hirdetés
hirdetés

Berobbant a koronavírus-járvány Mikronéziában is

A járványszerű terjedést eddig el tudta kerülni a térség a szigorú határellenőrzések és karanténkötelezettségek miatt. Ausztráliában is tarol az omikron. 

hirdetés

Országszerte több esetről tudni: Kosrae államban 35 ember tesztje lett pozitív, míg Pohnpeiben hét ember fertőződött meg. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy kerüljék a tömeget, és viseljenek maszkot. Mikronézia vélhetőleg az utolsó, 100 ezernél több lakossal rendelkező ország a Földön, ahol tömegesen felbukkant a vírus. Bár Türkmenisztánból még nem jelentettek fertőzötteket, szakértők szerint ez azért van, mert a kormány nem foglalkozik a járvánnyal.

Mikronézia úgy tervezte, hogy augusztus 1-jén újra megnyitja határait, és véget vet a karanténkötelezettségnek. Az ország tavaly kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást, és a szövetségi források megvonásával fenyegette a vonakodókat. Ennek hatására magas a lakosság átoltottsága.

Számos csendes-óceáni szigetországban - köztük Kiribatin, Tongán, Szamoán és Naurun - idén először kezdett el járványszerűen terjedni a koronavírus. Tuvalunak és a Marshall-szigeteknek eddig sikerült elkerülnie a SARS-CoV-2 közösségi terjedését.

Eközben Ausztráliában közel rekordszámú koronavírus-fertőzöttet, 5350 embert ápolnak kórházban. Queensland, Tasmania és Nyugat-Ausztrália államban a járvány kezdete óta nem voltak ilyen magasak a számok. A hatóságok azt javasolták a munkaadóknak, tegyék lehetővé, hogy alkalmazottjaik otthonról dolgozzanak, valamint a beltéri maszkviselés és az emlékeztető oltások mellett érveltek.

Ausztráliában a koronavírus omikron változatának erősen fertőző BA.4-es és BA.5-ös alvariánsa terjed. Az elmúlt hét napban több mint 300 ezer új esetet regisztráltak. A hatóságok szerint a fertőzöttek valós száma ennek akár duplája is lehet, és a következő hetekben több millió esetre lehet számítani. Szerdán 53 850 új fertőzöttre bukkantak. Két hónapja nem volt ilyen magas a napi új esetek száma.

A 16 év feletti ausztrálok 95 százaléka legalább két adagot kapott a koronavírus elleni oltásból. Hetvenegy százalék három vagy több adaggal van beoltva. Ennek köszönhetően a több mint 26 millió lakosú országban mindössze kilencmillió fertőzöttről és 10 884 halálesetről tudni.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk