot sem, itt található a Tengerszem-tó Józsefhámor (szlovákul Zemplínske Hámre) községében, a Vihorlát-hegység legnagyobb tava.

A tengerszem a Sninský kameň hegység alatt terül el, 619 méter tengerszint feletti magasságban, helyenként eléri a 25,1 méter mélységet is.

Napjainkban látható formája a 19. század nyolcvanas éveiből származik, amikor mesterséges gáttal látták el. Vihorláti őserdő (Vihorlatský prales) a Vihorláthegység (Vihorlatské vrchy) tájvédelmi körzetének legerdősebb részét képezi. Az érintetlen természet négy kivételes területe 2007-ben felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. 

Fatemplom Oroszsebesen
Fatemplom Oroszsebesen

Oroszsebesen (Ruská Bystrá) községekben megnéztük a híres, Szent Miklós püspök görög katolikus fatemplomát, amely a 2008-as évben a Kárpátok ívének további 7 fatemplomával együtt felkerült az UNESCO Világörökség Listájára. Három részre tagolt, zsindelytetővel fedett ácsolt építmény, a barokk és rokokó stílusú enteriőr a 18. század elejéről származik.

A ritka kárpáti oltárképek vannak túlsúlyban, melyeket általában a barokk és rokokó stílusban díszített ikonosztázba helyeztek. A csoport számára néhány kórusművet is bemutattak. Mint a templom vezetője elmondta, a faluban alig 120-an laknak, és főleg a turizmusból élnek.

A kelet-szlovákiai Vinna (Vinné) községtől északnyugatra, egy dombtetőn helyezkedik el a nagymihályi (Michalovce) nemesek székhelye - Vinna vára (Viniansky hrad). A 13. században épült, Nagymihálytól 7 kilométerre lévő Vinna község fölött magasodó várat is megnéztük, ahonnan csodálatos a kilátás többek között Kassára és Ungvárra is.

A háromnapos útban még belefért egy gyógyfürdő látogatása is, az esős időben a Thermalpark Šírava medencéiben fürödtünk, majd megismerkedtünk a kiváló wellness szolgáltatásokkal és csúszdával és hullámmedencével is, amelyet a kisebb és nagyobb gyerekek próbáltak ki. Mi a szaunákat jártuk végig. A pihenő ágyakról ráláttunk a Széles-tóra, gyönyörű látvány volt.

Hajóztunk is egyet, hogy megismerjük a Szélet-tavat, néztük a motorcsónakokat és a fürdőzőket is.

Válogatottan jó ételekkel kínáltak az éttermekben, szlovák és nemzetköz ételekkel. Ezek között a legmaradandóbb élményt mégis a közös esti bulizás adta, amikor három nyelven is értekezhettünk (ha tudtunk) a más országbeli turisztikai újságírókkal, tévésekkel, miközben szlovák káposztát ettünk hurkával, kolbásszal és sült hússal. 

Kassán idegenvezetővel, Hančák Zitával jártuk be a várost, megnéztük a Szent Erzsébet Európa legkeletibb gótikus székesegyházát.

Az altemplomban pihen II. Rákóczi Ferenc, rajta kívül itt nyugszik a fejedelem édesanyja, Zrínyi Ilona, Rákóczi Ferenc idősebbik fia, József, generálisa, gróf Esterházy Antal, udvarmestere, Sibrik Miklós, valamint Bercsényi Miklós gróf és felesége, Csáky Krisztina grófnő. II. Rákóczi Ferenc fejedelem több szálon is kötődik a városhoz, a székesegyház kriptájában temették újra, és egykori törökországi házát, az úgynevezett Rodostói-házat is felépítették a városfal mellett. 

Megnéztük, mint minden alkalommal Kassa leghíresebb polgára, Márai Sándor szobrát, amelyet szülőházának közelében egy kis téren 2004-ben állítottak fel.

Kassa ismét elbűvölt, a régió pedig hosszabb nyaralásra is csábít, nemcsak néhány napra.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk